Dossier

Een zichtrekening voor mijn kind, hoe werkt dat?

13 januari 2023
bankrekening, kind

Ben je van plan om een zichtrekening te openen voor je kind? Wij beantwoorden je vragen.

Hoe oud moet mijn kind zijn voor een bankrekening?

Dat bepalen de banken zelf. In principe kan een kind vanaf de dag van zijn geboorte een spaarrekening hebben, en in sommige gevallen zelfs vroeger. Zichtrekeningen beginnen later – wanneer precies, hangt af van bank tot bank. Sommige financiële instellingen bieden ook zichtrekeningen vanaf de geboorte aan, andere vanaf negen of tien jaar. Nog andere leggen de grens op 18 jaar.

Om de zichtrekening te openen, is bij de meeste banken de handtekening van een ouder of wettelijke vertegenwoordiger vereist zolang de houder minderjarig is. Sommige banken laten 16-jarigen toe om op eigen houtje een rekening te openen.

Wie is eigenaar van het geld op de rekening van een minderjarige?

Ouders zijn verantwoordelijk voor alle bezittingen van een kind jonger dan 18, dus ook voor hun rekeningen. Ze hebben zonder zijn toestemming toegang tot de rekeningen, bijvoorbeeld om zijn uitgaven in de gaten te houden, en ze kunnen zelfs verrichtingen uitvoeren.

Maar ze mogen het geld van hun kind niet voor hun eigen gewin besteden. Dat mag alleen voor het onderhoud, de opvoeding en de opleiding van het kind. Als (een van) de ouders zijn boekje te buiten gaat, kan de andere ouder of de jongere naar de rechter stappen. Het geld behoort namelijk toe aan de jongere zelf en niet aan zijn ouders.

Vanaf zijn 18de verjaardag wordt het kind volle eigenaar van het geld op de rekening op zijn naam.

Kies ik beter voor alleen een zichtrekening of ook voor een spaarrekening?

Het hangt ervan af wat je precies wilt. Een spaarrekening is goed om mee te sparen, maar verder kan een jongere er in de praktijk niet zoveel mee doen. De wet bepaalt dat het kind vóór zijn 16de zelfs geen geld mag afhalen van zijn rekening, en daarna maximaal € 125 per maand. Deze grenzen kunnen worden versoepeld als de ouders ermee akkoord gaan.

Een zichtrekening biedt meer mogelijkheden, al blijven die voor "jongerenrekeningen" beperkt. Zo mogen jongeren niet in het rood gaan.

Doordat de standaardlimieten voor jongeren doorgaans lager liggen, kunnen ze ook minder geld opnemen, grote aankopen of overschrijvingen doen. Maar het niveau van de "bescherming tegen excessen" verschilt sterk van bank tot bank. Sommige banken stellen geen andere limieten voor jongeren in, tenzij je daar expliciet om vraagt.

Wat kost een zichtrekening voor kinderen?

Een zichtrekening voor jongeren of jongvolwassenen kost meestal minder dan een gewone rekening. Om prijzen te vergelijken, kun je onze vergelijkmodule raadplegen.

Kan een jongere een debet- en kredietkaart krijgen?

Een debetkaart meestal wel, maar de minimumleeftijd om die aan te vragen hangt ook af van bank tot bank.

Voor een kredietkaart moet je minstens 18 jaar én solvabel zijn, d.w.z. voldoende inkomsten hebben om je schulden te kunnen terugbetalen. Een minderjarige kan dus geen kredietkaart krijgen.

Kunnen jongeren hun rekening via een app op hun telefoon beheren?

De regels voor het bankieren per app zijn doorgaans gelinkt aan de regels voor het hebben van een debetkaart. Ze zijn dus bij de ene bank anders dan bij de andere. Ook het gebruik van Payconiq, Google Pay of Apple Pay is meestal gelinkt aan de regels voor het hebben van een debetkaart, en verschilt van bank tot bank.

Jonge minderjarigen kunnen Itsme niet gebruiken om in te loggen bij de app, want daarvoor moet je minstens 16 jaar oud zijn.

Bij welke bank open ik best een zichtrekening voor mijn kind?

Om bankrekeningen te vergelijken, kun je onze vergelijkmodule raadplegen.

naar de vergelijkmodule