Antwoord van expert

Wordt Chimay-kaas wel écht gemaakt in de Belgische abdij?

06 februari 2024
Grand Chimay abdijkaas etiket

06 februari 2024
Een oplettende consument merkte op dat op de verpakking van zijn Chimay-kaas een Frans erkenningsnummer stond. Nochtans zou de kaas met regionale melk en onder het toezicht van monniken worden geproduceerd. Onze abonnee vond dat er een geurtje zat aan het verhaal.

De Grand Chimay is naar eigen zeggen een authentieke trappistenkaas gemaakt met 100 % melk uit de regio. Op de achterkant staat ook vermeld dat de kaas in de buurt van de abdij wordt gemaakt onder toezicht van monniken.

Nochtans spotte één van onze abonnees een Frans erkenningsnummer op het etiket, wat wijst op een fabriek in Frankrijk. Wij contacteerden het bedrijf en vroegen om verduidelijking, want dit rook naar misleiding.

Grand Chimay Frans registratienummer etiket

Zo ontcijfer je een voedingsetiket

Chimay wordt gemaakt in België, maar gesneden in Frankrijk

Het bedrijf achter de kaas en het trappistbier, Bières de Chimay, antwoordde ons dat juridisch alles klopt. Het erkenningsnummer op de verpakking komt overeen met het bedrijf dat het product heeft verpakt. Voor het snijden van kaas doet het bedrijf immers een beroep op een Franse onderaannemer, aangezien daarvoor speciale apparatuur nodig is die zij zelf niet hebben.

De kazen worden dus wel degelijk gemaakt in een Belgische vestiging, vlakbij de Abdij van Chimay en onder toezicht van de monniken, waarna deze wordt getransporteerd naar Frankrijk om er gesneden en verpakt te worden.

Op het etiket van het "ongesneden" assortiment, zoals het 320 gram-formaat van Grand Chimay, staat dan ook een Belgisch erkenningsnummer.

Ontdek hier de beste jonge kaas

Waarvoor dient zo'n erkenningsnummer?

Het erkenningsnummer is immers een code die verplicht is op producten van dierlijke oorsprong (bijvoorbeeld vlees, vis of melk) om ze gemakkelijker te kunnen traceren. Het vermeldt de naam of de code van het land waar het product werd vervaardigd en het bedrijf waar het product het laatst verwerkt werd.

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je