Dossier

Milieubewust in de supermarkt

24 juni 2013
milieubewust in de supermarkt

24 juni 2013

Supermarkten doen heel wat inspanningen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Ook consumenten kunnen een steentje bijdragen aan het milieu. Want je beslist wat je al dan niet koopt en hoe je ermee omgaat.

Tips voor consumenten

Ook consumenten kunnen een steentje bijdragen aan het milieu. Want je beslist wat je al dan niet koopt en hoe je ermee omgaat.

  • Vermijd voorverpakte producten als er een minder verpakt alternatief bestaat of je het goed in bulk kunt kopen.
  • Houd rekening met de afkomst van voedsel. Exotisch fruit en Argentijnse biefstuk hebben een grotere voetafdruk dan Belgische appelen en Belgisch rundvlees. Geef
    de voorkeur aan lokaal geproduceerde voeding. 
  • Denk aan het seizoen als u fruit koopt. Koop bijvoorbeeld enkel aardbeien in het aardbeienseizoen (van mei tot juli).
  • Koop meer producten met een eco- of biolabel. Een overzicht van de bestaande ecolabels en hun betekenis, vind je op www.labelinfo.be
  • Geef de voorkeur aan geconcentreerde producten en navulverpakkingen. Je hebt minder verpakkingsafval én de prijs per dosis is doorgaans goedkoper.
  • Kies voor herlaadbare batterijen en spaarlampen.
  • Om uw boodschappen te vervoeren, kies je het best voor een kartonnen doos of een plastic herbruikbare box. Herbruikbare plastic zakken zijn oké, maar gaan
    doorgaans niet zo lang mee. Match, Mestdagh en Delhaize bieden biologisch afbreekbare zakjes aan, maar die belanden ook bij het afval.
  • Breek met de gewoonte om zomaar een zak aan te nemen als men er je één aanbiedt.
  • 10 % van het huishoudelijke afval is voedsel dat niet werd opgegeten! Probeer niet meer te kopen dan je nodig hebt en let op de vervaldatum van producten. Gebruik  een boodschappenlijstje om te vermijden dat je dingen koopt die u niet (echt) nodig hebt.