Dossier

Tax-on-web: log gemakkelijker in via de app itsme

16 januari 2020
itsme

Wie zijn belastingaangifte online indient, kan zich ook bij Tax-on-web aanmelden met de app itsme in plaats van een identiteitskaartlezer. Maar maakt itsme wel zijn beloftes waar voor alle gebruikers? En hoe gebruik je het op de juiste manier?

Weg met de kaartlezer?

Misschien weet je uit ervaring dat het allesbehalve simpel is om je met een identiteitskaartlezer aan te melden bij Tax-on-web. In Test Connect 10 (mei/juni 2017) legden we de kern van het probleem bloot: de eID-software, die noodzakelijk is om de kaartlezer te kunnen gebruiken. Afhankelijk van je besturingssysteem en je webbrowser kan de installatie van die software namelijk heel wat voeten in de aarde hebben en zelfs de grootste volhouder tot wanhoop drijven.

“Weg met de kaartlezer!”. Zo luidt de belofte van de app itsme, die in 2017 werd gelanceerd en die sinds 2019 ook bruikbaar is voor Tax-on-web. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Niet voor iedereen

In het begin deed itsme wel wat stof opwaaien. Vanaf de – ongetwijfeld ietwat voorbarige - lancering zat de app vol met bugs, waardoor een account aanmaken en activeren bij heel wat mensen misliep. Hoewel die kinderziektes intussen van de baan lijken, zijn er nog altijd knelpunten. Het voornaamste is dat je enkel volledig zonder eID-kaartlezer kunt als je klant bent bij een van de volgende banken: Belfius, BNP Paribas Fortis, Fintro, Hello bank!, ING of KBC.

Voor de ontwikkeling van de itsme-app hebben deze banken in een consortium hun krachten gebundeld met de overheid. Daardoor kun je je nu ook identificeren met je bankkaart (en de bijhorende kaartlezer) in plaats van je identiteitskaart. En dat is meteen ook de reden waarom itsme in principe handig is: om de kaartlezer van je bank te gebruiken, heb je de eID-software niet nodig. Een account aanmaken dan ook veel eenvoudiger, want je meldt je gewoon aan zoals voor internetbankieren.

En wat als je geen klant bent bij een van de deelnemende banken? Dat heb je alsnog een eID-kaartlezer nodig om je itsme-account te activeren.