Nieuws

Bijna iedereen checkt de vervaldatum, maar niet iedereen begrijpt die

20 januari 2023

Op een etiket staat vaak een kakofonie van tekst, afbeeldingen, labels en symbolen. De meeste Belgen kijken vooral naar de houdbaarheidsdatum, zo blijkt uit onze bevraging. Toch weet niet iedereen die juist te interpreteren.

Drie op de tien respondenten vinden voedingsetiketten moeilijk te interpreteren, zo blijkt uit onze recente bevraging bij 1 174 consumenten. Vaak wordt er dan ook niet verder gekeken dan de vervaldatum. Er staat immers zoveel op, waaronder soms valse claims, dat het vaak een heel werkje is om het etiket te ontcijferen. En dat terwijl zelfs de houdbaarheidsdatum, nochtans essentieel voor de voedselveiligheid, nog steeds niet voldoende gekend is.

Verschil tussen vervaldatums is niet duidelijk genoeg

Zo'n vijfde van onze respondenten let (bijna) niet op de informatie op de verpakking. Ze vinden de lettertjes te klein, het duurt te lang, of ze hebben er gewoon nooit een gewoonte van gemaakt.

Drie op de tien besteden daarentegen net veel aandacht aan het etiket. De vervaldatum krijgt - met grote voorsprong - de meeste aandacht, op afstand gevolgd door de ingrediëntenlijst, eventuele promoties en de voedingswaardetabel.

Hoewel iedereen de betekenis denkt te kennen van "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot", gaan toch heel wat mensen de mist in wanneer we vragen naar het verschil tussen beide.

Ken jij het verschil? 

Lettertjes op etiket zijn te klein

Die vervaldatum is voor velen overigens moeilijk te vinden (38 %) én te lezen (32 %), vooral dan voor ouderen. Wij ijveren al jaren voor een voldoende groot lettertype op het etiket, maar we blijven helaas op onze honger zitten. Hoewel kleur, contrast en lettergrootte zijn verankerd in de wetgeving, blijkt de minimumgrootte van de letters voor veel mensen nog steeds onleesbaar.