Dossier

Een zichtrekening openen: waarop moet je letten?

08 september 2022
zichtrekening

Wil je een zichtrekening openen? Het loont om zichtrekeningen te vergelijken, want soms zijn er toch nog verdoken kosten. Welke bank is het goedkoopst? En hoe open je online een zichtrekening? Met de juiste keuze kun je tientallen euro's per jaar of zelfs nog veel meer besparen

Hoe open je een zichtrekening?

Om een zichtrekening te openen heb je twee mogelijkheden:

  1. Je kan nog altijd gewoon naar een bankagentschap gaan en daar, aan het loket, een zichtrekening openen. Op voorwaarde dat je je identiteitskaart bij hebt.
  2. Je kan dat ook online doen. Dan volg je gewoon de instructies die de website van de bank je geeft. Ook daar, zal er gevraagd worden je identiteit te bewijzen.

Let wel : een bank is niet verplicht om iemand als cliënt te aanvaarden.

Welke bankrekening formules zijn?

Veelal biedt een bank enkele formules van zichtrekeningen aan waarbij je een vast bedrag betaalt voor de kosten en daarmee recht hebt op een beperkt aantal verrichtingen (dat verschilt al naargelang de bank). Zodra je boven dat aantal uitkomt, moet je voor elke bijkomende verrichting apart betalen.

Er zijn ook zichtrekeningen waarbij je niets betaalt of slechts een heel klein vast bedrag, maar waar men je voor het gros van de verrichtingen en voor elke kaart die je gebruikt, apart laat betalen.

Ongeacht onder welk systeem je valt, je weet daardoor nooit op voorhand hoeveel je zichtrekening je op jaarbasis zal kosten. Tenzij ze gratis is. Maar dan echt gratis, want er zijn ook banken die beweren dat hun zichtrekening gratis is, maar je onder bepaalde omstandigheden toch kosten aanrekenen, bijvoorbeeld als je geld opneemt aan een geldautomaat die niet tot het circuit van je bank behoort. Dan vinden wij het bedrieglijk om van "gratis" te spreken. Ook moet je er rekening mee houden dat je voor bepaalde heel specifieke diensten of verrichtingen, zoals de aanvraag van een duplicaat van een rekeninguittreksel of opzoekingswerk, vaak sowieso zult moeten betalen.

Verder zijn er zichtrekeningen die louter voor elektronisch bankieren kunnen worden gebruikt. Vaak zijn die gratis. Maar soms zijn niet alle diensten mogelijk, bijvoorbeeld er is geen selfbanking of je kunt je rekeninguittreksels niet op papier krijgen.

Weet dat er ook zichtrekeningen zijn specifiek voor een bepaald doelpubliek, bijvoorbeeld jongeren of goede cliënten.

Frequente vragen over zichtrekeningen

In wat volgt, gaan we nader in op deze aspecten:

Je kunt met meerdere personen een zichtrekening openen.

Vaak heb je de mogelijkheid om onder nul te gaan op je zichtrekening.

Een overschrijving via je zichtrekening gebeurt bij de ene bank sneller dan bij een andere.

Wat is de beste bank voor je zichtrekening?

Doordat de tarieven van de banken soms weinig transparant zijn, is het erg moeilijk om ze te vergelijken. Het is voor jou als consument dan ook een ware hersenbreker om uit te zoeken wat je bij een andere bank zou betalen.

Maar op deze website beschikken wij over een koopwijzer waarmee je kunt ontdekken waar je, al naargelang je bankgewoontes, het goedkoopst af zou zijn. Hij vergelijkt de actuele tarieven van meer dan 100 formules bij meer dan 20 banken.

Naar de koopwijzer zichtrekeningen

Durf gerust van bank te veranderen als blijkt dat je te veel kosten betaalt voor je huidige zichtrekening en je elders beter af zou zijn. Er bestaat er een speciale procedure waarbij je wordt geholpen bij de overstap. Je kunt alles over die zogenoemde bankoverstapdienst lezen in ons dossier Zo verander je vlot van bank.

Sinds 2022 zouden consumenten die het liefst een bank willen waar je je verrichtingen zonder veel kosten nog manueel kunt uitvoeren, beter moeten kunnen worden geholpen. Dankzij de universele bankdienst die sommige banken aanbieden.

Hoeveel zichtrekeningen mag je hebben?

In principe mag je zoveel zichtrekeningen openen dan gewenst, bij één of verschillende banken. Maar soms is het al moeilijk om één zichtrekening te openen. Een bank is inderdaad niet verplicht om jou als cliënt te aanvaarden. Ze hoeft die weigering niet eens te motiveren. Dat ondervinden consumenten soms wanneer ze een gratis rekening willen openen maar niet geïnteresseerd zijn in andere financiële diensten zoals een verzekering of een spaarplan, waar de bank wel aan verdient.

Riskeer je dan zonder zichtrekening door het leven te moeten gaan? Normaliter niet, want de wetgever verplicht alle banken om de zogenoemde basisbankdienst aan te bieden: een consument die nog geen zichtrekening heeft, kan via die basisbankdienst eisen dat voor hem een zichtrekening wordt geopend die per jaar maximaal € 17,26 mag kosten (bedrag geldig sinds 1/1/2022 na de indexering), zodat hij een aantal verrichtingen kan doen, zoals geld storten of afhalen, overschrijvingen doen en over een bankkaart beschikken. Maar de basisbankdienst laat niet toe om onder nul te gaan op de rekening.

Let wel: verwar deze basisbankdienst niet met de universele bankdienst. Verder leggen we uit dat de universele bankdienst jou kan interesseren als digitaal bankieren niets voor jou is.

Kan ik een zichtrekening openen bij een neobank?

De traditionele banken hebben niet langer het monopolie van de zichtrekeningen, je kunt daarvoor net zo goed terecht bij een "neobank". Begin 2022 ging het onder meer om Aion Bank, Banx, Bunq, Hello bank!, N26, NewB en Revolut.

Verder in dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een neobank en een traditionele bank, en waar je beter op let.

Kan je onder nul gaan met je zichtrekening?

De kans is groot dat je de mogelijkheid hebt om onder nul te gaan op je zichtrekening. Men spreekt dan van een kredietopening. Maar let op, het is zeker handig om negatief te kunnen staan op je zichtrekening, maar het is wel duur om er gebruik van te maken. Zie verder : onder nul gaan op je zichtrekening