Dossier

Tax-on-web: zo log je makkelijker in via itsme

22 april 2022
itsme

Aanmelden bij Tax-on-web om online je belastingaangifte in te vullen, kan met behulp van de app itsme. Je moet wel eerst een itsme-account aanmaken met je bankkaart of identiteitskaartlezer. Zo ga je te werk.

Hoe ga je te werk?

Misschien weet je uit ervaring dat het allesbehalve simpel is om je met een identiteitskaartlezer aan te melden bij Tax-on-web. De kern van het probleem ligt bij de eID-software, die noodzakelijk is om de kaartlezer te kunnen gebruiken. Afhankelijk van je besturingssysteem en je webbrowser kan de installatie van die software namelijk heel wat voeten in de aarde hebben.

“Weg met de kaartlezer!", luidt dan ook de belofte van de app itsme, die in 2017 werd gelanceerd en ook bruikbaar is voor Tax-on-web. Maar die belofte is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je op weg.

1. Installeer itsme

Download eerst en vooral de itsme-app op je iPhone of Android-smartphone.

De veiligheid van je itsme-account wordt verzekerd door een combinatie van drie elementen: je telefoonnummer (en bij uitbreiding je simkaart), je smartphone en je unieke pincode. Om op itsme in te loggen, heb je die alle drie nodig.

Wanneer je de app voor het eerst opent, krijg je dan ook de vraag om je telefoonnummer in te voeren. Dat is nodig om je gsm en je simkaart aan je account te linken. Daarna heb je één keer je bankkaart of identiteitskaart (en een kaartlezer) nodig om je identiteitsgegevens aan je account te koppelen. Eens dat gebeurd is, kan je een pincode instellen.

2. Maak een itsme-account aan met je bankkaart...

Als je bank tot de partners behoort, is het makkelijk: je selecteert je bank in itsme op je smartphone en komt automatisch op het aanmeldscherm voor internetbankieren terecht.

Je hebt dus enkel je bankkaart en je bankkaartlezer nodig om een itsme-account aan te maken en je itsme-pincode in te stellen. Let wel: deze methode zal alleen werken als je je eID-kaartgegevens hebt laten lezen en dus je identiteit hebt laten controleren in een kantoor van je bank. Met een bankrekening die je alleen online hebt aangemaakt, zal dit niet lukken.

... of met je identiteitskaart

Ben je geen klant bij een van de deelnemende banken, dan moet je met behulp van je eID je account activeren op de computer. Je hebt hiervoor je identiteitskaart en een eID-kaartlezer nodig.

  1. Installeer de software "eID QuickInstaller": surf naar de officiële website van eID en klik op Gratis download (of op de link net daaronder om een ander besturingssysteem te kiezen). Daarna klik je op Accepteren en downloaden.
  2. Installeer de eID-software: Open het downloadbestand en volg de installatiestappen. Verbind je eID-kaartlezer met je computer wanneer dit wordt gevraagd en steek je identiteitskaart in de lezer. Je moet toegang verlenen aan de software zodat die de gegevens op je kaart kan lezen. Eens dit is gebeurd, ben je klaar om je itsme-account aan te maken met je eID-kaart.

Ga nu terug naar itsme op je smartphone en kies de optie eID om een account aan te maken en een pincode in te stellen. Volg de stappen, op een bepaald moment zal je je computer moeten gebruiken en je identiteitskaartlezer.

3. Meld je aan bij Tax-on-web

Eens je itsme-account geactiveerd is, kun je er onder andere mee inloggen op MyMinfin, het platform van de FOD Financiën waarop je ook Tax-on-web kunt raadplegen. Klik op Meld u aan en kies Log in via itsme. Voer dan je telefoonnummer in en druk op Verstuur. Hierna ontvang je een bevestiging op je smartphone: tik daarop om de itsme-app te openen. Voer daarin je itsme-pincode in, en klaar is Kees!

Verwijder de app niet zomaar!

Let op dat je de itsme-app niet verwijdert, ook al denk je ze niet snel meer te gebruiken. Doe je dat wel, dan wordt je account geblokkeerd en moet je het weer laten deblokkeren als je de app terug zou willen gebruiken. Zolang je je smartphone niet verliest of niet van toestel verandert, de-installeer je de app dus beter niet.

Je gegevens worden trouwens enkel bewaard bij de partner waarbij je jouw account activeert (bijvoorbeeld je bank). Om je account te deblokkeren moet je dus via dezelfde partner passeren of dit via eID doen.

Heb je je account geactiveerd via eID, dan ben je minder gebonden op lange termijn, omdat je identiteitskaart na een eventuele blokkering van je account bruikbaar blijft, ook al verander je van bank.

Meer weten over itsme? Raadpleeg ons dossier waarin we vaak voorkomende vragen over itsme beantwoorden.

Alles over itsme