Persbericht

Test Aankoop opnieuw naar de rechter in Devillage-zaak

06 oktober 2021

Wat een groot feest moest worden, werd een grote nachtmerrie: zeven jaar na het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië wachten talrijke Rode Duivels-fans nog steeds op een vergoeding voor de schade die ze leden door de gebrekkige organisatie van hun verblijf op horrorcamping ‘Devillage’ in Rio de Janeiro. Test Aankoop staat morgen opnieuw voor de rechter om de belangen van een 200-tal supporters te verdedigen. In totaal vordert de consumentenorganisatie zo’n 800 000 euro van de organisatoren van de camping: de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sun Reizen.

Abominabele camping

 

Nu de Rode Duivels deze week in de Final Four van de Nations League aantreden, zien we een ploeg met heel wat nieuwe gezichten die al grotendeels anders is dan de groep die het WK in Brazilië, het eerste grote toernooi van de ‘gouden generatie’, ondertussen al 7 jaar geleden, aanvatte. Nochtans is een eerlijke behandeling van de supporters in de nasleep van dat wereldkampioenschap nog steeds niet aan de orde. Even recapituleren: tijdens de Wereldbeker voetbal van 2014, was de honger bij heel wat Belgische fans om naar Brazilië af te reizen om de Rode Duivels op de Mundial aan te moedigen, bijzonder groot. Verblijven zouden de fans doen op de zogezegde luxecamping ‘Devillage’, een organisatie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sun Reizen. Uiteindelijk bleek camping ‘Devillage’ verre van de beloofde luxe camping: te weinig douches, gebrekkig warm water, vuile toiletten, het ontbreken van Wi-Fi, een tekort aan elektriciteit, ongedierte, … maar vooral veel boze supporters.

 

 

Strafzaak

 

In de nasleep van het WK, besliste een aantal benadeelde supporters dan ook om een strafrechtelijke klacht in te dienen. Consumentenorganisatie Test Aankoop, die ondertussen heel wat dossiers van misnoegde voetbalfans had ontvangen, stelde zich in naam van 206 supporters burgerlijke partij in deze zaak.  Na een eerdere veroordeling in eerste aanleg waarbij zowel de Voetbalbond als Sun Reizen een boete hadden gekregen en verplicht werden om alle supporters terug te betalen, ontsprongen beiden de dans in hoger beroep in februari 2019. Vermits de talrijke voetbalfans in kwestie verstoken bleven van een correcte vergoeding voor de geleden schade in de strafzaak, besliste Test Aankoop de zaak op burgerlijke gronden verder te zetten.

 

 

Burgerlijke rechter

Twee jaar na de uitspraak in de strafzaak staan de supporters en Test Aankoop morgen opnieuw voor de rechter. Test Aankoop vordert in naam van 206 fans van de Rode Duivels een schadevergoeding die de volledige kosten moet dekken die de gedupeerde supporters zeven jaar geleden moesten maken als gevolg van het geknoei rond camping ‘Devillage’. Op basis van bewijsstukken zoals vliegtuigtickets, hotelverblijven, telefoonkosten enz… werd voor elke supporter een schadedossier opgemaakt door de raadsman van Test Aankoop. De claims gaan van een kleine 500 € tot meer dan 5000 €, een morele schadevergoeding incluis. Alles in totaal loopt de schade van de supporters op tot zo’n 800 000 €. “Hoewel we de supporters niet in de steek laten en voor de rechter blijven ijveren voor een adequate compensatie van de geleden schade, belet niets de Voetbalbond en Sun Reizen met een voorstel te komen dat de fans van het eerste uur respecteert door hen volledig te vergoeden. Een houding van fatsoen, beter laat dan nooit, zou iedereen deze verdere juridische strijd zou besparen. Belangrijk om te onderstrepen is dat zowel Sun Reizen als de KBVB in het kader van de strafrechtelijke procedure als reisorganisatoren worden beschouwd, weet Test Aankoop. Die verantwoordelijkheid kunnen ze niet meer ontlopen”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.