Koopgids

Hoe kies je een goede fietshelm?

07 juni 2022
een man met een fietshelm.

Een goede fietshelm kan zware hoofdletsels voorkomen bij valpartijen of aanrijdingen. Lees hier waarop je moet letten bij de aanschaf van een fietshelm.

Kiezen op basis van onze crashtest

De beschermingsgraad is het voornaamste criterium bij het kiezen van een fietshelm. Om te weten hoe goed helmen echt beschermen, hebben we getest hoe groot het risico op hoofdletsel is in zes verschillende valsituaties: bij impact vooraan, achteraan en opzij, en dat zowel op schuine als op platte ondergrond. Hoe die test precies in zijn werk gaat zie je hier.
Om een optimaal beschermende fietshelm te kiezen, kijk je het best naar de resultaten van die test in onze koopwijzer. We drukken de gemiddelde bescherming uit in sterren, waarbij de helmen met 5 sterren de meeste bescherming bieden en de helmen met 1 ster de minste bescherming.

MIPS of geen MIPS

Sommige modellen zijn uitgerust met een bijkomend veiligheidssysteem genaamd MIPS, voluit Multi-directional Impact Protection System. In die helmen zit tussen de schaal en de voering een extra laag die 10 à 15 mm kan verschuiven om schokken uit verschillende hoeken nog beter te absorberen. Het systeem wordt door verkopers en op internetsites vaak naar voren geschoven als een groot pluspunt, maar biedt toch geen absolute garantie op veiligheid.

Vervangen na zware klap

Wanneer een helm bij een valpartij of aanrijding een zware klap heeft opgevangen, is het moment gekomen om hem te vervangen. Ook al is er aan de buitenkant geen schade te zien, toch is het schokdempend vermogen aanzienlijk verminderd. Om die reden koop je beter geen tweedehandse exemplaren, je weet maar nooit wat die al te verduren hebben gekregen.

Naar de koopwijzer fietshelmen voor volwassenen

Veilige én coole fietshelmen voor kinderen

Het kinderhoofd is bijzonder kwetsbaar en moet dus zeker optimaal worden beschermd met een goed zittende fietshelm. Hoe die eruit ziet, is voor kinderen erg belangrijk. Een coole helm in een felle kleur vinden ze leuker om op te zetten en doet hen extra opvallen in het verkeer.

Naar de koopwijzer fietshelmen voor kinderen

Helm verplicht op speedpedelec

Op een speedpedelec of hogesnelheidsfiets kun je veel hogere snelheden halen dan met een gewone elektrische fiets. Je bent wettelijk verplicht om een helm te dragen. Een gewone fietshelm voldoet niet. Welke wel?

Naar de koopwijzer fietshelmen voor speedpedelec