Persbericht

TA eist bijna 800.000 euro schadevergoeding van de KBVB en Sun Reizen in zaak camping ‘Devillage’

16 november 2018

In de aap gelogeerd

Even recapituleren: tijdens de Wereldbeker voetbal van 2014, beslisten heel wat Belgische fans naar Brazilië af te reizen om de Rode Duivels aan te moedigen. Verblijven zouden ze doen op de zogezegde luxecamping ‘Devillage’, een organisatie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sun Reizen. De luxueuze camping diende dus de Belgische supporters in optimale omstandigheden te huisvesten tijdens de campagne van de Rode Duivels op “De Mondial” van 2014.  Uiteindelijk bleek camping ‘Devillage’ verre van de beloofde luxe camping: te weinig douches, gebrekkige warmwatervoorziening, vuile toiletten, het ontbreken van Wi-Fi, een tekort aan elektriciteit, een ontbijt zonder koffie en enkel de keuze voor brood met wat kaas of ham, een strand de naam niet waardig enz... .

 

Strafzaak in 1e aanleg

Een aantal benadeelde supporters besliste een strafrechtelijke klacht in te dienen waarbij Test Aankoop zich burgerlijke partij stelde in deze zaak in naam van meer dan 200 supporters.  De rechter veroordeelde de twee organisaties in hun hoedanigheid van reisorganisatoren tot het betalen van de door de wet voorziene boete, namelijk 3.000 euro per organisatie.  Daarenboven moesten Sun Reizen nv en de KBVB de benadeelde supporters die een strafrechtelijke klacht hadden ingediend, terugbetalen met een morele schadevergoeding erbovenop.

 

Hoger Beroep

Maandag, bijna twee jaar later, komt de zaak opnieuw voor de rechtbank. Ditmaal in hoger beroep. Test Aankoop vraagt nu in naam van 206 supporters opnieuw de veroordeling van de Voetbalbond en Sun Reizen aangevuld met een schadevergoeding die de volledige kosten moet dekken die de gedupeerde supporters vier jaar geleden moesten maken als gevolg van het geknoei rond camping ‘Devillage’. Op basis van bewijsstukken zoals vliegtuigtickets, hotelverblijven, telefoonkosten enz… werd voor elke supporter een schadedossier opgemaakt door de raadsman van Test Aankoop. De claims gaan van een kleine 500 € tot meer dan 5.000 €, een morele schadevergoeding incluis. Alles in totaal loopt de schade van de supporters op tot zo’n kleine 800.000 €.

 

Het einde nabij ?

Test Aankoop verwacht het arrest van de correctionele kamer van Hof van Beroep te ontvangen begin 2019 en hoopt hiermee een streep te kunnen trekken onder meer dan vier jaar van onzekerheid voor de supporters. “Het is hallucinant om vast te stellen dat zowel de KBVB als Sun Reizen ondanks de zware bewijslast in hun nadeel en de overduidelijke schade voor de supporters de zaak al meer dan vier jaar laten aanslepen. Hopelijk kan de uitkering van de schadevergoeding aan de gedupeerden in dit dossier begin volgend jaar eindelijk gebeuren”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.