Dossier

Hoe betaal je met je smartphone

24 februari 2022

De klassieke betaalmethodes maken hoe langer hoe meer plaats voor de smartphone als betaalmiddel: via een betaalapp, contactloos, tussen twee smartphones enzovoort. Ontdek hier de meest voorkomende methodes en hoe je ze kan gebruiken.

Er worden steeds meer betalingen uitgevoerd met smartphones. Het ‘mobile banking’ of 
‘m-banking’ kan op verschillende manieren en is vaak gebruiksvriendelijk. 

Banking-apps

De meeste banken in België hebben hun eigen app waarmee je zonder je bankkaart rekeningen kan beheren, facturen kan betalen en overschrijvingen kan doen. Bedenk wel dat elke banking-app anders is en dat functies zoals overschrijvingslimieten kunnen verschillen. In sommige apps is de Bancontact-functie geïntegreerd, waardoor je je smartphone zoals je Bancontact-kaart kan gebruiken.

Payconiq by Bancontact

Er zijn ook betaalapps die niet gelinkt zijn aan één specifieke bank. De bekendste van deze soort is Payconiq. Deze app is vooral gekend omdat je er gemakkelijk tussen twee smartphones mee kan betalen door een QR-code te scannen. Je kan het ook gebruiken in sommige winkels en online-shops. De betalingen gebeuren met de Bancontact-functie (je ontvangt het bedrag onmiddellijk) of met de Payconiq-functie (het bedrag wordt gestort binnen de twee werkdagen).

Google Pay en Apple Pay

Apps zoals Google Pay (Android) en Apple Pay (Apple) kan je gebruiken om je kredietkaarten zoals Visa of Mastercard te gebruiken via je smartphone.

Contactloos (Near Field Communication/NFC)

Als je smartphone een NFC-chip heeft, dan kan je er in bepaalde gevallen mee betalen zonder internetconnectie. Een compatibele betaalterminal kan je herkennen door een symbool met 4 radiogolven. Het enige wat je moet doen is de functie activeren en je smartphone dicht genoeg bij het pictogram met de 4 golven houden zodat het contact maakt met het magnetisch veld rond de betaalterminal. Tot een bepaald bedrag kan je zelfs betalen zonder pincode of andere beveiliging.

Betalen met belkrediet

Belkrediet is een andere methode om zonder internetconnectie te betalen. Je betaalt dus via je gsm-abonnement. Deze methode is zeldzaam en wordt meestal gebruikt voor kleine bedragen, bijvoorbeeld als je je auto ergens parkeert kan je betalen met een snelle sms.

Opletten voor extra kosten, extra verbruik en misbruik gebruiksgegevens

Betalen met je smartphone heeft wel een aantal nadelen. Mogelijke extra kosten worden niet altijd duidelijk vermeld. Betaalfuncties kunnen een grote hoeveelheid mobiele data gebruiken en zijn vaak ook belastend voor je batterij. Het is ook niet de meest veilige methode. Je gebruiksgegevens kunnen in verkeerde handen vallen en als je smartphone gestolen wordt kan iemand in sommige gevallen betalingen uitvoeren via jouw rekening.

Zoek je naar een goede smartphone? Onze vergelijker helpt je verder.

Smartphonevergelijker