Dossier

Hoe onderhoud ik mijn wasmachine?

20 oktober 2016
Welk onderhoud vraagt uw wasmachine

Een niet goed onderhouden wasmachine kan mettertijd minder goed gaan werken, vieze geurtjes afgeven, je wasgoed ruw of vaal maken enz. Hoe kun je dat voorkomen? En zijn onderhoudsproducten voor de wasmachine ook allemaal doeltreffend? Bekijk onze testresultaten en onderhoudstips.

Wasmachine onderhouden in drie stappen

Een niet goed onderhouden wasmachine kan mettertijd minder goed gaan werken, vieze geurtjes afgeven, je wasgoed ruw of vaal maken enz. Hoe kun je dat voorkomen? Hieronder 3 tips om je wasmachine goed te onderhouden.

Regelmatig reinigen

De eerste stap om je wasmachine in een goede staat te houden, is zorg dragen voor de toegankelijke onderdelen. Reinig dus regelmatig het zeepbakje, de filter, de afdichting van de deur enz.

Kalkaanslag vermijden

De volgende stap is de kalk aanpakken die zich in de machine afzet, voornamelijk op het verwarmingselement. Dat kan op twee manieren. Door een antikalkmiddel toe te voegen bij elke wasbeurt, kun je kalkvorming beperken. Kalkaanslag die zich in de loop der maanden heeft opgestapeld, kun je dan weer verwijderen met een ontkalker. Als je een goed product gebruikt, zijn beide methodes even doeltreffend. Na 100 wasbeurten met een antikalkmiddel is het verwarmingselement nog steeds zo goed als nieuw. En dat is evengoed het geval als je na 100 wasbeurten zonder antikalkmiddel een ontkalker gebruikt.

Welke methode je het best toepast, hangt af van jouw wasgewoontes. Onze test heeft uitgewezen welke middelen je het best gebruikt. Dat hoeft je trouwens niet veel te kosten, want de beste producten zijn lang niet de duurste.

In de volgende secties gaan we dieper in op het voorkomen en verwijderen van kalkaanslag. We onderzochten:

  1. Kalkaanslag voorkomen
  2. Hardnekkige kalkaanslag verwijderen
  3. Antikalkproducten en ontkalkers: onze test
  4. Alternatieve kalkbestrijders

Stof verwijderen

Denk er tot slot aan om al het stof, alle wasmiddelresten en micro-organismen die hier en daar achterblijven, te verwijderen. Zitten er zwarte vlekken op jouw wasgoed en ruikt het niet fris? Dan is het hoog tijd om alle resten (stof, wasmiddel …) en micro-organismen (bacteriën, schimmels) uit je wasmachine te verwijderen.

Schimmel is een vrij recent probleem, doordat onze wasgewoonten de laatste jaren zijn veranderd. Lees alles over schimmelvorming in je wasmachine.