Dossier

Hoe kies je de beste vloerisolatie? Een overzicht van de soorten en praktische tips

07 augustus 2023
blote voeten op een warme, geïsoleerde vloer

Waarom de vloer isoleren, met welk isolatiemateriaal en welke dikte? Hoe ga je te werk afhankelijk van het type vloer? Zelf doen of een professional inhuren en tegen welke prijs? In dit dossier vertellen we je alles over vloerisolatie.

Opportuniteiten en belang van isolatie

Vloerisolatie verhoogt het thermisch comfort

Een isolatielaag tussen de vloer zelf en de vloer van je huis houdt kou en vocht tegen uit de grond, kelders, kruipruimtes of de buitenlucht. Hierdoor blijft de warmte langer binnen bij je thuis.

Mogelijk 6 tot 10 % besparing door vloerisolatie

Als warmteverlies wordt verminderd, zal de verwarmingsketel of warmtepomp minder belast worden, waardoor je minder energie verbruikt. De besparing op de stookkosten wordt geschat op 6 tot 10 %. Met een goed geïsoleerde vloer kun je de kamertemperatuur met 2° C verlagen, terwijl het comfortniveau hetzelfde blijft als in een kamer met een koude, niet-geïsoleerde vloer.

Profiteer van opportuniteiten om de vloer te isoleren

Vloerisolatie bij het renoveren van één of meerdere kamers

In bestaande gebouwen is er vaak geen vloerisolatie. Het isoleren van de vloer in een reeds bewoond gebouw is geen gemakkelijke opdracht. Daarom is het raadzaam om de kansen te benutten wanneer die zich voordoen. Als je bijvoorbeeld je keuken of badkamer renoveert, kun je meteen ook de vloer vernieuwen en isoleren. Doe dit zelfs als je niet alle vloeren in het huis tegelijkertijd kunt aanpakken.

Overweeg vloerverwarming bij het isoleren

Als je de vloer isoleert tijdens een renovatie, overweeg dan om tegelijkertijd vloerverwarming te installeren. Dit type verwarmingssysteem verhoogt het comfort en levert tegelijkertijd water op lage temperatuur (minder dan 35°C). Hierdoor kun je later overstappen op een warmtepomp als verwarmingssysteem. Een deel van de isolatie bevindt zich direct onder de vloerverwarming om te voorkomen dat de warmte naar de onderliggende ruimte ontsnapt.

Belang van muur- en vloerisolatie

Om opstijgend vocht uit de grond te voorkomen, moet je de binnen- en buitenmuren waterdicht maken die in contact staan met de grond. Dat geldt ook voor de vloeren die je isoleert. Zie "Muur- en vloerwaterdichting".

Isolatiematerialen voor de vloer en aanbevolen dikte

Het isolatiemateriaal moet worden gekozen op basis van de situatie. We bespreken de verschillende soorten isolatiematerialen en geven voor elk het aanbevolen isolatiedikte. Zie "Isolatiematerialen en aanbevolen dikte".

Zelf de vloer isoleren? Hoe per vloertype?

Je kunt zeker overwegen om zelf de vloer te isoleren. We laten u zien hoe jete werk kunt gaan op een aarden vloer, een betonnen vloer, het plafond van een kelder of een kruipruimte. Zie "Zelf de vloer isoleren, hoe te doen?"

Isolatie door een professional? Wat zijn de kosten?

Geef je de voorkeur aan de diensten van een professional? Hier geven we indicatieve prijzen voor verschillende vloerisolatiewerkzaamheden met geschikte isolatiematerialen. Zie "Wat kost vloerisolatie door een professional?"