Nieuws

Overstap naar een universele bankdienst is niet altijd beter

26 januari 2022
jonge vrouw aan de balie met een bankbediende

Heuglijk nieuws: sinds 1 januari is de universele bankdienst een feit. Uit onze vergelijkende studie blijkt echter dat deze rekening soms vrij duur kan uitvallen. Enkele banken hebben een bestaande zichtrekening die minder kost en meer mogelijkheden biedt.

De universele bankdienst is het resultaat van een overeenkomst tussen de banksector en de federale overheid. De formule omvat een aantal diensten (bv. minstens zestig manuele verrichtingen per jaar) voor een jaarlijkse kostprijs van maximaal € 60. De universele bankdienst is bedoeld voor mensen die geen gebruik maken van digitale bankdiensten omdat ze dat niet kunnen of willen.

Sinds 1 januari hebben de meeste banken de universele bankdienst in hun aanbod opgenomen. Sommige banken hebben ervoor gekozen om een bestaande formule aan te bieden die al aan de criteria voldeed, zoals de Groene Rekening van ING en het Silver-pakket van Argenta.

De universele dienst is een stap vooruit waar we lang voor hebben gestreden. Toch hebben we enkele bedenkingen.

Wat we betreuren

  • Een maximale kostprijs van € 60 per jaar voor deze zichtrekening is te veel. Gelukkig doen sommige banken het voor minder. KBC/CBC, Beobank en Axa bieden nu weliswaar een universele dienst, maar wij vinden een bestaande formule interessanter voor hetzelfde gebruik.
  • De banken bieden minimaal 24 gratis geldopnames per jaar uit hun eigen geldautomaten aan. Aangezien het aantal eigen geldautomaten daalt, moeten klanten de gratis geldopnames aan eender welke geldautomaat kunnen doen.
  • Bij banken die printterminals ter beschikking stellen, is het afdrukken van rekeningafschriften in het pakket inbegrepen. Het verzenden van afschriften wordt extra in rekening gebracht en kan de totale kosten opdrijven tot meer dan de maximale kostprijs van € 60 per jaar.

Waar je zelf op moet letten

  • Misschien moet je extra betalen voor een tweede debetkaart.
  • Als je bijkomende diensten wilt, controleer dan hoeveel die kosten. Bij Argenta is een kredietkaart bijvoorbeeld inbegrepen in de formule, maar bij ING kost die € 27.
  • Als je regelmatig manuele verrichtingen doet, moet je rekening houden met de aanwezigheid van een kantoor in je buurt. Sommige banken hebben nog een groot kantorennetwerk, andere zijn beperkt of zelfs onbestaand in bepaalde delen van het land.

Wat is de beste zichtrekening voor jou?

Om de goedkoopste zichtrekening te vinden, kun je onze vergelijkingstool gebruiken. De tool vergelijkt ongeveer honderd rekeningen van 21 banken, waaronder de universele bankdienst.

naar de vergelijkingstool