Nieuws

Red de planeet! Repareer je oude wasmachine

05 mei 2022
man is wasmachine aan het repareren

Slurpt jouw wasmachine energie? Koop dan niet meteen een nieuwe. Je kunt best eerst proberen om je wasmachine zo lang mogelijk in goede staat te houden en voor milieuvriendelijke wasmiddelen te kiezen.  

Je oude wasmachine inruilen voor een nieuw model, gaat je niet veel energie besparen. Volgens ons laatste onderzoek naar de levenscyclus van producten wordt een derde van de milieu-impact van wasmachines namelijk veroorzaakt door het fabricageproces.

Bovendien speelt de manier waarop je de machine gebruikt ook een rol. Naast het water en de energie die nodig zijn om je wasmachine te laten draaien, zijn veel wasmiddelen vaak te vervuilend.  

Wil je iets doen voor de planeet? Kies dan voor milieuvriendelijke wasmiddelen. Denk ook aan het gebruik van het eco-programma op de machine.
Neem een kijkje in onze koopwijzer om je volgende wasmiddel te vinden. 

Vergelijk wasmiddelen

Hoe onderhoud je een wasmachine? 

Is je wasmachine verouderd? Dit betekent niet noodzakelijk dat je een nieuwe moet aanschaffen. In plaats daarvan kun je proberen om het zo lang mogelijk met ´m vol te houden. Daarbij volg je de volgende drie stappen:

  • Reinig de toegankelijke onderdelen: wasmiddelreservoir, filter, deurdichting, enz.

  • Pak de kalkaanslag in je machine aan, vooral op het verwarmingselement. 
    Er zijn twee manieren om kalk in je wasmachine te bestrijden: de aanslag beperken door bij elke wasbeurt een anti-kalkwasmiddel te gebruiken om de vorming ervan tegen te gaan, of achteraf een ontkalkingsmiddel te gebruiken dat de aanslag verwijdert die zich in de loop der maanden heeft opgehoopt. Als je het juiste product kiest, zijn beide methoden de moeite waard. 
  • Verwijder stof en wasmiddelresten, alsook micro-organismen die zich op bepaalde ontoegankelijke plaatsen kunnen vormen.

Als de machine stuk gaat, repareer het dan of breng het naar een vakman voordat je aan vervanging denkt. Neem een kijkje op ons platform Repairguide om te weten hoe je te werk moet gaan of met wie je contact moet opnemen. 

Ontdek onze Repairguide

Als een reparatie niet mogelijk is en je wilt investeren in een nieuw apparaat, moet je weten dat de energielabels van huishoudelijke apparaten onlangs zijn veranderd. Vanwege een besluit van de Europese Unie verdwijnen de A-symbolen met de "+"-categorieën, en worden deze vervangen door de oorspronkelijke indeling van A tot G. De nieuwe "A"-modellen zijn al verkrijgbaar in de winkels.

Vergelijk wasmachines