Nieuws

Duurzaam winkelen in de supermarkt

02 januari 2020
meer dan mijn kassaticket

Wat is duurzaam en wat niet? Wil jij ook dat je supermarkt je daarbij helpt?  Met de actie “meer dan mijn kassaticket” vragen consumenten om de keuze makkelijker te maken.

Column 3: Seizoensgroenten

Column 3: Kidsproof wintergroenten, kanda? 

Tine Tytgat (36) is Senior Legal Advisor, maar ze omschrijft zichzelf ook graag als booknerd & terrasfilosoof. Ze is samen met Stijn en mama van drie onderhan-delaars: Klaas (9), Lina (7) en Toon (4). Ook een Thaise uitwisselingsstudent schuift de volgende 6 maanden mee aan tafel.Tine is absoluut geen boodschappenfan. Maar met 6 monden te vullen, is ze toch verplicht om wekelijks naar de supermarkt te trekken. Winkelen doet ze tussen twee kinderhobby’s door in een kleinere buurtwinkel, waar ze toch een mooi aan-bod fruit en groenten hebben.

De getuigenis van Tine

[Beste supermarkt],
Ik neig nogal eens naar de succesnummers. Spaghetti bolognaise, broccoli en vis, boontjes met worst. Niet heel spannend, maar het beperkt de discussies aan tafel. Voorspelbaarheid, je kent dat wel. Binnen dat gamma probeer ik toch mee te glijden met de seizoenen. Alleen, beste supermarkt, daarin kan u mij wel een beetje helpen.
Ik heb zowat één succesnummer in de winter. Flikker een massa dun gesneden wortelen, aardpeer, pastinaak, peterseliewortel en ajuin in een ovenschotel. Scheutje olijfolie, wat zout, dille en peper en knal de oven in. Kan niet missen, altijd lekker.

Maar wat moet ik met die boerenkool, witte kool, andijvie, schorseneren en rapen in het schap? De boontjes uit Kenia ernaast, netjes verpakt op grootte zodat je ze met 1 welgemikte mesbeweging van kontjes en kopjes kan ontdoen, liggen naar mij te blinken. Ze zijn zo gemakkelijk. Groene frietjes bij een hamburger. Te vaak gooi ik ze in de kar, want als ik één of andere kool neem, maak ik het mezelf moeilijk. Dan moet ik op zoek naar recepten die kinderen lusten.

Bijna elke zaterdag zijn er proevertjes in de winkel. Soms koekjes of fruit, maar ook eenpansgerechten. Mijn kinderen staan altijd meteen aan te schuiven. Waar-om is dat zo vaak om een kant-en-klare diepvriesschotel aan te prijzen? Waarom experimenteert u niet eens met lokaal geteelde savooikool en knolselder?

Vorige zaterdag was ik in een dappere bui. Ik viste een spitskool uit de groentenbak. Spitskolen zijn de ballerina’s onder de kolen, elegant en stevig. Bij het afrekenen sprak de kassierster mij aan, "Lekker, spitskool! Dat is echt heerlijk in de wok, met knapperige spekblokjes en een kommetje rijst apart.” Wat een service dacht ik. We begonnen een gesprekje over wintergroenten, en ze vertelde mij dat ze raapjes nu los aanbieden en niet meer per botje van 6 à 7 stuks, om de drempel te verlagen. Ik was in de wolken.

Thuisgekomen googelde ik trots de ‘spitskool’. Om te ontdekken dat het een zomergroente is. Damn!
Dus [Beste supermarkt], kan jij mij wat op weg helpen met die seizoensgroenten? Welke moet ik hebben, en hoe maak ik die kindvriendelijk klaar?

Ons antwoord

We begrijpen hoe moeilijk het is om de seizoenen te kennen. Tegenwoordig zijn immers bijna alle groenten continu aanwezig op de Belgische markt. Om je te be-geleiden in je keuze, hebben wij een seizoenskalender voor groenten en fruit opgesteld. Hierin kan je in een handomdraai terugvinden of je die spitskool het best ‘s zomers of ’s winters in de wok gooit.

Raadpleeg de seizoenskalender