Nieuws

XLS Medical: veel geld voor magere bewijzen

26 juli 2022
Werken de vermageringspillen van XLS Medical echt?

Werken de vermageringspillen van XLS Medical echt? Wij hebben ons door alle beschikbare wetenschappelijke studies geworsteld. Uit onze analyse blijkt dat weinig bewijzen zijn dat XLS Medical helpt om af te vallen.

 

Zelfs met prijzen die oplopen tot € 130 per maand, gaan de vermageringspillen van XLS Medical vlot over de toonbank.

Wij hebben ons door alle beschikbare wetenschappelijke studies geworsteld over zeven afslankpillen van XLS Medical. Ons onderzoek toont aan dat er weinig bewijzen zijn dat XLS Medical helpt om af te vallen.

 

Helpt XLS Medical echt om af te vallen? 

In geen enkel geval vonden we voldoende bewijzen dat XLS Medical helpt om af te vallen. Het beperkte beschikbare onderzoek suggereert een klein, gunstig effect. Maar er is meer onderzoek nodig om te weten of dit effect 1) écht bestaat en 2) "klinisch relevant" of de moeite is. 

Voor elk product zijn er meestal maar één of twee kleine studies gepubliceerd, allemaal gesponsord door de fabrikant, waarbij onderzoekers inzoomden op gewichtsreductie bij overgewicht of obesitas. Daar namen telkens maximaal een 100-tal proefpersonen aan deel. Elk van die studies had bovendien belangrijke beperkingen wat ons vertrouwen in de resultaten ondermijnt. 

De deelnemers werden ook maar enkele maanden gevolgd. Volgens richtlijnen van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) en de U.S. Food and Drug Administration (FDA) zijn studies van een jaar of langer nodig om uitspraken te kunnen doen over de doeltreffendheid van geneesmiddelen om te vermageren. Waarom zouden we voor medische hulpmiddelen de lat lager leggen? 

 

Wat doen deze vermageringspillen met je lichaam?

Alhoewel elk van de producten van XLS Medical een mix bevat van voedingsvezels en additieven, zijn dit geen erkende voedingssupplementen. De fabrikant bracht deze producten op de markt als “medisch hulpmiddel”, in de categorie van de condooms en implanteerbare lenzen. Waarom? Wij denken dat de fabrikant voor dit statuut koos om de reclameregels voor voedingssupplementen te omzeilen. Die zijn niet ideaal, maar wel veel strenger dan die voor medische hulpmiddelen.

Kan dat zomaar? Toch wel, als een fabrikant een bedrijf dat CE-labels aflevert kan overtuigen dat de werking ervan hoofdzakelijk mechanisch is.

De uitleg van Perrigo: de vezels en gommen in deze producten zwellen, vullen de maag en trekken in hun weg naar buiten vetten en koolhydraten mee. Een puur mechanisch proces volgens de firma. 

Maar onze analyse maakt duidelijk dat er voor geen enkel product daadwerkelijk is aangetoond dat de werking hoofdzakelijk mechanisch is. Dat het lichaam meer vet en koolhydraten uitscheidt als je deze middelen inneemt is amper onderzocht. Onderzoek naar de bestanddelen maakt gewag van interacties met enzymendarmbacteriën en andere effecten op de stofwisseling. Het statuut medisch hulpmiddel is volgens ons dan ook misplaatst.

 

Wat zit er in de producten van XLS Medical?

Elk van de producten van XLS Medical bevat een mix van voedingsvezels en voedingsadditieven. 

  • XLS Medical Pro-7XL-S Medical Ultra 5 bevatten allebei Okranol, een door de fabrikant zelf bedachte term voor een mengeling van okrapoeder (van de plant Abelmoschusesculentus) en inuline uit cichoreiwortel.
  • XL-S Medical Max Strength bevat Clavitanol, een term die verwijst naar een mengeling van L-Arabinose (een natuurlijke suiker die in diverse planten voorkomt) en druivenpulp.
  • XL-S Medical Eetlustremmer bevat Redosure, een door de fabrikant zelf verzonnen term voor een mengeling van glucomannaan (vezels uit de Konjakplant), kappa carrageen (voedingsadditief uit algen) en xanthaangom (voedingsadditief dat wordt geproduceerd door defermentatie van suiker onder invloed van bacteriën).

 

Is XLS Medical veilig?

Op basis van het beschikbare onderzoek lijken er geen ernstige bijwerkingen op te treden wanneer je de producten van XLS Medical enkele maanden gebruikt, maar wat op lange termijn? Er zijn geen langetermijnstudies beschikbaar. Op korte termijn kun je wel last krijgen van klachten zoals diarree, winderigheid en constipatie. 

Opgelet! Met XLS Medical Eetlustremmer moet je wel opletten dat je genoeg drinkt om te vermijden dat je stikt. De vezels in dit product kunnen ergens komen vast te zitten waar ze niet horen en voor een obstructie zorgen.

 

Klacht overgemaakt aan FAGG

Wij maakten onze bedenkingen over aan de Gemengde Commissie van het Belgisch geneesmiddelenagentschap FAGG. Die commissie brengt adviezen uit over het statuut van een product wanneer iemand dat in twijfel trekt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een product van XLS Medical uit de rekken verdwijnt omdat het bij nader inzien tóch geen hoofdzakelijk mechanische werking heeft. Twee jaar geleden haalde Perrigo om die reden eindelijk XL-S Medical koolhydraatblokker van de markt, na een klacht van ons. Dat heeft helaas veel te lang geduurd. Wat meer daadkracht bij de bevoegde instanties zou wenselijk zijn.

 

Fabrikant Perrigo reageert ...

Voor de publicatie van dit artikel, legden wij onze bevindingen ook voor aan Perrigo. Een CE-markering is volgens het bedrijf het bewijs dat dit wel degelijk doeltreffende producten zijn. Maar zo'n markering geeft enkel aan dat het geëvalueerde product volgens een bedrijf dat CE-markeringen aflevert in overeenstemming is met de vereisten van de geldende regelgeving. Zoals je in ons dossier "Medische hulpmiddelen" kunt lezen, is die regelgeving verre van optimaal.

 

Onze analyse van de producten van XLS Medical kadert in een breder onderzoek naar "producten in de grijze zone", of medische hulpmiddelen met een twijfelachtig statuut. Ontdek onze evaluatie van medische hulpmiddelen tegen neusverstopping, droge ogen, buikklachten, urineweginfecties ... 

Naar de module "Producten in de grijze zone"