Dossier

Hoe gevaarlijk is 5G?

01 juli 2020

5G is in aantocht. Het gonst dan ook van de berichten over hoe schadelijk deze straling wel zou zijn voor de gezondheid van de mens. Meer dan eens boezemen deze geruchten je onterecht angst in. Want er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze straling gevaarlijk is voor onze gezondheid.

Kun je overgevoelig zijn?

Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen radiofrequente straling en gezondheidsschade, zijn er toch mensen die aangeven dat ze gevoelig zijn voor zulke straling en er gezondheidsproblemen door ondervinden. Het gaat dan over hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, duizeligheid, misselijkheid, concentratie- en geheugenproblemen, angst, enz.

Zijn deze klachten ingebeeld? Neen. Maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de straling de oorzaak is van deze klachten. Het lijkt erop dat er sprake is van een nocebo-effect. Doordat je schrik hebt van het effect van straling op je lichaam, ga je klachten ervaren.

Vergelijk het met de bijwerkingen van een geneesmiddel. Als je partner een pijnstiller inneemt en er erg duizelig van wordt, is de kans dat jij dat in de toekomst ook zult worden reëel. De angst voor die bijwerking, kan immers zelf die duizeligheid opwekken. Zo’n nocebo-effect is eigenlijk het omgekeerde van het gekende placebo-effect. Daar ervaar je door de verwachting van een positief effect reeds het gunstige effect. Bij een nocebo ervaar je door de verwachting van een negatief effect reeds het negatieve effect.