Nieuws

Winkeliers in actie tegen voedsel- en plastic afval

25 juni 2019

Onze vuilnisbakken zitten boordevol plastic en voedselafval; twee grote bedreigingen voor het milieu. Steeds meer zerowastewinkels bieden weerwoord aan deze groeiende problematiek. Klanten kunnen er terecht om hun afvalproductie te beperken. 

Het lijdt geen twijfel dat we te veel afval produceren. Dat blijkt ook uit de cijfers: elk Belgisch gezin produceert jaarlijks gemiddeld 365 kg afval. Zeker plastic wegwerpproducten zijn nefast voor het milieu. Ze kunnen niet gerecycleerd worden en belanden zo in onze oceanen en zeeën. 

Maar ook de impact van voedselverspilling mag niet worden onderschat. In Europa belandt zo'n 20 % van de totale voedselproductie in de vuilnisbak, goed voor 88 miljoen ton. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu.

Winkels zonder afval

Zerowastewinkels willen hier komaf mee maken. Zulke winkels gebruiken bijna geen verpakkingen en verkopen veel producten in bulk. De klant brengt herbruikbare verpakkingen mee (bokalen, dozen, stoffen zakken enz.) om zelf te vullen.

Zo slagen hun klanten erin het gebruik van verpakkingen terug te dringen of zelfs volledig te neutraliseren. Door bovendien enkel te kopen wat ze echt nodig hebben, gooien ze veel minder voedsel weg. Verpakkingsvrije winkels bieden trouwens zeer veel lokale, seizoens- en bioproducten aan, die beter zijn voor het milieu.

Allerlei duurzame maatregelen. Logisch dus dat dergelijke winkels, net als andere initiatieven om voedsel in bulk te verkopen, op onze volledige steun kunnen rekenen.

Het pad effenen voor supermarkten

Het concept kent een groeiend succes. Uit een peiling bij een consumentenpanel blijkt dat 69 % van de ondervraagde personen interesse toont voor zerowastewinkels.

Door voor zulke winkels te kiezen, zetten consumenten trouwens ook de supermarkten op het juiste spoor. Sommige supermarkten beginnen fruit en groenten al in bulk te verkopen of hebben plastic zakjes vervangen door herbruikbare papieren of katoenen zakjes. Bemoedigende initiatieven die we alleen maar kunnen toejuichen, al moet er nog veel meer gebeuren.

Europese wet verbiedt olijfolie in bulk

Tijdens onze bezoekjes aan zerowastewinkels kwamen we ook olijfolie in bulk tegen. Dat is echter verboden door een Europese antifraudemaatregel. 

Wanneer we hier in een aantal winkels naar peilden, kregen we zeer constructieve antwoorden. Sommige winkeliers waren onvoldoende op de hoogte en beloofden het recht te zetten. Ze vonden het wel erg jammer dat een populair product als olijfolie niet in bulk mag worden verkocht. 

Dat vinden wij trouwens ook. Daarom pleiten we er bij de Europese instellingen voor om de wet aan te passen zodat olijfolie verder in bulk kan worden verkocht. 

Nu is het aan jou

Wil jij ook je steentje bijdragen en op een meer verantwoorde manier consumeren? Check dan onze dossiers, waar je allerlei tips krijgt voor thuis én in de supermarkt, en die je toelaten om op een duurzame manier te winkelen en voedselverspilling terug te dringen.