Nieuws

Welke operator biedt het snelste mobiele internet?

30 september 2019

30 september 2019
Het afgelopen jaar verzamelden we meer dan 15 000 tests via onze applicatie Becover+ om de kwaliteit van de mobiele netwerken in België te meten. Uit de resultaten bleek dat alle netwerken er op vooruit zijn gegaan. Proximus komt doorgaans als beste uit de bus.

Algemeen

Hoewel mobiele data aan een stevige opmars bezig is in België, blijven we toch nog steeds achterophinken in vergelijking met de rest van Europa. Eind 2018 bleek 76 op de 100 inwoners van België over een simkaart te beschikken waarmee hij of zij toegang heeft tot mobiele data. Het Europese gemiddelde bedroeg voor dezelfde periode 96%. We merken wel dat het gemiddelde verbruik per datasimkaart in 2018 is gestegen naar 1,86 GB, een verhoging van bijna 700 MB in vergelijking met het jaar voordien.

Proximus is "Beste van de test"

Aan de hand van de individuele metingen voor downloadsnelheid, uploadsnelheid, de wachttijd voor het laden van YouTube-video’s en de wachttijd voor het laden van webpagina’s berekenen we een eindscore per netwerkoperator. Proximus behaalde met een eindscore van 21978 punten het label ‘Beste van de test’. Telenet-Base behaalde een eindscore van 18569 punten, Orange vervolledigde het podium met een eindscore van 17361 punten.

 

  

 

Virtuele operatoren niet altijd vergelijkbaar

We voerden dit jaar ook bijkomende metingen uit om te onderzoeken in hoeverre de kwaliteit van virtuele operatoren afwijkt van de netwerkoperatoren waarvan ze het netwerk gebruiken. Virtuele operatoren zijn operatoren die het netwerk van een netwerkoperator zoals Orange, Proximus of Telenet-Base gebruiken om hun diensten aan te bieden. De bekendste zijn Jim Mobile, Lycamobile, Mobile Vikings, Scarlet Mobile en VOO Mobile. Zo hebben we in 3 steden (Brussel, Namen en Gent) in totaal meer dan 1 000 tests uitgevoerd voor Lycamobile, Scarlet Mobile en VOO Mobile. Omdat Jim Mobile en Mobile Vikings tot en met juni dit jaar de overschakeling deden naar het Orange-netwerk, hebben we naar hun netwerkdekking nog geen onderzoek kunnen doen. Die metingen zullen de komende maanden gebeuren.
Lycamobile
Er bleek een groot verschil tussen de gemiddelde downloadsnelheid voor Lycamobile (12 Mbps) en die van de netwerkoperator Telenet-Base (37 Mbps). Lycamobile maakt geen gebruik van 4G, maar van het 3G-netwerk, wat het grote verschil verklaart. We kunnen dus niet concluderen dat de resultaten van hun respectievelijke netwerk-operator zoals die via onze applicatie BeCover+ werden gemeten, ook voor hen van toepassing zijn. Het kan contractueel bepaald zijn dat deze virtuele operator een lagere snelheid aanbiedt dan de netwerkoperator, maar dergelijke informatie wordt niet publiek gemaakt.
Scarlet Mobile
Bij Scarlet Mobile bleek de gemiddelde downloadsnelheid met 17 Mbps ook een pak lager te liggen dan die van netwerkoperator Proximus (46 Mbps). We kunnen dus niet concluderen dat de resultaten van hun respectievelijke netwerk-operator zoals die via onze applicatie BeCover+ werden gemeten, ook voor hen van toepassing zijn. Het kan contractueel bepaald zijn dat deze virtuele operator een lagere snelheid aanbiedt dan de netwerkoperator, maar dergelijke informatie wordt niet publiek gemaakt.
Voo Mobile
VOO Mobile kwam wél in de buurt van de resultaten van zijn netwerkoperator Telenet-Base. Zo bedroeg de gemiddelde downloadsnelheid van VOO mobile 32 Mbps terwijl die voor Telenet-Base op 37 Mbps afklokte. Focussen we enkel op de 120 tests die we in Brussel uitvoerden, dan was er zelfs geen wezenlijk verschil tussen beide operatoren. De gemiddelde downloadsnelheid voor VOO Mobile bedroeg dan 27,8 Mbps en 27,7 Mbps voor Telenet-Base. Op basis van deze resultaten is het dus aannemelijk dat de resultaten voor Telenet-Base zoals we ze verzamelden via onze app BeCover+ ook opgaan voor VOO mobile.

Meet en vergelijk voor jezelf

Vergelijken is en blijft dus de boodschap, niet alleen als het aankomt op mobiele netwerkdekking, maar ook voor het meest geschikte mobiele tarief voor jouw verbruik.

Vergelijk voor jouw verbruik 

Draag ook bij tot onze netwerktests en download de applicatie BeCover+ voor Android of iOS. De gegevens van alle metingen worden anoniem geregistreerd en gebruikt om de mobiele netwerkkwaliteit van de verschillende netwerkoperatoren in ons land in kaart te brengen. De interactieve kaart en de resultaten van onze metingen van de afgelopen 12 maanden zijn ook terug te vinden op deze pagina

Naar de interactieve kaart