Nieuws

Southamptonkleurstoffen in de ban bij Albert Heijn

15 september 2015
colorants

Supermarktketen Albert Heijn zal in 2016 stoppen met de verkoop van voedingswaren met Southamptonkleurstoffen, additieven waarvan onderzoek suggereert dat ze hyperactiviteit bij kinderen zouden aanwakkeren. Een maatregel die volgens ons universeel navolging zou moeten krijgen, bij voorkeur door een verbod op de Southamptonkleurstoffen in de wetgeving.

Albert Heijn kondigde aan dat het in 2016 stopt met de verkoop van voeding met Southamptonkleurstoffen, zes additieven die in 2007 door onderzoekers van de universiteit van Southampton in verband werden gebracht met hyperactief gedrag bij kinderen. Het gaat om de kleurstoffen E102, E104, E110, E122, E 124 en E129.

De Zes van Southampton: niet welkom bij Albert Heijn

Europa verplichtte in 2010 om op producten met die kleurstoffen de waarschuwing “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden” te zetten. Albert Heijn weert net als de meeste andere warenhuizen de Zes van Southampton uit drank en voeding van zijn huismerk. Nu krijgen de leveranciers van de supermarktketen tot eind 2016 de tijd om de beruchte additieven uit hun producten te verwijderen.

Al veel stappen in de goede richting

Sinds de kwalijke invloed van de kleurstoffen aan het licht kwam, hebben producenten al veel inspanningen geleverd. Bij een eerste onderzoek in 2010 vonden we Southamptonkleurstoffen terug in limonade, snoep, chorizoworst, pickles, kip curry, viseitjes en sauzen. Bij een volgende inspectieronde in 2014 bleken de kleurstoffen grotendeels gebannen, behalve in decoratie voor gebak, met name voor cupcakes.

Gebakversiering en pickles blijven een probleem

Naar aanleiding van het nieuws van Albert Heijn trokken we opnieuw naar de supermarkten voor een stand van zaken. Wat stelden we vast? De Southamptonkleurstoffen zijn in veel producten vervangen door alternatieven en tal van producten die de omstreden kleurstoffen bevatten, zijn uit het gamma verdwenen. Spijtige uitzonderingen vormen echter nog steeds sommige pickles-sauzen en decoraties voor gebak.

Beter bij wet verbieden

Wij pleiten ervoor het gebruik van de Southamptonkleurstoffen in voeding bij wet te verbieden, in plaats van enkel ontradende boodschappen op de verpakking te zetten. Waakzaamheid blijft wel geboden, want mogelijk zijn de alternatieven ook niet zonder gezondheidsrisico.