Dossier

Aangenomen of werkelijke waarde: hoe zit het met de vergoeding bij een omnium?

19 november 2020
Kies je beter een vergoeding op basis van werkelijke waarde of aangenomen waarde?

Als je een omniumverzekering hebt, krijg je bij diefstal of perte totale een schadevergoeding van je verzekeraar. Weet dat er op dat vlak grote verschillen zijn tussen de omniumverzekeringen. Bij de ene is de vergoeding gebaseerd op de aangenomen waarde, bij de andere op de werkelijke waarde van je wagen. En dat zul je merken als je een schadegeval hebt ...

Wat is de aangenomen waarde bij een omniumverzekering?

De aangenomen waarde is de waarde van je wagen op het moment van het schadegeval zoals die vooraf werd afgesproken met je verzekeraar. Die waarde is dus vastgelegd in het contract van je omniumverzekering:

  • Gedurende een bepaalde periode krijg je 100% vergoed van de catalogusprijs of van de prijs op je factuur (meestal lager dan de catalogusprijs omwille van kortingen). Welke van beide je krijgt, staat in je contract.
  • Na een bepaalde periode zal er een afschrijvingspercentage toegepast worden. Dat percentage verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

Goed om te weten: bij sommige omniumverzekeringen daalt de waarde van je auto vanaf dag 1 en wordt meteen een afschrijvingspercentage toegepast. Uiteraard is het interessanter dat je auto zo lang mogelijk zijn volledige waarde behoudt. Je kunt dan wellicht opnieuw dezelfde auto kopen zonder een euro te moeten bijbetalen.

Wat is de werkelijke waarde bij een omniumverzekering?

De werkelijke waarde is de marktwaarde van je wagen op het moment van je ongeval. Het wordt ook de reële waarde of de functionele waarde genoemd. De expert zal die waarde bepalen op basis van:

  • ouderdom van het voertuig
  • aantal afgelegde kilometers
  • staat van het voertuig

Tip: ga je niet akkoord met de waarde zoals die bepaald is door de expert en heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je die inschakelen om een tegenexpertise te vragen.

Wat is de interessantste omniumformule?

Met een omniumverzekering op basis van de aangenomen waarde zul je een hogere vergoeding ontvangen dan met een formule op basis van de werkelijke waarde. De ruimste schadevergoeding krijg je met een formule volgens aangenomen waarde op basis van de catalogusprijs in plaats van de factuurprijs. De premie van je omniumverzekering zal duurder zijn, maar bij total loss of diefstal ben je beter af.

Voorbeeld van vergoeding volgens werkelijke waarde en aangenomen waarde

Stel dat je wagen van € 20 000 na 20 maanden total loss verklaard wordt:

  • Met een verzekering volgens werkelijke waarde is het perfect mogelijk dat je € 16 000 recupereert.
  • Met een verzekering volgens aangenomen waarde 24M (24 maanden) krijg je de volledige € 20 000 vergoed. Een geluk bij een ongeluk dat je auto total loss verklaard wordt na 20 maanden en niet na 26 maanden. In dat laatste geval kan je schadevergoeding al een pak lager zijn.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Doe je voordeel met de onlinetools van Test Aankoop Verzekeringen:

  • Koopwijzer: doe een prijsaanvraag en ontvang je persoonlijke prijsvoorstellen. Je kunt ook intekenen als je dat wenst.
  • Simulator: ontdek de geschatte prijzen van de autoverzekeringen voor jouw profiel.

In beide gevallen kun je ook de kwaliteit van de autoverzekeringen vergelijken.