Dossier

Zuinig wassen met je wasmachine

24 februari 2022

Wassen is meer dan alleen wasmiddel toevoegen en op  knopjes drukken of ergens aan draaien. Met de juiste tips wordt je was niet alleen schoner maar verbruik je ook minder energie.

10 tips voor zuinig wassen

Dit zijn onze 8 tips voor de best mogelijke wasbeurt.

  1. Lees de instructies van je wasmachine: zo ontdek je de verschillende programma’s afgestemd op soorten stof, de hoogte van de temperatuur en duur van de wasbeurt.
  2. Bekijk de etiketten in je kledij: vaak staan daar specifieke aanbevelingen op.
  3. Gebruik niet te veel wasproduct: fabrikanten vermelden vaak welke dosering je moet gebruiken.
  4. Kies het juiste wasprogramma: katoen, wol en zijde moeten koud gewassen worden. Bij te warme temperaturen kunnen ze vervormen en krimpen. Ook jeans mag je niet boven 40°C wassen, anders kan de kleur afgeven op de rest van je wasgoed.
  5. Hang je was zo snel mogelijk op na het wassen. Zo vermijd je onaangename geurtjes.
  6. Controleer alle zakken van je kledingstukken. Voorwerpen die niet in de wasmachine thuishoren kunnen je toestel beschadigen.
  7. Controleer op dunne en lichte strepen op je net gewassen kledij. Geen paniek, het zijn resten afwasproduct die niet volledig zijn opgelost. Spoel en centrifugeer deze kledingstukken best nog eens. Meer hoef je niet te doen.
  8. Rol mouwen uit en sluit ritsen. In opgerolde delen van je kledij kan er anders wasproduct ophopen.

Het helpt ook om een goede wasmachine te hebben. Als je op zoek bent naar een goed model, bekijk dan zeker eens onze vergelijker.

Naar de vergelijker