Nieuws

Is een instantoverschrijving duurder dan een gewone overschrijving?

Het grote voordeel van een instantoverschrijving op een gewone overschrijving is natuurlijk de snelheid. Maar soms zul je daar kosten voor moeten ophoesten, en dan is het maar de vraag hoe dringend je wilt betalen.

15 december 2021
instantoverschrijvingen

Met een instantoverschrijving kun je 24 uur per dag en 7 dagen op 7 geld overschrijven of ontvangen, het geld staat binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger, zelfs midden in de nacht of op een feestdag. Een gewone overschrijving vergt sowieso méér tijd. Maar bij sommige banken kost een instantoverschrijving momenteel € 1 of méér. Waarom zou je kosten betalen als het gratis kan met een gewone overschrijving die je elektronisch uitvoert?

Hoe snel verloopt een gewone overschrijving?

Er is geen enkele twijfel: een gewone overschrijving vergt méér tijd dan een instantoverschrijving. 

Banken zijn volgens de wet verplicht om bij een overschrijving naar een rekening bij een andere bank het geld de volgende dag te storten. Overschrijvingen naar een rekening bij dezelfde bank moeten wel op dezelfde dag worden verricht. 

Alleen gaat het daarbij om bankwerkdagen en -uren. Als je vrijdag na 17 uur een overschrijving naar een andere bank doet, komt het bedrag dus pas dinsdag op de rekening van de begunstigde. En een overschrijving naar je eigen rekening op dat moment zal ook pas op maandag effectief zijn gestort.

Instantoverschrijvingen zijn niet overal mogelijk

Momenteel zijn er banken die standaard met instantoverschrijvingen werken. Maar er zijn er ook die dat systeem voorlopig nog helemaal niet gebruiken. En bij sommige heb je de keuze tussen een gewone overschrijving en een instantoverschrijving. 

Het systeem van de instantoverschrijvingen werkt echter alleen als de bank van beide betrokken partijen het toepast. Is dat dus niet het geval voor de bank van de persoon waarnaar jij geld overschrijft, dan zullen de centen wel meteen van jouw zichtrekening gaan maar zal de begunstigde het geld slechts krijgen volgens de regels van een gewone overschrijving.

Er worden soms kosten aangerekend

Als je moet kiezen tussen een gewone en een instantoverschrijving, grijp je beter niet te snel naar de instantformule. Check eerst of je bank daar geen kosten voor aanrekent, bij sommige banken is dat momenteel € 1 of méér. 

Niet elke overschrijving is immers superdringend. Waarom zou je dan kosten betalen als het gratis kan met een gewone overschrijving die je elektronisch uitvoert? Voor een particulier is een termijn van één dag in de grote meerderheid van de gevallen ruim voldoende, en kan een gewone overschrijving dus perfect zijn werk doen. Maar als je een betaling bent vergeten of in geval van nood kan de snelheid van een instantoverschrijving uiteraard wel redding brengen. 

Zit je met vragen?

Twijfel je of je wel de goedkoopste zichtrekening hebt? Met onze vergelijkingstool voor zichtrekeningen kun je dat uitzoeken. We vergelijken er een honderdtal rekeningen van 21 banken.

Je kunt met je vragen over zichtrekeningen altijd terecht bij onze Adviesdienst. Je kunt onze experts opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). 

BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST