Dossier

Welke betaalkaart kies je het best?

22 juni 2022
welike betaalkaart te kiezen?

Een handleiding om je te helpen bij de keuze van een betaalkaart. Welkom in de wereld van de debetkaarten, kredietkaarten met uitstel van betaling, echte kredietkaarten en prepaid betaalkaarten.

Wat is een betaalkaart?

Met een betaalkaart kun je aankopen doen –in een klassieke winkel of in een webshop –, een etentje betalen op restaurant en geld afhalen aan een bankautomaat, en dat zowel in eigen land als in het buitenland. Maar de ene kaart is de andere niet.

In dit dossier vind je meer informatie over:

  1. het verschil tussen de bestaande betaalkaarten: debetkaarten, kredietkaarten en prepaid betaalkaarten;
  2. het verschil tussen Bancontact en Maestro.

Betaalkaarten: welke soorten zijn er? 

In de eerste plaats zijn er debetkaarten. Telkens wanneer je een debetkaart gebruikt, dus zowel voor een betaling als voor een geldafhaling aan een automaat, gaat het geld meteen af van de rekening waaraan ze is gekoppeld. Zo’n kaart is absoluut zeer nuttig. Je kunt ze heel vaak ook in het buitenland gebruiken.

In wat volgt, verneem je meer over debetkaarten.

Daarnaast zijn er kredietkaarten. In dat geval wordt de rekening waar de kaart aan is gekoppeld, niet meteen gedebiteerd op het ogenblik dat je de kaart gebruikt. Maar er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de twee soorten van kredietkaarten: 

  • enerzijds zijn er die waarbij je de bedragen die je met de kaart hebt betaald en die je aan een geldautomaat hebt afgehaald, in één keer moet terugbetalen wanneer je je maandelijkse uitgavenstaat ontvangt;
  • anderzijds zijn er de kredietkaarten waarbij je de terugbetaling over meerdere maanden mag spreiden.

In het eerste geval gaat het eigenlijk niet echt om een kredietkaart, maar veeleer om een debetkaart met uitstel van betaling. Alleen in het tweede geval betreft het een kredietkaart in de strikte zin van het woord en kun je krediet krijgen.

Ook een kredietkaart kan zeer nuttig zijn. De kaarten met het logo Visa, Mastercard en American Express worden immers wereldwijd aanvaard. Maar als je gebruik maakt van een kaart waarbij je de terugbetaling in de tijd kunt spreiden, kan dat erg duur uitvallen door de hoge intrestvoet die wordt toegepast en riskeer je jezelf in de schulden te steken.

In wat volgt, verneem je meer over kredietkaarten.

Tot slot zijn er prepaid betaalkaarten. Die worden vaak ten onrechte als kredietkaarten aanzien. De uitgever van de kaart verleent je nochtans geen krediet, je kunt alleen het geld uitgeven dat je zelf op de kaart hebt geladen, of iemand anders voor jou. Een prepaid betaalkaart is niet erg nuttig voor de doorsneeconsument die over een kredietkaart beschikt. Maar ze kan bijvoorbeeld wel van pas komen voor een jongere die voor lange tijd naar het buitenland gaat.

In wat volgt, verneem je meer over prepaid betaalkaarten.

Wat is het verschil tussen Bancontact en Maestro?

Bancontact en Maestro zijn twee verschillende functies die zich op een debetkaart kunnen bevinden: Bancontact is in principe alleen in België bruikbaar, terwijl Maestro een internationale betaaldienst is.

In de rubriek Debetkaarten verder in dit dossier gaan we daar nader op in.