Nieuws

Titaniumdioxide (E171) moet worden gebannen van de lijst van voedingsadditieven

07 mei 2021

Op basis van het oordeel van het Europees voedselagentschap EFSA vragen wij opnieuw dat titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voeding. Titaniumdioxide is een witte kleurstof die vaak wordt gebruikt, vooral in snoep en in taarten. Je vindt het in de ingrediëntenlijst met de code E171. In oktober 2020 had het Parlement al eens om een verbod gevraagd.

Wat ons betreft, is het advies van het Europees Voedselagentschap helder over de risico's die het gebruik van dit additief inhoudt voor de consument. De Europese Commissie heeft dan ook geen andere keuze dan voor te stellen om titaniumdioxide te schrappen van de lijst met toegelaten voedingsadditieven. Wij vragen met aandrang om dit zo snel mogelijk te doen, en moedigen de fabrikanten aan om alvast te anticiperen op deze wijziging door titaniumdioxide uit hun producten te weren.

In haar resolutie van oktober 2020 had het Europees parlement al aan de Commissie gevraagd om het controversiële additief volledig te verbieden.

Wij stellen al lang dat titaniumdioxide (E171) niet geschikt is om in voeding te gebruiken, net zo min als siliciumdioxide (E551) en zilver (E174).

Wij pleiten al langer voor duidelijke regels over het gebruik ervan, zodat we onze gezondheid niet schaden. Het voorzorgsprincipe dat Frankrijk hanteert voor titaniumdioxide (E171), wordt echter nog niet gevolgd door de Europese Unie. De resolutie die begin oktober 2020 werd aangenomen door een meerderheid van de Europese Parlementsleden, is een eerste stap in de goede richting.

Frankrijk hanteert sinds januari 2020 het voorzienigheidsprincipe tegenover titaniumdioxide (E171), maar werd hierin helaas niet gevolgd door de Europese Unie. 

Een esthetisch additief

De resolutie van het Europese Parlement verwijst naar ons onderzoek dat we samen met consumentenorganisaties in Spanje, Italië en Frankrijk hebben uitgevoerd. In 2019 analyseerden wij negen voedingsproducten met nanodeeltjes en vonden titaniumdioxide (E171) terug in M&M’s Peanut, Freedent Frozen Mint kauwgom, Skittles Fruits, Jelly Bean, de glitter decoratiestift Vahiné, marsepeingebakjes van Delhaize, en siliciumdioxide (E551) in koffie van Nestlé. Uiteindelijk na een recente analyse van het etiket van de zes producten die titaniumdioxide vermeldden in 2019, blijkt dat E171 niet meer gebruikt wordt. Dit bevestigt eens te meer dat het perfect mogelijk is om zonder te doen.

Helaas bevatten tal van producten deze stof nog steeds. Het komt het meest voor in kauwgom: verschillende varianten van het merk Sportlife, maar ook supermarktmerken zoals pepermunt en spearmint van de Colruyt-merken Everyday en Boni, Bubblicious maar ook verschillende varianten van het merk Albert Heijn  of van het merk Aldi. Dit geldt overigens ook voor de “choco peanuts” van Aldi. Stimorol kauwgom bevatte het ook, maar de fabrikant gaf aan dat het recept in 2020 werd gewijzigd. Sommige verpakkingen die het additief bevatten, kunnen echter nog op de markt zijn omdat het product lang houdbaar is.

Ook in gebakdecoraties wordt de stof frequent gebruikt. We vonden het in het glazuur en de decoratiepotloden van Dr. Oetker, in de chocoladepastilles van Aldi, maar ook in heel wat producten van Aveve.

We stelden de aanwezigheid van titaniumdioxide overigens ook vast in de multivitaminecapsules van het merk Biover en het merk Boni van Colruyt. Tot slot hebben we dit additief verrassend genoeg ook aangetroffen in pompoenpitten die door Delhaize worden verkocht. Delhaize heeft ondertussen laten weten dat het over een etiketteringsfout gaat aangezien E171 sinds eind 2020 verwijderd werd uit dit product, en dat ze het nodige gedaan hebben om dit recht te zetten.

Volgens de Europese wetgeving moet het gebruik van voedingsadditieven veilig zijn, moet het technologisch noodzakelijk zijn, mag het de consument niet misleiden en moet het een voordeel hebben voor de consument.

Nochtans is er geen enkele nood om titaniumdioxide vanuit technologisch oogpunt te gebruiken. Het bewijs daarvan wordt geleverd door de talloze voedselfabrikanten die het al van hun ingrediëntenlijst hebben geschrapt. Dit additief wordt echt enkel gebruikt voor zijn esthetisch effect en heeft geen enkele technische meerwaarde voor het product.

En daarnaast zijn er heel wat vragen over de gezondheidsrisico’s die het gebruik van de stof met zich meebrengen. Daarom is het EFSA overgegaan tot een nieuwe risicoanalyse.

Gedaan met additieven E171, E551 en E174

Na duizenden studies over het onderwerp te hebben geanalyseerd, is het EFSA tot de conclusie gekomen dat een risico van genotoxiciteit (effecten op DNA) niet kan worden uitgesloten. Het Europese agentschap is daarom tot besluit gekomen dat E171 niet langer als veilig voedingsadditief beschouwd kan worden. 

Op basis van dit oordeel, roepen we de Europese Commissie op om soortgelijke maatregelen te nemen en E171 van de lijst van toegelaten additieven te verwijderen. Stella Kyriakydes, Europees commissionaris voor Volksgezondheid, kondigde aan dat de Commissie een verbod op het gebruik van titaniumdioxide zal voorstellen. Naar verwachting vindt deze bijeenkomst met de lidstaten half mei plaats.

We willen de lijn bovendien doortrekken naar een verbod op E551 en E174, vooral wanneer ze worden gebruikt in producten voor kinderen.  

Wetgeving moet strenger

Een verbod op deze additieven is echter niet genoeg. Er moet op Europees vlak een duidelijke definitie van nanomaterialen komen voor alle sectoren waarin ze worden gebruikt. Daarnaast zou de vermelding [nano] verplicht moeten zijn op de verpakking van alle producten met nanodeeltjes. Elke overtreding moet worden bestraft.

Producenten van producten met nanodeeltjes moeten de veiligheid van hun producten kunnen aantonen vóór ze op de markt komen. Aangezien de effecten van nanodeeltjes op de gezondheid nog niet gekend zijn, is het hoogstnoodzakelijk dat de risico‘s van deze stoffen grondig worden geanalyseerd.

Tot slot moet de Europese verordening rond chemische stoffen (REACH) worden aangepast, aangezien deze niet langer beantwoordt aan de huidige specifieke noden van de nanotechnologie.

Additieven onschadelijk?

Raak je ook niet meer wegwijs tussen al die additieven in je voeding? Benieuwd waarvoor ze dienen, en of ze veilig zijn? In ons dossier additieven vind je een stand van zaken. 

Lees meer in ons dossier additieven