Dossier

Hoe kun je zelf een wasmachine installeren?

03 oktober 2022

Is het moeilijk om een wasmachine zelf te installeren? Hoe kun je de wasmachine aansluiten? Hoe hoog moet de afvoer zijn? Lees verder om antwoorden te krijgen op al jouw vragen over het installeren van je wasmachine.

8 stappen om je wasmachine te installeren

Een wasmachine aansluiten en installeren is niet moeilijk en je hebt er ook geen speciale vaardigheden of gereedschap voor nodig. Hier zijn 8 gemakkelijke stappen die je kunt volgen.

1. Controleer de installatie-instructies van je wasmachine

Eerst en vooral is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen. Meestal staat er in de bijgevoegde documentatie een specifieke uitleg over hoe je je wasmachine installeert.

Als je de originele handleiding niet hebt, kun je die op internet zoeken. De website van de fabrikant is een goede start. Meestal is het wel belangrijk dat je de modelnaam weet.

Niet gevonden? Niet erg. Je kan onze handleiding volgen want er zijn niet veel verschillen tussen de verschillende wasmachines.

2. Waar installeer je best je wasmachine? 

De plaats waar je je wasmachine wilt plaatsen, hangt af van de aansluitingen die je ter beschikking hebt in de kamer. Of je de wasmachine nu in de badkamer, de berging of de keuken plaatst, dit heb je nodig:

  • Een stopcontact. Een wasmachine vraagt veel vermogen en het is dus belangrijk dat het stopcontact waarin de stekker van de wasmachine zit en de elektriciteitsvoorzieningen daaraan voldoen.  Een stopcontact is sowieso veiliger als het een aarding heef. Ook als het stopcontact op een eigen circuit zit en dus een eigen zekering in de elektriciteitskast heeft, is dat veiliger en zekerder. 
    Vermijd verlengsnoeren, maar als je geen andere keus hebt, controleer dan of ze het gecombineerde vermogen van alle apparaten die je ermee gaat verbinden wel aankunnen.
  • Waterkraan. Meet de lengte van de watertoevoerslang en bereken de afstand van de kraan tot je wasmachine. Je kan eventueel een langere slang kopen. 
  • Afvoer. Dit is een essentieel element om de trommel te legen bij het spoelen.  Je kan de afvoer delen met de gootsteen of andere apparaten als de juiste leidingen worden gebruikt. 
    Het kan interessant zijn om een gootsteen of bad in de buurt te hebben om de waterafvoerslang te ledigen als de afvoerpomp ooit zou uitvallen en je de wasmachine handmatig moet legen. Dit is niet noodzakelijk, want je kan ook gewoon een emmer vullen als dit probleem zich zou voordoen.

Zorg ervoor dat de vloer hard en goed waterpas is om trillingen te voorkomen.

Wasmachines kunnen in het washok, de berging of in de garage, zolang de omgevingstemperatuur niet onder 0°C gaat. Anders gaan de leidingen bevriezen en dit kan je wasmachine beschadigen. 

3. De grootte van de wasmachine meten

De standaardbreedte van een wasmachine is 60 cm, maar als je wat minder ruimte hebt kun je ook smallere modellen vinden. Topladers zijn meestal ook smaller (40 tot 46 cm breed), maar omdat ze aan de bovenkant opengaan, passen ze niet onder een aanrecht.

Het is ook belangrijk om de hoogte tot aan het werkblad te meten als je de wasmachine in de keuken wilt plaatsen. Wasmachines zijn tussen de 80 en 85 cm hoog, Meestal heb je een kleine speling, omdat je de poten van je wasmachine kan aanpassen. Meet ook de deuren op waar je met je wasmachine doorheen moet als je ze gaat installeren.

Zorg ervoor dat de binnenkant van de deurlijst breder is dan je wasmachine.

4. Verwijder de transportbouten

Om de trommel niet te beschadigen tijden het transport, zitten er meestal transportsbouten op een nieuwe wasmachine. Die schroeven zitten aan de achterkant van de wasmachine.

Eens de wasmachine in de buurt staat van waar je ze wilt installeren, kan je de schroeven losmaken met een sleutel of een schroevendraaier. Dek dan de openingen af met de meegegeven doppen die je in de doos van je wasmachine vindt.

5. De wasmachine aansluiten

Als je de plek goed hebt gekozen, is die vlakbij de watertoevoer, de afvoer en het stopcontact. Ga op deze manier te werk:

  • Schroef het ene uiteinde van de watertoevoerslang op de kraan (als de kraan dat niet heeft, moet je een koppeling kopen) en het andere uiteinde op de wateraansluiting van de wasmachine. 
     
  • Steek vervolgens de waterafvoerslang in de afvoer. Als de waterafvoerslang in een bredere afvoer gaat, moet je die vastmaken met tape of een draadje. Dat voorkomt dat die er uit floept. Zorg ervoor dat de slang niet knikt en niet klem komt te zitten als je de wasmachine op zijn plaats zet. Als het water niet gemakkelijk weg kan, stopt de afvoerpomp met werken en blijft de trommel vol.
  • Draai de wateraansluitingen goed vast om lekken te voorkomen. Om zeker te zijn dat er geen water door de draad kan sijpelen, kan je de uiteinden omwikkelen met teflon-tape die je gewoon bij de doe-het-zelf-handel vindt. Rek de watertoe- en afvoerslang niet te veel, anders kunnen ze breken. Als een slang te kort is, kan je beter een langere kopen.

6. Bepaal de hoogte van de poten

Wasmachines hebben kleine pootjes om ze goed waterpas te plaatsen.

  • Plaats een waterpas op de wasmachine en draai de pootjes aan de onderkant: beweeg ze met de klok mee om de wasmachine te laten zakken en tegen de klok in om ze hoger te zetten. Doe dit totdat de wasmachine waterpas staat.
  • Draai dan de moeren vast. Zo blijven de poten in hun juiste positie.

    Een wasmachine die waterpas staat, voorkomt geluidsoverlast en trillingen tijdens het gebruik.

7. Start met een leeg wasprogramma

Voor je begint te wassen, moet je eerst een was doen met een lege trommel zonder wasmiddel. Zo kan je controleren of je wasmachine waterpas staat, of alles correct werkt en dat er geen lekken zijn. 

8. Zeg vaarwel tegen je oude wasmachine

Als de nieuwe wasmachine een oude heeft vervangen, hou er dan rekening mee dat je de oude maar op 2 manieren kwijt kunt:

  • De winkel waar je je nieuwe wasmachine koopt, is verplicht hem terug te nemen als ze de nieuwe leveren of als jij de nieuwe machine oppikt en de oude meebrengt.
  • Of je kan terecht bij een Recupel-inzamelpunt: hier kun je de dichtstbijzijnde in jouw buurt terugvinden.

Heb je andere vragen over wasmachines? Is de wasmachine makkelijk te installeren? En wat heb ik hiervoor nodig? Wat doe ik als de afvoer van de wasmachine verstopt is? Of hoe verklaar ik het lawaai van mijn wasmachine of dat deze enorm trilt? Hier vind je alle antwoorden op je vragen.

Welke wasmachine heb je nodig?

Waarop moet je letten als je een nieuwe wasmachine koopt? De beste wasmachine kiezen is niet zo simpel. Toch helpen wij je om de beste keuze te maken. Bekijk onze vergelijker voor de wasmachine die het best bij je past.

vind jouw nieuwe wasmachine

Hoe een wasmachine onderhouden?

Een niet goed onderhouden wasmachine kan mettertijd minder goed werken, vieze geurtjes afgeven, je wasgoed ruw of vaal maken enz. Hoe kun je dat voorkomen? Welke middelen gebruik ik het best en welke zeker niet? Lees er alles over in ons dossier.

Naar het dossier over onderhoud