Dossier

Zo verander je vlot van bank

28 mei 2022
Om vlot van bank te veranderen

Veranderen van bank is minder moeilijk dan het lijkt, vooral als je de bankoverstapdienst gebruikt. Maar je kunt ook alles zelf doen. Dit is ons advies voor beide opties.

Inleiding

Wil je ontdekken waar je het goedkoopst een zichtrekening kunt openen?

naar onze Koopwijzer zichtrekeningen

Heb je beslist om voor de zichtrekening die je actief gebruikt, van bank te veranderen? Dan zijn er twee mogelijkheden:

Voordat je overstapt

  • Download of print alle belangrijke rekeningafschriften (van de aankoop van apparaten die nog onder de garantie vallen, de betaling van facturen, alimentatie, schenkingen enz.). Eens je rekening is afgesloten, heb je er geen toegang meer toe. En als je later zo’n afschrift nodig hebt, zul je de bank om een duplicaat moeten vragen, wat heel kostelijk kan zijn.
  • Heb je een lopende hypotheeklening bij de bank die je wilt verlaten? Controleer dan of het contract niet bepaalt dat de bank de rentevoet van je lening mag verhogen als je je zichtrekening afsluit. Als dat wel het geval is, kun je eventueel je zichtrekening behouden om de lening af te betalen en je nieuwe zichtrekening gebruiken voor alle andere verrichtingen.
  • Wil je ook je spaarrekening overzetten? Sommige banken bieden de bankoverstapdienst ook aan voor gereglementeerde spaarrekeningen. Als dat bij jou niet het geval is (zowel je oude als je nieuwe bank moeten die dienst aanbieden), zul je de overdracht zelf moeten regelen. Ga na wanneer de getrouwheidspremie, 12 maanden na een storting, wordt toegekend: het kan de moeite lonen om even te wachten met de overdracht, zodat je de premie van een grote storting niet misloopt.
  • Zijn er nog andere producten die je wilt overzetten, zoals een effectenrekening? Dan moet je dat ook zelf regelen. Let op, voor de overdracht van een effectenrekening betaal je vaak hoge kosten. Informeer daar op voorhand naar, zodat je kunt afwegen of het dat waard is. Vraag ook aan je nieuwe bank of zij die overdrachtskosten voor haar rekening wil nemen, en zo ja, onder welke voorwaarden.
  • Als je in het rood staat bij je bank, moet je eerst je rekening aanzuiveren vooraleer je ze kunt afsluiten. Dat geldt eveneens als er een kredietopening (geldreserve) aan je rekening is gekoppeld.

Nadat je nieuwe rekening is geopend

  • Controleer de eerste weken of al je doorlopende opdrachten, domiciliëringen, inkomsten en terugkerende betalingen goed verlopen.
  • Sluit je oude rekening niet af vooraleer je zeker bent dat alles goed is overgedragen en dat alle diensten geactiveerd zijn voor je nieuwe rekening (bankapp, betaal- en kredietkaarten, pincodes ...). Kijk vooral na of al je domiciliëringen zijn aangepast.
  • Je rekening afsluiten is altijd gratis. Als je al jaarlijkse kosten hebt betaald voor die rekening, check dan of je oude bank die pro rata terugbetaalt voor de resterende maanden van het jaar.

 

Inleiding

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!