Alles over skyr


Wat is skyr?
Laat ons meteen een misverstand uit de wereld werken: skyr is géén yoghurt. Skyr is een type verse kaas met melkzuurbacteriën, naar een van oorsprong Ijslands recept. Dit zuivelproduct heeft dus de kenmerken van zowel verse kaas als yoghurt, en een unieke smaak.
Een goede, klassieke Skyr wordt gemaakt met magere melk en toevoeging van een Skyr-cultuur. Dit zijn verschillende melkzuurbacteriën:
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
Soms wordt skyr gemaakt met andere bacteriën, namelijk Lactococcus spp en Lactobacillus casei.
Skyr heeft een stevige consistentie met een gladde, volle en zijdeachtige textuur. Skyr is arm aan vet en suikers, maar rijk aan eiwitten.
Terug naar bovenDe beste yoghurts
Koop

kwaliteit


Wat is het verschil tussen yoghurt en skyr?
Skyr lijkt weliswaar op yoghurt, met een vergelijkbare smaak en een iets dikkere textuur, maar officieel is het geen yoghurtsoort. Niet alleen wordt er voor skyr drie keer zoveel melk gebruikt als voor yoghurt, het productieproces is ook anders.
Yoghurt wordt slechts één keer gefermenteerd, skyr ondergaat dubbele fermentatie. Voor skyr wordt eerst een verse kaas gemaakt, en pas daarna worden de yoghurtbacteriën toegevoegd.
Terwijl yoghurt gemaakt kan worden van magere, halfvolle of volle melk, wordt skyr enkel gemaakt met magere melk.
Terug naar bovenWaarom is skyr zo gezond?
1. Belangrijke bron van eiwitten
Met zo'n 11 gram eiwitten per 100 gram is Skyr een goede bron van kwaliteitsvolle eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het goed functioneren van ons lichaam, maar houden ons ook langer verzadigd, waardoor we minder gaan snoepen en snacken.
Waarom zijn eiwitten belangrijk?
2. Bron van calcium en vitamines
Net als andere zuivelproducten is skyr een belangrijke bron van calcium, vitamine B2 en vitamine B12.
De aanbevolen hoeveelheid melk en zuivelproducten is niet gebaseerd op onze dagelijkse calciumbehoefte, maar op onze totale dagelijkse behoefte aan essentiële voedingsstoffen.
Wie minder dan 250 ml zuivel per dag consumeert, moet voldoende calcium, eiwitten, vitaminen B2 en B12 halen uit andere voedingsmiddelen.
3. Weinig vetten en calorieën
Skyr wordt altijd gemaakt op basis van magere melk, waardoor het amper vet bevat (minder dan een volle of halfvolle yoghurt). Het bevat ook zeer weinig suikers, en dus weinig calorieën.
Terug naar bovenHelpt skyr om te vermageren?
Skyr is een geconcentreerd zuivelproduct met veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen, maar weinig calorieën. Doordat het altijd wordt gemaakt met magere melk, is het vetarm, en het bevat ook amper suikers.
Dankzij zijn hoge eiwitgehalte blijf je bovendien langer verzadigd en zul je minder snel naar tussendoortjes grijpen.
Met zijn Nutri-Score A is het een ideaal product voor wie op de lijn let of wil afvallen.
Gezond afvallen met ons weekmenu
Terug naar bovenHoe eet je skyr?
Skyr eet je het best ongezoet, om al zijn gezondheidsvoordelen te bewaren, maar je kunt eventueel wel vers fruit, granen en noten toevoegen voor een evenwichtig ontbijt of gezond tussendoortje.
Hoeveel skyr mag je eten?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 tot 500 ml melk en melkproducten te consumeren. Met een drietal porties zuivel per dag zit je doorgaans goed. Bijvoorbeeld:
- Een glas melk van 150 ml
- Een portie yoghurt of skyr van 125 gram
- Een sneetje harde kaas van ongeveer 30 gram
Welke skyr is de beste?
Voor de gewone consument is een blik op het etiket doorgaans niet voldoende om de meest gezonde keuze te maken. Echte Skyr wordt gelukkig altijd gemaakt met magere melk en zou daardoor ook altijd Nutri-Score A moeten hebben.
Qua voedingswaarde kun je eigenlijk niet verkeerd kiezen, en skyr is altijd een gezond alternatief voor halfvolle of volle (Griekse) yoghurt of plattekaas.
Zo kies je het meest gezonde zuivelproduct
Andere criteria om op te letten in de supermarkt, zijn:
- Herkomst van de melk
- Land van productie
- Smaak
Wij hielden in onze test ook rekening met etikettering, nettogewicht, samenstelling en de aanwezigheid van levende yoghurtbacteriën.
Vind de beste skyr uit de supermarkt
Terug naar bovenConclusie
Ijslandse Skyr is geen yoghurt, maar een verse kaas die twee keer wordt gefermenteerd. Doordat er wel yoghurtbacteriën aan worden toegevoegd, doet het wat denken aan yoghurt, maar lijkt qua textuur meer op een plattekaas.
Skyr is bijzonder rijk aan eiwitten en een goed onderdeel van je menu als je wilt vermageren. Het wordt namelijk gemaakt op basis van magere melk, en heeft altijd een laag vetgehalte, weinig suikers en Nutri-Score A.
Eén portie zuivel staat gelijk aan 125 gram skyr. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks drie porties zuivel te consumeren.
Terug naar boven