gsm en smartphones

Hoe kies ik een smartphone?

Wil je een nieuwe smartphone kopen, dan heb je de keuze uit een breed scala aan toestellen. Welk model het meest geschikt is, hangt vooral af van het gebruik dat je voor ogen hebt. Ontdek met behulp van deze koopgids de verschillende opties en beslis zo wat jij interessant en nuttig vindt.

Stap-voor-stap gids

Met de informatie van deze koopgids in het achterhoofd, kun je eenvoudig het geknipte toestel vinden via onze vergelijker.

Terug naar boven

Hoeveel moet ik uitgeven?

Je vindt smartphones van €80 tot zelfs €2000 ... Bepaal eerst welke functies voor jou belangrijk zijn, dat kan helpen om te weten welk budget je moet voorzien. 

Topgamma

Als je een flagship wilt kopen – het paradepaardje van bekende merken zoals Apple of Samsung – moet je rekenen op een budget van meer dan €800. Smartphones in deze budgetklasse zijn vaak uitgerust met kwaliteitsschermen, hoogwaardige afwerking en de nieuwste technologie, zoals draadloos opladen, waterdichtheid en optische zoom.

Een van de sterkste punten van high-end smartphones zijn vaak uitstekende fotoprestaties. Veel high-end modellen zijn uitgerust met meerdere sensoren om beelden scherptediepte te geven of de mogelijkheid om een zeer breed (groothoek) beeld te maken. De meeste kunnen je oude compacte digitale camera zeker vervangen (hoewel hun sensorgrootte nog steeds klein is). Voor hun status van "fotoster" moet je echter wel veel geld neertellen in vergelijking met het middensegment.

Middensegment

Als fotografie niet je prioriteit is en je het zonder het nieuwste design kunt stellen, is een smartphone uit het middensegment een uitstekende keuze, omdat het verschil in prestaties niet in verhouding staat tot het verschil in kwaliteit.

In dit segment krijg je over het algemeen toestellen die goed presteren, een mooi scherm en een zeer goede batterijduur hebben, en die beschikken over een aantal van de nieuwste technologieën. Sommige toestellen in dit segment presteren beter dan smartphones die veel duurder zijn. Reken op een budget tussen €250 en €500 voor dit type smartphone.

Instapmodel

Het kiezen van een smartphone voor een budget van minder dan €250 is wat ingewikkelder: ze zijn niet allemaal aan te bevelen, maar er zijn toch een paar heel goede modellen te vinden.

Voor deze prijs kun je een smartphone met een minder verzorgde afwerking verwachten. Wel vind je in dit segment toestellen met een groot scherm, een zeer lange batterijlevensduur en een camera die goed presteert onder de juiste lichtomstandigheden. Op onze vergelijker kun je zeker een zeer betaalbare en degelijke telefoon zonder al te veel tekortkomingen vinden. Lees altijd zorgvuldig de beschrijving om teleurstelling te voorkomen.

Terug naar boven

iOS of Android?

Weten en begrijpen met welk besturingssysteem (Operating System of OS) het toestel is uitgerust, is essentieel bij de keuze van een smartphone. Dit is de software waarop het toestel draait. Het bepaalt hoe gemakkelijk je smartphone te gebruiken is, hoe gebruiksvriendelijk hij is en hoeveel apps er beschikbaar zijn.

De twee voornaamste besturingssysteem zijn Android van Google en iOS van Apple.

Android

Heel wat fabrikanten, waaronder bekende merken als Samsung, maar ook Xiaomi en snelgroeiende merken als OnePlus en Oppo gebruiken dit door Google ontwikkelde besturingssysteem.

Het uiterlijk en de interface van Android verschilt enigszins per fabrikant, maar de basisprincipes zijn in essentie hetzelfde.

Voordelen

 • Over het algemeen gemakkelijk in gebruik
 • Heel wat mogelijkheden om de weergave aan te passen
 • Grote verscheidenheid aan apps, games en entertainment beschikbaar in de Google Play Store
 • Groot aantal Android-smartphones te vinden voor elk budget

Nadelen

 • In het verleden was Android iets kwetsbaarder voor virussen. Maar dit begint te veranderen, nu Google meer nadruk legt op controleren van apps in de app store en het dichten van beveiligingslekken voordat ze beschikbaar zijn.
 • Soms zijn fabrikanten traag met het uitbrengen van Android-updates voor gebruikers.

iOS

Alle iPhones draaien op iOS. In tegenstelling tot Android is de gebruikservaring van het besturingssysteem in grote lijnen gelijk, ongeacht welke iPhone je koopt. Elk jaar komen er nieuwe iOS-updates uit, maar sommige 'oudere' iPhones kunnen alleen oudere versies draaien. Softwareondersteuning wordt over het algemeen gegarandeerd tot 5 jaar na de releasedatum van de iPhone. Als je iPhone niet meer wordt bijgewerkt, kun je geen gebruik meer maken van de nieuwste toepassingen, functies en beveiligingspatches van Apple.

Voordelen

 • Heel gemakkelijk in gebruik, zelfs als je nog nooit een smartphone hebt gebruikt.
 • De App Store van Apple heeft een gigantisch aanbod aan apps. Die apps worden gecontroleerd voordat ze beschikbaar zijn, dus je kunt er zeker van zijn dat ze veilig zijn.

Nadelen

 • Een iPhone is duur. Als je niet per se de nieuwste technologie wenst, kun je wel goedkopere aanbiedingen vinden voor oudere toestellen.
 • Een iPhone heeft geen micro-SDkaartsleuf. Denk dus goed na welke opslagcapaciteit je nodig hebt om te voorkomen dat je te weinig ruimte hebt voor je foto's, muziek en apps
Terug naar boven

Hoeveel opslaggeheugen?

Alle informatie wordt opgeslagen in het intern geheugen. Als je van plan bent je smartphone te gebruiken om foto's en video's te maken, kies dan voor een intern geheugen van ten minste 64 GB.

Let op: 4K-video's nemen veel ruimte in beslag. Als je video-opnamen gaat maken, zorg dan voor meer intern geheugen of plaats een geheugenkaart om je opslagcapaciteit uit te breiden. Weet dat je niet bij alle smartphones het geheugen kunt uitbreiden met een geheugenkaart. 

Houd er ten slotte rekening mee dat het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps zelf al ruimte in beslag nemen. De feitelijk beschikbare opslagruimte is dus altijd minder dan wat wordt geadverteerd. 

Terug naar boven

Andere interessante functies

 • Connectiviteit: Een smartphone die compatibel is met 5G is nog lang niet essentieel, maar zorgt er wel voor dat je de komende jaren over de nieuwste netwerktechnologie beschikt. Door middel van de functie NFC of Near Field Communication kan informatie automatisch en zeer snel van het ene toestel naar het andere worden verzonden, zonder dat de toestellen eerst aan elkaar gekoppeld moeten worden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je boodschappen contactloos te betalen via een compatibele betaalterminal. Om deze functie te gebruiken, moet je eerst je bankkaart registreren op je smartphone.
 • Verversingsfrequentie van het scherm: hoe hoger die frequentie, hoe vloeiender de weergave en dus de gebruikerservaring op het scherm. De klassieke smartphones hebben een 60 Hz scherm (het scherm kan 60 beelden per seconde op het scherm weergeven). De trend is schermen met een dubbele verversingsfrequentie (120 Hz), of schermen met 90 Hz. Een hoge verversingsfrequentie is weliswaar een streling voor het oog, maar verhoogt het stroomverbruik aanzienlijk. Daarom bieden de meeste fabrikanten de mogelijkheid om de snelheid automatisch aan te passen of terug te keren naar de klassieke frequentie om de batterij te sparen.
 • Waterdichtheid: let op de naam van de zogenaamde IP-certificering, want niet alle hebben dezelfde waarde. Er zijn twee getallen waarmee je rekening moet houden als je kijkt naar de IP-norm: het eerste getal geeft de bestendigheid van het toestel tegen vaste stoffen aan (IP6x betekent bijvoorbeeld dat het toestel volledig beschermd is tegen stof), terwijl het tweede getal de bestendigheid tegen vloeistoffen aangeeft (IPx7 betekent bijvoorbeeld bescherming tegen onderdompeling gedurende een bepaalde tijd). Een smartphone wordt als waterdicht beschouwd zodra de IP-certificering IPx7 of hoger is.
 • Snel opladen: Deze functie is bedoeld om de batterij sneller op te laden. In het beste geval kan de functie tot 50% recupereren in slechts 15 minuten. Hoewel dit in veel gevallen nuttig kan zijn, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden om te begrijpen hoe het werkt. Ten eerste bestaat er geen vaste standaard voor "snelladen", aangezien er vandaag een veelheid aan laadvermogens op de markt is. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het laadvermogen. Maar dit betekent niet altijd dat de smartphone met het hoogste wattage ook degene is die als eerste zijn batterij volledig zal opladen. Het hangt ook af van de grootte van de batterij. Logischerwijs is een kleine batterij sneller vol dan een grote. Om het nog ingewikkelder te maken, leveren sommige fabrikanten niet meer standaard een lader mee of bieden ze niet de best beschikbare lader voor het gekochte model aan. De consument moet dan maar zelf geld neertellen om de oplader te kopen waarmee hij zijn telefoon zo snel mogelijk kan opladen.
Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een smartphone.

Hoe wordt de resolutie uitgedrukt?

Uitgedrukt in pixels. Een scherm met een hoge resolutie, bijvoorbeeld full HD (1 080 x 1 920 pixels), is aangenamer om foto’s of video’s te bekijken en te surfen. Vraag in de winkel om een filmpje te mogen bekijken en let op de details en de vloeiendheid van de bewegingen. Een te lage resolutie is zelfs storend bij de meest courante toepassingen. Omwille van het gebruikscomfort is een hogere resolutie vereist naarmate het scherm groter is. Daarom wordt het aantal “ppi” berekend (pixels per inch): hoe meer ppi, hoe scherper het beeld.

Hoe de algemene kwaliteit van een scherm beoordelen?

Ga na of het beeld altijd goed zichtbaar blijft. In minder goede lichtomstandigheden, bijvoorbeeld bij fel zonlicht, is een scherm met een lage helderheid soms slecht af te lezen.

Behalve de helderheid en de resolutie zijn ook het contrast, de kijkhoek en de kleurweergave van belang. Een hoog contrast zorgt voor diep zwart en levendige kleuren. Als de kijkhoek groot genoeg is, kunnen anderen naast je meekijken naar video’s of foto’s, zonder dat je het toestel moet draaien. Maar als je een scherm met een beperkte kijkhoek kantelt, wordt het beeld bijna volledig onzichtbaar. Een mooie kleurweergave resulteert tot slot in levendige beelden.

Terug naar boven