Koopgids

Hoe kies je een goede fietshelm?

10 mei 2016
casque vélo

Voor sommigen is hij onmisbaar, voor anderen alleen maar lastig. Eén ding staat echter vast: een goede fietshelm kan u en uw kinderen beschermen tegen mogelijk hoofdletsel, een heel ernstig risico bij een ongeluk met een tweewieler. Waar moet u bij de aanschaf van een fietshelm op letten?

Een goede maat?

Fietshelmen zijn steeds op dezelfde manier opgevat: een dunne plastic buitenschaal zit vast op een binnenschaal uit geëxpandeerd polystyreen (EPS), kortom piepschuim. Het is deze binnenschaal die de klappen moet opvangen. Bij de meeste modellen vormen binnen- en buitenschaal één geheel doordat het polystyreen meteen tijdens de productie in de plastic buitenschaal wordt gespoten (de zgn. "in mold-technologie"). Bij een minderheid zijn de twee schalen achteraf aan elkaar verlijmd. Beide methoden zijn betrouwbaar, maar de eerste geniet een lichte voorkeur.

Van de meeste modellen kunt u de hoofdomtrek d.m.v. een hoofdring aanpassen, met schuifelementen of een draaiwieltje. Het best test u dit al eens in de winkel, totdat de helm helemaal op maat van uw kind is. Er zijn diverse maten verkrijgbaar met een hoofdomtrek vanaf 48 cm, wat geschikt is voor baby’s van zo’n 8 maanden oud.

Draagcomfort

Erg belangrijk bij een fietshelm is dat hij comfortabel zit en goed past. Is dit niet zo, dan biedt hij niet de maximale bescherming en zal hij wellicht ook niet altijd worden gedragen (zeker door kinderen). Test ook dit dus goed in de winkel: ga na of het model nergens drukt of klemt en of de helm goed blijft zitten, ook als u met het hoofd schudt. Hou bovendien rekening met het esthetische aspect: uw kind zal immers enkel bereid zijn om een helm te dragen als het die, naast comfortabel, ook mooi vindt.

Sluiting

Qua sluiting is er keuze tussen een kliksluiting (met een mannelijk en een vrouwelijk deel die in elkaar klikken) en een sluiting met een geribbelde riem die u door een gesp moet steken (het openen gebeurt door op een drukknop te duwen). Al bij al is het ene type sluiting niet comfortabeler dan het andere; het is vooral een kwestie van gewoonte. Wel biedt de aanwezigheid van een kinbeschermer meer draagcomfort. Probeer steeds in de winkel uit of de riemen van de sluitingen vlot verstelbaar zijn. Als de riemen correct zijn ingesteld, neemt u de helm vervolgens af, zet u hem opnieuw op en doet u de sluiting dicht: controleer daarna of de riemen nog steeds op de gewenste plaats zitten. Als dat niet het geval is, zult u de klus waarschijnlijk vóór elke rit opnieuw moeten klaren!

Over zonnekleppen, verluchting en zichtbaarheid

De meeste fietshelmen hebben een verwijderbare zonneklep die u gewoon kunt los- en vastklikken. Die is dan misschien wel handig tegen de zon, maar voor velen is het eerder een esthetische kwestie. In alle helmen zitten voorts verluchtingsgaten, een vrij doeltreffende voorziening om het hoofd koel te houden. Soms zijn de openingen bedekt met een gaasje om insecten af te houden. Denk eraan: een helm in felle kleuren en/of met reflecterende strips valt beter op in het verkeer… en kan heel wat aantrekkelijker zijn voor kinderen!


Afdrukken Versturen via e-mail