Hoe kies je de beste vloerisolatie? Een overzicht van de soorten en praktische tips

Opportuniteiten en belang van isolatie
Vloerisolatie verhoogt het thermisch comfort
Een isolatielaag tussen de vloer zelf en de vloer van je huis houdt kou en vocht tegen uit de grond, kelders, kruipruimtes of de buitenlucht. Hierdoor blijft de warmte langer binnen bij je thuis.
Mogelijk 6 tot 10 % besparing door vloerisolatie
Als warmteverlies wordt verminderd, zal de verwarmingsketel of warmtepomp minder belast worden, waardoor je minder energie verbruikt. De besparing op de stookkosten wordt geschat op 6 tot 10 %. Met een goed geïsoleerde vloer kun je de kamertemperatuur met 2° C verlagen, terwijl het comfortniveau hetzelfde blijft als in een kamer met een koude, niet-geïsoleerde vloer.
Profiteer van opportuniteiten om de vloer te isoleren
Vloerisolatie bij het renoveren van één of meerdere kamers
In bestaande gebouwen is er vaak geen vloerisolatie. Het isoleren van de vloer in een reeds bewoond gebouw is geen gemakkelijke opdracht. Daarom is het raadzaam om de kansen te benutten wanneer die zich voordoen. Als je bijvoorbeeld je keuken of badkamer renoveert, kun je meteen ook de vloer vernieuwen en isoleren. Doe dit zelfs als je niet alle vloeren in het huis tegelijkertijd kunt aanpakken.
Overweeg vloerverwarming bij het isoleren
Als je de vloer isoleert tijdens een renovatie, overweeg dan om tegelijkertijd vloerverwarming te installeren. Dit type verwarmingssysteem verhoogt het comfort en levert tegelijkertijd water op lage temperatuur (minder dan 35°C). Hierdoor kun je later overstappen op een warmtepomp als verwarmingssysteem. Een deel van de isolatie bevindt zich direct onder de vloerverwarming om te voorkomen dat de warmte naar de onderliggende ruimte ontsnapt.
Belang van muur- en vloerisolatie
Om opstijgend vocht uit de grond te voorkomen, moet je de binnen- en buitenmuren waterdicht maken die in contact staan met de grond. Dat geldt ook voor de vloeren die je isoleert. Zie "Muur- en vloerwaterdichting".
Isolatiematerialen voor de vloer en aanbevolen dikte
Het isolatiemateriaal moet worden gekozen op basis van de situatie. We bespreken de verschillende soorten isolatiematerialen en geven voor elk het aanbevolen isolatiedikte. Zie "Isolatiematerialen en aanbevolen dikte".
Zelf de vloer isoleren? Hoe per vloertype?
Je kunt zeker overwegen om zelf de vloer te isoleren. We laten u zien hoe jete werk kunt gaan op een aarden vloer, een betonnen vloer, het plafond van een kelder of een kruipruimte. Zie "Zelf de vloer isoleren, hoe te doen?"
Isolatie door een professional? Wat zijn de kosten?
Geef je de voorkeur aan de diensten van een professional? Hier geven we indicatieve prijzen voor verschillende vloerisolatiewerkzaamheden met geschikte isolatiematerialen. Zie "Wat kost vloerisolatie door een professional?"
Om opstijgend vocht uit de grond te voorkomen, is het belangrijk om de binnen- en buitenmuren in contact met de grond waterdicht te maken. Dit geldt ook voor de vloeren die je gaat isoleren.
Belang van muur- en vloerwaterdichting
Muurwaterdichting
Voordat je begint met vloerisolatie, moet je controleren of er al een horizontale waterdichte laag in de muren aanwezig is. Ondergrondse muren zijn namelijk constant in contact met de aarde. Om te voorkomen dat vocht opstijgt, wordt een membraan in het metselwerk aan de onderkant van de muren aangebracht, dat hoger is dan het niveau van de buitenste grond. Gewoonlijk is dit membraan te zien aan de buitenkant van de muur, als een laag roofing in een horizontale naad. Dit soort waterdichte laag ontbreekt in huizen van vóór 1950. Zelfs in woningen die na 1950 zijn gebouwd, ontbreekt het membraan vaak of is het niet goed aangebracht.
Dit waterdichte membraan moet niet alleen in de buitenmuren aanwezig zijn, maar ook in alle binnenmuren die ondergronds zijn gemetseld.
Aan de binnenkant moet het membraan zich boven het niveau van de afgewerkte vloeren bevinden en is het meestal verborgen achter de plinten. Als de vloer zich boven een kelder of kruipruimte bevindt, kan het membraan ook onder het vloerniveau worden geplaatst.
Als er nog geen waterdichte barrière aanwezig is, kunt u vochtproblemen voorkomen door een sleuf in de muren te maken en daar alsnog een membraan te plaatsen, of door een speciale vloeistof in de onderste laag van de muur te injecteren.
Vloerwaterdichting
Vloeren die rechtstreeks op een aarden vloer zijn geplaatst, zijn vaak niet voorzien van een waterdichte laag. Hierdoor kan vocht vanuit de grond omhoog komen door de vloer. Bij een renovatie is het belangrijk om onder de draagvloer een waterdichte laag aan te brengen om vocht van onderaf tegen te houden.
Deze waterdichte laag moet worden aangesloten op het membraan in de muren. Voor vloeren boven een kelder (of kruipruimte) met een membraan in de muren dat zich boven het vloerniveau bevindt, is vaak ook een waterdichte laag nodig.
Isolatiematerialen voor de vloer en aanbevolen dikte
Welk isolatiemateriaal is het beste voor een vloer?
Het isolatiemateriaal moet worden gekozen op basis van de situatie.
Onsamendrukbaar isolatiemateriaal
Bij massieve vloeren met isolatie boven de dragende vloer is het raadzaam om onsamendrukbaar isolatiemateriaal te gebruiken, zoals panelen, een dekvloer of schuim.
Gespoten isolatieschuim zoals PUR wordt nog steeds veel gebruikt als vloerisolatie, maar het kan andere bouwmaterialen waarmee het in contact komt permanent vervuilen, waardoor hergebruik ervan onmogelijk wordt. Daarom is het beter om twee lagen vrije isolatiepanelen te gebruiken. Voor structuren die in contact staan met vochtige grond, moeten de panelen vochtbestendig zijn.
Flexibel isolatiemateriaal
Bij een houten draagstructuur, zoals in het plafond van een kelder, is het beter om flexibele isolatiematerialen zoals rollen of halfharde panelen te gebruiken, die gemakkelijk tussen de balken passen.
Welke dikte van isolatie is geschikt voor een vloer?
Kies bij voorkeur meteen voor een voldoende dikke isolatielaag, want het is zeer onwaarschijnlijk dat je die later zult aanpassen. Bij nieuwbouw of renovatie met een stedenbouwkundige vergunning moet de isolatie uiteraard voldoen aan de eisen van het EPB (energieprestaties van het gebouw). In een renovatieproject is het altijd beter om zo dik mogelijke isolatie te plaatsen en ten minste hetzelfde isolatieniveau te halen als bij een nieuwe constructie, zelfs als dit niet noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor renovatiepremies.
De dikte van de isolatielaag hangt af van het gebruikte materiaal.
Benodigde dikte per isolatiemateriaal voor nieuwbouw (in cm)
Zelf de vloer isoleren? Hoe te doen per vloertype?
Kan je zelf je vloer isoleren?
In de meest complexe gevallen, waarbij bouwtechnieken moeten worden toegepast, is het waarschijnlijk beter om een professional in te schakelen. Anders is het isoleren van de vloer zelf heel goed mogelijk. Vooral als het isoleren eruit bestaat het plafond van een kelder of de bovenkant van een kruipruimte te isoleren. Als je huis direct op de grond staat, kun je zelf de vloer uitgraven, een bouwfolie leggen en de isolatie plaatsen. In sommige gevallen kun je ook meehelpen bij de installatie van het vloerverwarmingssysteem, met hulp van een installateur.
Hoe isoleer je een aarden vloer?
Van onder naar boven: waterdicht membraan - isolatie in 2 lagen - waterdicht membraan - dragende vloer - waterdicht membraan - chape met leidingen - afwerking (tegels)
Bij een renovatie komt het vaak voor dat de bestaande vloer gewoon op een mengsel van klei en zand ligt, zonder betonnen vloer eronder. In dit geval moet je vaak de bestaande vloer tot wel 60 cm diep uitgraven.
Voordat je begint, moet je echter controleren of de funderingen van de muren diep genoeg zijn. De bestaande funderingen moeten namelijk minstens 80 cm onder het grondniveau worden gegraven, onder het vriespunt. Je kunt dit controleren door de funderingen op één of meerdere plaatsen bloot te leggen, bijvoorbeeld door een gat van 1m x 1m naast de dragende muren te graven.
Als de funderingen niet diep genoeg zijn, schakel dan een architect of ingenieur in om te controleren of het nodig is om de funderingen dieper te maken. Vervolgens moet je een complete vloerconstructie met onsamendrukbaar isolatiemateriaal bouwen.
Een andere optie is om bovenop de bestaande vloerconstructie te isoleren (zie "Op betonnen vloer"). Na de werkzaamheden zal het vloerniveau dan hoger zijn dan voorheen.
Hoe isoleer je een betonnen vloer?
Van onder naar boven: waterdicht membraan - dragende vloer - opvulchape met leidingen voor water en elektriciteit - waterdicht membraan - isolatie in 2 lagen - waterdicht membraan - chape met leidingen voor centrale verwarming - afwerking (betegelde vloer)
Als je voor deze optie kiest, zal de uiteindelijke vloer hoger zijn dan voorheen. Als het plafond hoog genoeg is en je de deuren aanpast, kan dit een oplossing zijn.
Over het algemeen wordt de isolatielaag rechtstreeks op de dragende vloer geplaatst. De massa van de dragende structuur, die zich aan de buitenkant van de isolatielaag bevindt, wordt dan niet tegelijkertijd verwarmd als het gebouw, waardoor het gebouw sneller opwarmt. Maar warmte ontsnapt ook sneller. Dit is dus een tweesnijdend zwaard.
In het geval van vloerverwarming worden de warmwaterleidingen direct boven de isolatie geplaatst. Dit vermindert warmteverlies naar beneden aanzienlijk. Een waterdichte barrière in de vorm van een polyethyleenfolie is altijd vereist in combinatie met beton. Het is het beste om deze onder het beton te plaatsen, maar kan ook erboven worden geplaatst.
Hoe isoleer je het plafond van de kelder?
Van onder naar boven: afwerking - tweede isolatielaag tussen de latten - eerste isolatielaag die perfect tussen de balken past - dragende vloer - chape.
Als je een kelder hebt die hoog genoeg is, is isolatie van het plafond de eenvoudigste oplossing. Je hoeft geen nieuwe vloer te installeren en meestal is er ook geen afwerking van het plafond nodig. Door de isolatie zal de temperatuur in de kelder iets lager zijn.
Een isolatiestrook moet vanaf het plafond tegen de buitenmuren van de kelder worden geplaatst. Dit beperkt warmteverlies door zogenaamde koudebruggen. Bij een houten draagconstructie wordt de isolatie meestal tussen de balken geplaatst. Deze balken zijn meestal 18 of 23 cm hoog, wat ruimte biedt voor een dikke isolatielaag. Op deze manier verlies je weinig of geen hoogte in de ruimte eronder.
Omdat de isolatielaag onderbroken wordt door de balken, is het beter om een tweede laag isolatie loodrecht op de eerste laag toe te voegen. Het is essentieel om een dampscherm (folie) aan te brengen voordat de isolatie wordt geplaatst.
Hoe isoleer je een kruipruimte?
Heb je een kruipruimte die toegankelijk genoeg is? In dat geval is het raadzaam om de isolatie tegen de onderkant van de vloer te plaatsen.
Tegelijkertijd moet je ook het toegangsluik van de kruipruimte isoleren en de doorvoergaten afdichten van de leidingen die door de vloer gaan. Laat de ventilatieopeningen in de kruipruimtemuren open. En voorzie een isolatiestrook (terugkerend) tegen de verticale wanden.
Is je kruipruimte te laag en/of moeilijk toegankelijk? In dat geval kun je een isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte laten aanbrengen. Meer specifiek kunnen EPS-korrels of -vlokken (geëxpandeerd polystyreen, biofoam of EPS-vlokken) in de kruipruimte worden gespoten via een luik of een tijdelijk gat in de muur. Er blijft dan een luchtlaag over tussen het isolatiemateriaal en de vloer van het huis. Deze laag is zeer koud.
Isolatie aan de onderkant van de kruipruimte is dus veel minder effectief dan andere vormen van vloerisolatie, vooral als er ook ventilatieopeningen zijn. We raden deze optie alleen aan als het echt niet mogelijk is om isolatie tegen de bovenkant van de kruipruimte te plaatsen of als je een dunne laag isolatie van ten minste 6 cm op de bestaande vloer kunt aanbrengen.
Hier zijn de indicatieve prijzen op basis van het uit te voeren werk.
Wij helpen je een betrouwbare professional vinden
Via onze acties voor een gezonde en energiezuinige woning, kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor isolatiewerken.