Wasmiddel

De beste wasmiddelen kiezen

Waar moet je op letten als je wasmiddel kiest? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte wasmiddel te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Welk soort wasmiddel?

Welk wasmiddel je het best gebruikt, hangt af van het soort textiel dat je wilt wassen. Een doorsnee gezin heeft drie verschillende producten nodig.

 • Universeel wasmiddel: van oorsprong zijn dit de klassieke wasmiddelen die “overal goed voor zijn”. Ze bevatten veel bleekmiddelen, om bepaalde plantaardige vlekken goed aan te kunnen en om de was wit te houden. De keerzijde van deze ingrediënten is dat ze ook kleuren kunnen bleken. Daarom zijn deze producten vooral goed voor witte was of licht gekleurde was.
 • Bontwasmiddel: bevat minder of geen bleekmiddelen en bevat soms speciale bestanddelen om te voorkomen dat kleuren gaan “afgeven”. Alhoewel de werking hiervan beperkt is (niets kan helpen wanneer je een kledingstuk wast dat veel kleur afgeeft), zijn deze producten wel ideaal voor gekleurde was.
 • Wasmiddel voor wol en zijde (“delicate textiel”): delicate stoffen, zoals wol, op dezelfde manier behandelen als andere stoffen is uit den boze. Wol heeft immers de neiging om tijdens het wassen te condenseren, beter gezegd te krimpen en dikker te worden. Wasmiddelen voor delicate stoffen moeten wollen wasgoed daartegen beschermen. Naast een bijzonder wasmiddel is uiteraard ook een voldoende lage wastemperatuur belangrijk. 

Tot slot bestaan er ook specifieke wasmiddelen voor zwarte en donkere was. Sommige bevatten speciale actieve bestanddelen die de kleuroverdracht van de ene op de andere stof voorkomen of maximaal beperken. Het gaat om polymeren die zich aan de stof hechten en zo de kleurstoffen fixeren. Tijdens het testen van dit soort producten in 2020 vonden we dat de meeste van deze wasmiddelen inderdaad de intensiteit van donkere kleuren weten te behouden, maar niet beter dan een goed bontwasmiddel. En helaas waren de meesten niet echt doeltreffend tegen vlekken, zeker wanneer het om vetvlekken of enzymegevoelige vlekken zoals bloed, chocolade, zetmeel e.d. ging.

Terug naar boven

Ecologische wasmiddelen

In de winkelrekken tref je een ruim aanbod aan ecologische wasmiddelen aan. Ze zijn vrij van de meest vervuilende oppervlakte-actieve stoffen en bevatten geen fosfonaten of geurstoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Dergelijke groene producten hadden aanvankelijk vaak moeite om de was grondig proper te krijgen, maar daar is verandering in gekomen, zo blijkt uit onze tests. Meer en meer wasmiddelen slagen erin milieuvriendelijk én krachtig te wassen.

De beste ecologische wasproducten herken je aan ons label Groene Keuze (voorheen Eco & Efficiënt)

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een wasmiddel.

Vloeibaar of poeder?

Vroeger waste men met zeep, bereid uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Toen vanaf 1930 oliën en vetten als grondstof voor de zeepbereiding steeds duurder werden, ging men op zoek naar goedkope synthetische oppervlakteactieve stoffen (detergent). De eerste commerciële wasmiddelen, speciaal ontworpen voor het wassen van textiel, waren poeders.

Later kwamen er ook vloeibare wasmiddelen en gels (vloeibaar, maar minder visceus) bij. Deze vloeibare vorm is ideaal voor goede wolwasmiddelen en voor wasmiddelen voor gekleurde was. De eerste vloeibare universele wasmiddelen voldeden echter niet op het vlak van bleken. Intussen is de kloof met de poeders wat dit betreft al een stuk kleiner geworden, ook is het vrijwel steevast een poeder dat hier de beste resultaten behaalt.

Uiteraard zijn het momenteel de wascapsules die het hoge woord voeren op de markt van de wasmiddelen. We onderwerpen ze op regelmatige basis aan een test, en de conclusie is vaak dezelfde: ze zijn erg duur en werken niet goed.

De voor- en nadelen

Waspoeder

Werkt uitstekend tegen plantaardige vlekken en beschermt de wasmachine tegen schimmelvorming. In waspoeder zit percarbonaat, dat schimmelvorming en de ontwikkeling van andere micro-organismen in de machine bestrijdt. Aangezien het om een witmaker gaat, geldt dit niet voor waspoeder voor gekleurde was. Percarbonaat is doeltreffend tegen plantaardige vlekken. Het feit dat dit niet in vloeibare wasmiddelen zit, maakt dat ze in het algemeen minder goed werken tegen vlekken.

Was je geregeld op hoge temperatuur en is je water "hard", d.w.z. rijk aan kalk, dan heb je een grotere kans op kalkaanslag. In dat geval raden we aan om bij elke wasbeurt een antikalktablet te gebruiken of om de kalkaanslag na enkele beurten te verwijderen met een aangepaste ontkalker. De hardheid van jouw leidingwater kun je navragen bij jouw watermaatschappij of zelf meten met behulp van een tester (onder meer verkrijgbaar bij aquariumwinkels).

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibare wasmiddelen lossen beter in water op dan waspoeder. Dat is vooral belangrijk als u op lage temperaturen wast (wat vandaag hoe dan ook de tendens is).

Als u op een lage temperatuur wast met een vloeibaar wasmiddel, kunnen er wel schimmels, bacteriën en stof in uw machine achterblijven. Dat kan voor een vieze geur en soms zelfs grijze vlekjes op het wasgoed zorgen.

Capsules

Capsules voor de wasmachine (ook "liquitabs" of "pods" genoemd) zijn vooral gemakkelijk op het vlak van dosering van wasmiddel.

Raden wij ze aan? Nee. Eerst en vooral omdat ze duur zijn, ten tweede omdat ze bij een vergelijkende test geen denderende resultaten boeken en ten derde omdat ze schade aan het milieu veroorzaken.

Belangrijk is dat je ze op de juiste manier bewaart. De plek waar je dit doet moet allereerst droog zijn, aangezien de capsules oplossen als ze in contact komen met water. Daarnaast moet je ze buiten het bereik van kinderen houden, zodat zij de capsules niet kunnen verwarren met snoepjes. Het lijkt misschien vergezocht, maar het Antigifcentrum krijgt jaarlijks honderden meldingen waarbij dergelijke capsules werden ingeslikt. Het is daarom alvast een goede zaak dat de meeste dozen ondoorzichtig zijn.

Vloeibaar? Varieer af en toe

Het maakt niet veel uit of je waspoeder of vloeibaar wasmiddel neemt. Maar als je vloeibaar verkiest, laat je wasmachine dan af en toe draaien op een hoge temperatuur (60°C of meer). 

Gebruik ook af en toe een waspoeder omwille van de voordelen van percarbonaat. Het nadeel van de poeders, de kalkaanslag, die kun je voorkomen door antikalkproducten te gebruiken. De aanslag verwijderen kan met behulp van ontkalkers.

Wasverzachters

Wasverzachters zorgen voor een heerlijk zachte (katoenen) was en doen hem lekker ruiken. Verder wordt er nog heel wat beweerd over deze producten, maar wat daarvan is waar?

Wasverzachter vergemakkelijkt het strijken

WAAR. Door een wasverzachter te gebruiken, kun je de strijkduur 10 tot 15 % inkorten. Bij katoen is het verschil groter dan bij synthetische stoffen. De vermelding "easy iron" die soms op de verpakking staat, maakt geen verschil: eender welke wasverzachter vergemakkelijkt het strijken.

Wasverzachter doet je was langer goed ruiken

NIET WAAR. Bij 70 % van de wasverzachters uit onze laatste test is de geur na 10 dagen vervlogen. Als je de was vooral lekker wilt doen ruiken, kun je misschien
beter geurdoekjes of -zakjes (bijvoorbeeld met lavendel) in de kleerkast leggen. Of je kunt genoegen nemen met de geur van je wasmiddel. Meestal volstaat die ruimschoots.

Wasverzachter doet handdoeken minder goed absorberen

WAAR. Bij een product dat zeer goed scoort voor de zachtheid, kan het absorptieverlies zelfs oplopen tot 30 %. Een zachte handdoek die je ook goed afdroogt, is dus niet eenvoudig te verkrijgen.

Wasverzachter heeft een antistatisch effect

WAAR. Door het gebruik van een wasverzachter worden synthetische stoffen minder geladen met statische elektriciteit. Maar dat is dan ook het enige nut in dit geval, want zoals gezegd heeft een wasverzachter geen verzachtend effect bij synthetische stoffen.

Wasverzachter doet de was trager drogen

NIET WAAR. Wij hebben gemeten hoelang het duurde eer de was in de openlucht droog was en stelden geen verschil vast naargelang er wel of geen wasverzachter was gebruikt. In de droger is het wasgoed mits gebruik van een wasverzachter wel iets sneller droog en ook minder gekreukt.

Wasverzachter is slecht voor het milieu

WAAR. Zelfs al is de samenstelling gevoelig aangepast en verbeterd sinds de jaren 90, toch blijven wasverzachters vervuilende producten. De stoffen die ze bevatten zijn niet biologisch afbreekbaar en komen in ons afvalwater terecht.

Hoe maak je de was zacht?

Kun je een zachte was krijgen zonder wasverzachter? Wij maakten de vergelijking naargelang je de was aan de waslijn of in de droger droogt, waspoeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt en al dan niet over zacht water beschikt.

Onze vaststellingen:

 • Poeder maakt wasgoed zachter dan een vloeibaar wasmiddel.
 • De was is zachter als je hem in de droogkast in plaats van in de openlucht laat drogen.
 • Wassen met zacht water levert geen beduidend beter resultaat op.
 • Zelfs met een minder goede wasverzachter verkrijg je een zachter resultaat dan zonder wasverzachter.

De verschillende methodes die we hebben getest, kunnen we als volgt rangschikken voor de zachtheid van het wasgoed:

 1. waspoeder + wasverzachter
 2. droogkast (+ vloeibaar wasmiddel)
 3. waspoeder
 4. vloeibaar wasmiddel + zacht water
 5. vloeibaar wasmiddel (bijna hetzelfde resultaat als 4)

Milieubewust wassen

Kies een milieuvriendelijk wasmiddel. In onze tests besteden we hier steeds de nodige aandacht aan: niet alleen aan de samenstelling van de wasmiddelen, maar ook aan de verpakking. Onze ervaring is dat de producten die beweren beter te zijn voor het milieu, dit meestal ook daadwerkelijk zijn.

Kies de laagst mogelijke temperatuur voor een goed wasresultaat. Onderhoud de machine (zie artikel onderhoud wasmachine), zodat deze lang meegaat.

Terug naar boven