Dossier

Handleiding na een natuurramp

03 maart 2020
natuurramp, overstroming, wolkbreuk, hagel, windhoos, noodweer, Rampenfonds

Waar moet je hulp zoeken wanneer je woning of je auto door noodweer of ander onheil werd getroffen?

Inleiding

Een wolkbreuk die de hele straat blank zet en 20 cm water in je huis binnenbrengt samen met hopen vuile smurrie. Dikke hagelbollen die putten maken in de motorkap van je auto. Een windhoos die je dakpannen op sleeptouw neemt en een boom op je auto doet afknakken. Elk jaar weer slaat het noodweer ergens toe.

Gelukkig hoeft er geen sprake te zijn van een officieel erkende ramp om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Of toch niet voor je woning, want dan zal de meeste schade die door noodweer wordt veroorzaakt, niet worden vergoed door de overheid van je woonplaats, maar door de woningverzekeraars. Wanneer je woning schade lijdt door noodweer, is het dus maar te hopen dat je een woningverzekering hebt, want dat is niet altijd verplicht. 

Voor de schade aan de auto ligt dat anders. In dat geval is de kans iets groter dat het gewest (Vlaams Rampenfonds, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Waals Gewest) je zal helpen. Maar dan moet de ramp dus wel officieel zijn erkend. Als je over een omniumverzekering beschikt, ben je zonder enige twijfel het best af.