Nieuws

Vraag je renovatiepremie nu aan, ook als doe-het-zelver

14 maart 2023

Voor heel wat ingrepen en aanpassingen, vooral op het vlak van isolatie, krijg je steun van de overheid. Wacht zeker niet te lang om je premie aan te vragen.

Welke premie voor jouw verbouwing?

Een huis verbouwen kost een smak geld. Gelukkig kun je voor heel wat ingrepen rekenen op steun van de overheid, die een gedeelte van de investering nadien terugbetaalt. De overheid probeert je daarbij ook aan te moedigen om ingrepen te bundelen en die op zo korte termijn mogelijk uit te voeren. In de verschillende gewesten zijn de premies dan ook hoofdzakelijk gebundeld.

Premies per gewest

  • “Mijn Verbouwpremie” in Vlaanderen: Is je woning minstens 15 jaar oud? Dan kom je in aanmerking voor “Mijn VerbouwPremie” als je gaat renoveren. Deze premie groepeert tal van ingrepen op het vlak van isolatie en van hernieuwbare energie, maar ook bv. de vernieuwing van je elektrische installatie.
    Naast de verbouwpremie zijn er nog meerdere premies voor specifieke ingrepen, zoals de sloop en herbouwpremie, een premie voor zonnepanelen of voor een thuisbatterij enz.
  • Brussel geeft Renolution-premies: in het Brussels hoofdstedelijk gewest kun je binnen het Renolution-stelsel een premie aanvragen voor heel wat uiteenlopende ingrepen, afhankelijk van de leeftijd van je woning. Voor een woning jonger dan 10 jaar krijg je steun voor bv. de installatie van een zonneboiler, een regenwaterput of voor een onderzoek naar bodemverontreiniging. Voor een woning ouder dan 10 jaar krijg je een premie voor meer structurele ingrepen zoals schrijnwerk, isolatie, gevel of verwarming.
  • Wallonië geeft de “Prime habitation”: Ook Wallonië heeft sinds 2019 heel wat premies gebundeld in de woonpremie of “prime habitation”. Je kunt steun krijgen voor tal van ingrepen zoals vochtbestrijding, de afbraak of ondersteuning van instabiele muren, isolatie, verwarming en een zonneboiler. Je woning moet wel minstens 15 jaar oud zijn en een voorafgaande audit van je woning verplicht. Naast de woonpremie zijn er ook enkele premies voor de installatie voor verwarming of warm water op hernieuwbare energie en voor energiebesparende werken of de renovatie van je dak.

Tijdelijk ook premies voor de doe-het-zelver in Vlaanderen

Ook als je zelf verbouwingen doet heb je in bepaalde gevallen recht op een premie. Binnen “Mijn VerbouwPremie” in Vlaanderen kun je zelf enkele werken doen in de categorie “elektriciteit en sanitair” en in “binnenrenovatie”. Daarnaast is er nog een tijdelijke premie voor wie zijn of haar dak of zoldervloer isoleert. Die kun je nog aanvragen tot en met 30 april, als je factuur op dat moment niet ouder is dan 2 jaar.

In het Waals gewest kun je als doe-het-zelver een premie aanvragen voor energiebesparende ingrepen tot € 3 000 of voor dakwerken.

In Brussel kom je enkel in aanmerking voor een premie als de werken zijn uitgevoerd door een erkend aannemer.

Heb je vragen over renovatiepremies?

Voor welke premies kom ik precies in aanmerking? Hoe moet ik ze aanvragen? Heel wat mensen hebben vragen over energie- en renovatiepremies. Tijdens Batibouw kun je ons bellen voor meer informatie, van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u30 en van 13u tot 17u (op vrijdag tot 16u).

Bel ons op 0800 50 020

Ook in ons dossier vind je heel wat antwoorden op je vragen over verbouwingen en de premies die je daarvoor kunt aanvragen. Je leest er ook hoe je kunt lenen voor een verbouwing of wat je kunt doen als je een woning huurt.

Naar het dossier over energiepremies en renovatiepremies