Nieuws

Welke kosten rekenen banken aan voor een zichtrekening?

02 september 2022
zichtekening bank kosten

Een zichtrekening kost bijna altijd geld, ook als de bank zegt dat ze gratis is. Waar liggen de verborgen kosten van een zichtrekening? En hoe vind je de beste zichtrekening voor jou?

Kosten van een zichtrekening

De overgrote meerderheid van de banken in België werkt met een vaste pakketprijs. Voor het openen en het beheer van een zichtrekening betaal je per jaar, kwartaal of maand een vast bedrag aan de bank. Je kunt meestal kiezen tussen een rekening met een basispakket (één bankkaart en beperkte lokettransacties) en een rekening met een uitgebreidere formule (meerdere bankkaarten en lokettransacties).

Afhankelijk van het pakket kan hierbij inbegrepen zijn:

  • een vaste beheersvergoeding
  • de vaste kosten voor één of meerdere bankkaarten (debet- en kredietkaarten)
  • een bepaald aantal transacties (aan het loket, geldafhalingen ...).

Naast deze vaste pakketprijs rekenen banken bijkomende kosten aan voor diensten en transacties die niet in het pakket voorzien zijn, zoals een bijkomende bankkaart, verzendingskosten voor rekeningafschriften of geldafhalingen met een kredietkaart.

Gratis zichtrekening is zelden gratis

De "gratis" zichtrekening die door bepaalde banken wordt aangeboden, is zelden echt helemaal gratis. Vaak zijn enkel elektronische transacties mogelijk of liggen de kosten hoger voor transacties en diensten die buiten het pakket vallen. Soms is de rekening alleen gratis als je ook beleggingen of verzekeringen bij de bank hebt.

Wanneer je bijvoorbeeld geld opneemt uit een geldautomaat bij een andere dan je eigen bank, worden er vaak kosten aangerekend. Bovendien worden bepaalde diensten, zoals het aanvragen van een duplicaat van een rekeningafschrift, automatisch in rekening gebracht. Vraag dus vooraf aan je bank wat deze zogenaamd gratis rekening inhoudt.

Ga niet in het rood op je zichtrekening

Een zichtrekening kan veel geld kosten als je in het rood gaat. Sinds 2010 wordt een negatief saldo op een zichtrekening beschouwd als een consumentenkrediet. Zo kun je voor onbepaalde tijd (of maximaal één of drie maanden, naargelang van je keuze) in het rood blijven staan.

Deze formule lijkt misschien aantrekkelijk, maar een krediet is nooit gratis. Zodra je zichtrekening in het rood gaat, rekent de bank automatisch rente aan.

Kies de beste zichtrekening voor jou

De prijzen van een zichtrekening verschillen sterk van bank tot bank. Banken communiceren niet altijd op transparante wijze over hun tarieven, wat een vergelijking moeilijk maakt.

Voordat je een zichtrekening opent, kijk je beter naar de exacte kosten die de verschillende banken aanrekenen. Vergelijk de formules met elkaar en laat je niet alleen leiden door de prijs. Soms kies je beter een duurdere formule die veel transacties toelaat.

Gebruik onze vergelijkmodule om de rekening te kiezen die het beste bij je past. De module toont de huidige tarieven voor meer dan honderd zichtrekeningen van ruim twintig banken.

naar onze vergelijkmodule