Dossier

Hoe gevaarlijk is 5G?

01 juli 2020

5G is in aantocht. Het gonst dan ook van de berichten over hoe schadelijk deze straling wel zou zijn voor de gezondheid van de mens. Meer dan eens boezemen deze geruchten je onterecht angst in. Want er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze straling gevaarlijk is voor onze gezondheid.

Wat is de stand van zaken in België?

Ons land kent een politieke impasse op meerdere fronten en zo ook over de verdeling van de opbrengsten die de veiling van de 5G-frequenties moeten opleveren. Dit zorgde er al voor dat de geplande veiling in 2019 niet is kunnen doorgaan en er ook begin 2020 ook nog geen duidelijkheid is over wanneer de veiling dan wel zou kunnen plaatsvinden.

De Belgische telecomregulator, het BIPT, besliste echter begin dit jaar dat het op tijdelijke basis ‘gebruikersrechten’ gaat toekennen. Die gebruikersrechten komen uit de 3,6 tot 3,8 GHz-band, die deel uitmaakt van de 5G-band. Voorlopig gebruikt enkel het Brugse bedrijf Citymesh die frequenties en bouwt het daarmee onder andere al aan een privaat 5G-netwerk in Brussels Airport.

De telecomwet maakt het mogelijk voor het BIPT om die gebruikersrechten toe te kennen zonder dat er een specifieke regelgeving (ten gevolge van de veiling) rond bestaat. In theorie kunnen geïnteresseerden 5G dan ook over het hele grondgebied beginnen uitrollen. Ondertussen hebben Orange, Proximus en Telenet al aangemeld voor de tijdelijke 5G-licentie. Het BIPT onderzoekt momenteel deze en andere kandidaturen en zal daarna de tijdelijke rechten toekennen. Die rechten zullen sowieso vervallen wanneer uiteindelijk een veiling wordt georganiseerd. De tijdelijke 5G-licentie kan er wel voor zorgen dat operatoren al tegen de zomer kunnen beginnen met een voorlopige uitrol van hun 5G-netwerken.

Op onze interactieve kaart ontdek je de huidige kwaliteit van mobiele dekking in ons land.

Naar de interactieve kaart