Persbericht

Test Aankoop wint rechtzaak tegen Voetbalbond over horrorcamping en start uitbetaling supporters

12 mei 2022

De slachtoffers van camping ‘Devillage’ op het WK voetbal in Brazilië van 2014 worden na bijna acht jaar eindelijk vergoed. Test Aankoop dat zo’n 200 supporters vertegenwoordigt, is de uitbetaling gestart nadat noch de Koninklijke Belgische Voetbalbond, noch Sun Reizen in beroep zijn gegaan tegen het vonnis van eind vorig jaar. Test Aankoop reageert tevreden dat de gedupeerde supporters worden terugbetaald.

Camping “Devillage”

 

Even recapituleren: tijdens de Wereldbeker voetbal van 2014, was de honger bij heel wat Belgische fans om naar Brazilië af te reizen om de Rode Duivels op de Mundial aan te moedigen, bijzonder groot. Verblijven zouden de fans doen op de zogezegde luxecamping ‘Devillage’, een organisatie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sun Reizen. Uiteindelijk bleek camping ‘Devillage’ verre van de beloofde luxe camping: te weinig douches, gebrekkig warm water, vuile toiletten, het ontbreken van Wi-Fi, een tekort aan elektriciteit, ongedierte, … maar vooral veel boze supporters.

 

Juridische lijdensweg

 

Na het opstarten van de rechtzaak in 2015 en een eerdere strafrechtelijke veroordeling in eerste aanleg waarbij zowel de Voetbalbond als Sun Reizen een boete hadden gekregen en verplicht werden om alle supporters terug te betalen, ontsprongen beiden de dans in hoger beroep in februari 2019. Vermits de talrijke voetbalfans in kwestie verstoken bleven van een correcte vergoeding voor de geleden schade in de strafzaak, besliste Test Aankoop de zaak op burgerlijke gronden verder te zetten. Twee jaar na de uitspraak in de strafzaak vorderde Test Aankoop in naam van 201 fans van de Rode Duivels dan ook een schadevergoeding voor het geknoei rond camping ‘Devillage’.

 

201 moeten worden vergoed

 

Met een vonnis eind 2021, volgde de rechtbank het standpunt van de consumentenorganisatie en veroordeelde ze de reisorganisatoren om 65% van de verblijfskosten terug te betalen. In totaal gaat het om een bedrag van zo’n 228.000 euro. Test Aankoop stortte al 224.389,28 euro door aan de gedupeerde supporters. Zeven consumenten blijken nog onbereikbaar.

 

Wij waren tevreden met de uitspraak in eerste aanleg vorig jaar. Wij adviseerden onze leden om geen beroep in te stellen tegen dit vonnis. Wij zijn opgetogen om vast te stellen dat de Voetbalbond en Sun Reizen zich geschikt hebben naar de beslissing van de rechter in eerste aanleg en de nodige uitbetalingen heeft gedaan. Wij zijn gestart met het doorstorten naar de supporters. Een zevental consumenten is voor ons onbereikbaar via mail of brief. Wij proberen via omwegen om hen te contacteren om ook hen terug te betalen.  Bijna acht jaar na het Wereldkampioenschap in Brazilië, krijgen de supporters eindelijk waar ze al lang recht op hebben”, zegt Simon November van Test Aankoop.