Hoe analyseren we de kwaliteit van autoverzekeringen?

Hoe onderzoekt Test Aankoop autoverzekeringen?
Om de kwaliteit van autoverzekeringen te analyseren, vraagt Test Aankoop alle informatie over de polissen op bij nagenoeg alle verzekeraars op de Belgische markt. Onze experts pluizen vervolgens de kleine lettertjes uit en beoordelen elk contract op technische criteria. Een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid wordt op ongeveer 20 criteria geëvalueerd, een mini- of full omniumverzekering op ongeveer 40.
Elke autoverzekering krijgt ook een klantentevredenheidsscore op basis van de jaarlijkse enquête bij leden van Test Aankoop die in de 5 voorbije jaar een schadegeval hadden met hun auto. We peilen daarin naar hun tevredenheid over onder meer:
- online dienstverlening
- callcenter
- service van de makelaar/agent
- duidelijkheid en transparantie van het contract
- administratieve behandeling van het schadegeval
De globale kwaliteitsscore is het resultaat van de scores voor de technische criteria en de klantentevredenheidsscore. Het cijfer tussen 0 en 100 geeft aan hoe het zit met de kwaliteit van autoverzekeringen:
- Minstens 65: contract van goede kwaliteit
- Van 50 tot en met 64: contract van gemiddelde kwaliteit
- Minder dan 50: contract van slechte kwaliteit
Hoe bepalen we de autoverzekering Beste van de Test?
De autoverzekering met de beste resultaten voor de technische criteria krijgt het label Beste van de Test.
Is er ook een autoverzekering Beste Koop?
De Beste Koop bij Test Aankoop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Omdat de prijs van je autoverzekering afhangt van je persoonlijke situatie (leeftijd, ongevallenhistoriek, auto enz.) is bij een autoverzekering geen algemene Beste Koop mogelijk.
Voor de Beste Koop voor een specifiek profiel is er de simulator autoverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen. Op basis van een aantal eenvoudige vragen wordt bepaald welk profiel het best bij je past. Je krijgt dan een lijst van autoverzekeringen, de Beste van de Test en de Beste Koop. Belangrijk: de simulator gaat ervan uit dat je de voorbije 5 jaar geen ongeval gehad hebt.