Persbericht

Strafzaak tegen Voetbalbond gepleit in zaak horrorcamping ‘De Village’

02 december 2016

De Rode Duivels staan dan wel met één been op het volgende WK in Rusland, over het Wereldkampioenschap in Brazilië twee jaar geleden en de manier waarop de Belgische supporters daar werden gehuisvest, is het laatste woord nog niet gezegd. Vandaag vond de pleitzitting plaats in de strafzaak tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Sun Reizen en Oranjecamping rond horrorcamping ‘Devillage’. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vertegenwoordigt een 200-tal supporters die zich burgerlijke partij hebben gesteld. De gedagvaarde partijen :  de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Sun Reizen en Oranje Camping blijven elkaar de zwarte piet doorschuiven.  Het Openbaar Ministerie vordert alvast een veroordeling tot het betalen van de wettelijk voorziene boetes.  Het vonnis wordt geveld op 23 December.

In de aap gelogeerd  

Even terug naar 2014 ; naar aanleiding van de langverwachte kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK 2014, promootte de KBVB in samenwerking met het agentschap Sun Reizen een ware voetbalvakantie naar Brazilië met verblijven in de zogenaamde luxe- supporterscamping ‘Devillage’ in het tropische Rio de Janeiro, speciaal neergepoot om de Belgische supporters te huisvesten gedurende de campagne van ons nationale voetbalelftal op het WK. Ondanks een expliciete goedkeuring na plaatsbezoek vanwege de bonzen van de Voetbalbond van de faciliteiten ter plaatse en een heuse promocampagne waarbij een luxeverblijf met alle faciliteiten werd aangeprijsd, waren de supporters meer dan ooit in de aap gelogeerd in ‘Devillage’ : geen elektriciteit, geen warm water, armtierig ontbijt – en avondmaal en totaal onhygiënische omstandigheden. Bovendien had de betrokken camping nooit een vergunning gekregen van de autoriteiten ter plaatse en was ze dus per definitie illegaal

Burgerlijke en strafrechtelijk

Omdat heel wat supporters zich terecht bedrogen voelden en veelal meerdere duizenden euro’s hadden geïnvesteerd in hun droomreis naar Brazilië, werden twee procedures gelanceerd. Enerzijds groepeerde Test-Aankoop een 200-tal gedupeerden in een burgerlijke zaak tegen de KBVB en Sun Reizen en later ook Oranjecamping, om schadevergoeding te bekomen voor de supporters. Deze zaak zal pas worden gepleit op 25 januari 2018. Anderzijds werd een strafzaak gelanceerd door een aantal supporters afzonderlijk omwille van strafrechtelijke inbreuken op de reiscontractenwet. Test-Aankoop vertegenwoordigt hier 206 supporters die zich burgerlijke partij hebben gesteld. De Rode Duivels-fans in kwestie werden immers duidelijk misleid door middel van foutieve informatie die verstrekt werd via websites en brochures over de aard van de reis en de – zonder vergunning zijnde - camping.

Zwarte piet

Bij de consumentenorganisatie is het vertrouwen groot dat de terecht staande partijen zullen worden veroordeeld voor het misleidend karakter van hun communicatie en de illegaliteit van de camping zelf. Op de zitting bleven de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Sun Reizen en Oranje Camping de feiten minimaliseren en elkaar de zwarte piet doorschuiven. Zowel de Voetbalbond als Sun Reizen miskennen hun rol als reisorganisator.Het vonnis wordt geveld op 23 december.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.