Dossier

Wat te doen bij stormschade of na een andere natuurramp

27 september 2022
natuurramp, overstroming, wolkbreuk, hagel, windhoos, noodweer, Rampenfonds

Storm, overstroming, overgelopen riolering, hagel, blikseminslag …Waar moet je hulp zoeken wanneer je woning of je auto door een dergelijke natuurramp werd getroffen?

Als het noodweer toeslaat

Elk jaar slaat het noodweer ergens toe.

In dit artikel vind je meer over:

1. de meest voorkomende natuurrampen
2. de verzekering in geval van schade aan de woning 
3. de verzekering in geval van schade aan de auto
4. wat je moet doen in geval door storm, hagel, overstroming.

Wat zijn de meest voorkomende natuurrampen?

De natuur gaat soms lelijk te keer. Met zware schade aan je woning of je auto.

Een wolkbreuk die de hele straat blank zet en een halve meter water in je huis binnenbrengt samen met hopen vuile smurrie. Dikke hagelbollen die putten maken in de motorkap van je auto. Een windhoos die je dakpannen op sleeptouw neemt en een boom op je auto doet afknakken.

 

Is schade door een natuurramp verzekerd?

Gelukkig hoeft er geen sprake te zijn van een officieel erkende ramp om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Of toch niet voor je woning, want dan zal de meeste schade die door noodweer wordt veroorzaakt, niet worden vergoed door de overheid van je woonplaats, maar door de woningverzekeraars. Wanneer je woning schade lijdt door noodweer, is het dus maar te hopen dat je een woningverzekering hebt, want dat is niet altijd verplicht. 

Voor de schade aan de auto ligt dat anders.

Is mijn auto verzekerd bij een natuurramp?

Als je auto schade heeft opgelopen door storm, hagel of een overstroming, ben je zonder enige twijfel het best af als je over een omniumverzekering beschikt. Maar in dat geval bestaat ook de kans dat het gewest (Vlaams Rampenfonds, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Waals Gewest) je zal helpen. Daarvoor moet de ramp wel officieel zijn erkend.

Wat moet ik doen bij schade door storm, hagel, overstroming?

In wat volgt, zul je vernemen:

En schade als gevolg van droogte?

Ook droogte kan schade veroorzaken aan je woning. Een grondverzakking als gevolg van grote droogte kan leiden tot barsten, scheuren of muren die van elkaar loskomen. Soms kan een woning daardoor onbewoonbaar worden. Gelukkig kun je voor dergelijke schade voortaan een schadevergoeding vragen aan je verzekeraar.