Hoe gezond is Griekse yoghurt?


Traditioneel bevat Griekse yoghurt minder vocht en meer eiwitten dan gewone yoghurt. De benaming is echter niet gereglementeerd, waardoor de ingrediënten (en de voedingswaarde) flink kunnen verschillen. Of Griekse yoghurt gezond is, hangt dus af van product tot product.
Wat is Griekse yoghurt?
De term "Griekse" is niet gereglementeerd, waardoor Griekse yoghurts of yoghurts "op Griekse wijze" nogal van elkaar durven verschillen qua receptuur. De rode draad is echter de consistentie van de yoghurt.
Griekse yoghurt is immers een dikke, stevige yoghurt. Dat hij zo geconcentreerd is, komt doordat een deel van het melkserum (wei) wordt verwijderd door het uit te lekken of te centrifugeren. Daardoor bevat het eindresultaat meer droge stof dan gewone yoghurt en bevat hij meestal meer eiwitten.
Traditionele Griekse yoghurt is rijk aan vetten (tot 10 %, of "vol"), maar er zijn ook halfvolle of magere varianten (2 % of zelfs 0 % vet). Sommige fabrikanten voegen ook room toe voor een extra smeuïge textuur, wat het vetgehalte nog verder doet stijgen.
Wel echte yoghurt
In tegenstelling tot de term "Griekse" is de benaming "yoghurt" wel strikt gereglementeerd: een product mag alleen yoghurt worden genoemd als het twee zeer specifieke bacteriën – of melkfermenten – bevat, namelijk Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.
Deze twee yoghurtbacteriën moeten in grote hoeveelheden aanwezig zijn én nog leven als jij het product als consument in handen krijgt. Als ze niet aanwezig of levend zijn door een hittebehandeling, is het product wettelijk gezien geen yoghurt meer.
Terug naar bovenDe beste yoghurts
Koop

kwaliteit


Wat is het verschil tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt?
Technisch gezien is Griekse yoghurt een yoghurt omdat het de melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus bevat. En net als gewone yoghurt, kan Griekse yoghurt worden gemaakt met magere, halfvolle of volle melk. Soms wordt er zelfs room toegevoegd.
Het productieproces van gewone yoghurt en Griekse yoghurt verschilt echter gedeeltelijk. Beide worden gemaakt met gepasteuriseerde melk waaraan yoghurtfermenten (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus) worden toegevoegd. Die fermenten zetten een deel van de natuurlijke suikers in melk om in melkzuur. Door het melkzuur zal de yoghurt opstijven.
Bij Griekse yoghurt volgt er nog een extra stap: door de yoghurt te laten uitlekken of centrifugeren, wordt er vocht (het wei) onttrokken, waardoor de yoghurt "droger" en geconcentreerder wordt. Griekse yoghurt is daardoor ook steviger en smeuïger, en zal doorgaans meer eiwitten bevatten.
Sommige fabrikanten spelen echter vals, en voegen in de plaats room toe voor de textuur. Je herkent dit snel door de ingrediëntenlijst te checken.
Kort samengevat, zijn de ingrediënten en de gezondheidsvoordelen van gewone yoghurt en Griekse yoghurt dezelfde, enkel de textuur is anders.
Terug naar bovenIs Griekse yoghurt gezond?
Griekse yoghurt wordt weleens een superfood genoemd, maar die claim neem je het best met een korreltje zout. Sommige Griekse yoghurts bevatten veel eiwitten en weinig vetten, maar bij andere producten is het net andersom.
Afhankelijk van het gebruik van room kan het aantal calorieën verdubbelen. Je checkt dus beter de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel op het etiket.
Als je een magere variant kiest met een hoog eiwitgehalte, is Griekse yoghurt wel echt gezond. Net als gewone yoghurt bevat het probiotica, die goed zijn voor onze darmflora en helpen bij diarree, maar mogelijk ook ons immuunsysteem boosten via hun werking in de darmen.
Daarnaast is yoghurt, en dus ook Griekse yoghurt, rijk aan vitamines en mineralen zoals:
- vitamine B
- magnesium
- zink
- calcium
Word je dik van Griekse yoghurt?
Of je dik wordt van Griekse yoghurt, hangt af van het specifieke product. Sommige Griekse yoghurts zijn vetarm en eiwitrijk, anderen bevatten net weinig eiwitten en veel vetten. Check de benaming (mager, halfvol of vol), de ingrediëntenlijst (liefst zo kort mogelijk, zonder toegevoegde room) en de voedingswaardetabel.
Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van yoghurt (probiotica, vitamines en mineralen) kies je het best voor een magere versie met een hoog eiwitgehalte. Magere Griekse yoghurt zorgt bovendien voor een langdurig verzadigingsgevoel, en is dus ideaal als ontbijt of gezond tussendoortje voor wie wil vermageren.
Gezond vermageren? Ontdek hier hoe je dat doet
Terug naar bovenHoe eet je Griekse yoghurt?
Griekse yoghurt, maar ook gewone yoghurt of skyr, is een goede basis voor een evenwichtig ontbijt of een gezond tussendoortje. Dankzij zijn kwaliteitsvolle eiwitten zul je niet snel opnieuw honger krijgen, waardoor je minder (ongezond) gaat snacken. Ideaal als je op je gewicht let. Bovendien kun je naar hartelust combineren.
- Voeg vers (seizoens)fruit toe aan je yoghurt voor extra vezels en vitamines
- Kies een gezonde granola of muesli voor bij je yoghurt
- Voeg zaden en noten toe voor je dagelijkse omega 3-behoefte
- Heb je je yoghurt graag wat zoeter, gebruik dan een natuurlijk zoetmiddel zoals honing of agavesiroop
Hoe moet je Griekse yoghurt kiezen?
Yoghurt zit vol goede voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, mineralen, vitamines en probiotica, maar kan ook veel vet of suikers en/of zoetstoffen bevatten.
Voor de gewone consument is het niet gemakkelijk om de meest gezonde keuze te maken: ondanks de grote verschillen in kwaliteit en voedingswaarde lijken alle verpakkingen op elkaar. Wij leggen uit waarop je moet letten om een goede yoghurt te kiezen.
Terug naar bovenWat is de beste Griekse yoghurt in de supermarkt?
Wil je weten welke yoghurt de beste is? Wij testten tientallen Griekse yoghurts en skyrs en vonden voor jou de gezondste, beste en goedkoopste producten uit de winkel.
We keken niet alleen naar de smaak en de prijs, maar ook naar de samenstelling en het etiket. Ontdek snel onze testresultaten en vind je nieuwe favoriete merk.
Terug naar bovenConclusie
Griekse yoghurt is niet alleen lekker, maar kan ook erg gezond zijn als je het juiste product kiest. Met onze testresultaten vind je altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Een magere Griekse yoghurt is bovendien een goede bondgenoot voor wie wilt vermageren: hij bevat kwaliteitsvolle eiwitten en weinig vet. In combinatie met vers fruit, zaden en noten is hij bovendien een evenwichtig ontbijt of een gezond tussendoortje dat je lang verzadigd houdt.
Je kunt natuurlijk ook altijd zelf je yoghurt maken. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook tot 30 % goedkoper. Lees hier onze tips voor zelfgemaakte yoghurt, zowel met gewone koemelk als met een plantaardig "vegan" alternatief op basis van soja, kokos of amandelen.
Zo maak je zelf lekkere yoghurt
Terug naar boven