Persbericht

Supporters via Test-Aankoop burgerlijke partij in strafprocedure tegen Voetbalbond

09 juni 2016

Het Europees Kampioenschap in Frankrijk wordt dan wel morgen op gang getrapt, over het Wereldkampioenschap in Brazilië twee jaar geleden en de manier waarop de Belgische supporters daar werden gehuisvest, is het laatste woord nog niet gezegd.  Op dit ogenblik werkt de advocaat van consumentenorganisatie Test-Aankoop aan de burgerlijke partijstelling voor ongeveer 200 gedupeerde supporters in de strafprocedure tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Sun Reizen en Oranjecamping rond de beruchte camping ‘Devillage’

In de aap gelogeerd  

Even terug naar 2014 ; naar aanleiding van de langverwachte kwalificatie van de rode duivels voor het WK 2014, promootte de KBVB in samenwerking met het agentschap Sun Reizen een ware voetbalvakantie naar Brazilië met verblijven in de zogenaamde luxe- supporterscamping ‘Devillage’ in het tropische Rio de Janeiro, speciaal neergepoot om de Belgische supporters te huisvesten gedurende de campagne van ons nationale voetbalelftal op het WK. Ondanks een expliciete goedkeuring na plaatsbezoek vanwege de bonzen van de Voetbalbond van de faciliteiten ter plaatse en een heuse promocampagne waarbij een luxeverblijf met alle faciliteiten werd aangeprijsd, waren de supporters meer dan ooit in de aap gelogeerd in ‘Devillage’ : geen elektriciteit, geen warm water, armtierig ontbijt – en avondmaal en totaal onhygiënische omstandigheden. Bovendien had de betrokken camping nooit een vergunning gekregen van de autoriteiten ter plaatse en was ze dus per definitie illegaal. 

Gerechtelijke stappen

Omdat heel wat supporters zich terecht bedrogen voelden en veelal meerdere duizenden euro’s hadden geïnvesteerd in hun droomreis naar Brazilië, werden twee procedures gelanceerd. Enerzijds groepeerde Test-Aankoop ongeveer 200 gedupeerden in een burgerlijke zaak tegen de KBVB en Sun Reizen en later ook Oranjecamping, om schadevergoeding te bekomen voor de supporters. Na verschillende uitstellen en kunstgrepen van de verweerders zal deze zaak pas in januari 2018 gepleit worden. Anderzijds werd een strafzaak gelanceerd door een aantal supporters afzonderlijk omwille van strafrechtelijke inbreuken op de reiscontractenwet. De consumentenorganisatie is van mening dat er sprake is van misleiding van de consument omdat er foutieve informatie werd verstrekt via websites en brochures over de aard van de reis en de – zonder vergunning zijnde - camping in het bijzonder.

Burgerlijke partij

Nu zullen de 200 supporters die aan Test-Aankoop een mandaat tot vertegenwoordiging gaven, zich burgerlijke partij stellen in de hangende strafprocedure. Bij de consumentenorganisatie is het vertrouwen groot dat de terecht staande partijen zullen worden veroordeeld voor het misleidend karakter van hun communicatie en de illegaliteit van de camping zelf. Morgen start de zaak met een inleidende zitting voor de correctionele rechtbank van Brussel waarbij vermoedelijk een conclusie-agenda zal worden vastgelegd. 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.