Dossier

Milieubewust in de supermarkt

01 juni 2019
milieubewust in de supermarkt

01 juni 2019

Supermarkten doen heel wat inspanningen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Ook consumenten kunnen een steentje bijdragen aan het milieu. Want je beslist wat je al dan niet koopt en hoe je ermee omgaat.

Tips voor consumenten

Ook consumenten kunnen een steentje bijdragen aan het milieu. Want je beslist wat je al dan niet koopt en hoe je ermee omgaat.

  • Vermijd voorverpakte producten. Kijk of er een minder verpakt alternatief (met een recycleerbare of herbruikbare verpakking) bestaat, of dat je de producten in bulk kunt kopen.
  • Geef de voorkeur aan lokale en seizoensproducten. Exotisch fruit en Argentijnse steak hebben immers een grotere ecologische voetafdruk dan appelen of Belgisch rundvlees.
  • Eet wat vaker plantaardig. De vleesindustrie is een van de belangrijkste verantwoordelijken voor de uitstoot van broeikasgas.
  • Koop meer producten met een eco- of biolabel. Hun productie respecteert strikte milieuregels en heeft daardoor een kleinere impact op het milieu. Een overzicht van de bestaande ecolabels en hun betekenis, vind je in ons dossier over voedingslabels.
  • Kies voor herlaadbare batterijen en spaarlampen.
  • Om je boodschappen te vervoeren, kies je het best voor een kartonnen doos of een plastic herbruikbare box. Herbruikbare plastic zakken zijn oké, maar gaan
    doorgaans niet zo lang mee. Draag altijd een stoffen zak bij je. Er bestaan modellen die je heel handig in een klein bolletje oprolt.
  • Breek met de gewoonte om zomaar een zak aan te nemen als men er je één aanbiedt.
  • 10 % van het huishoudelijke afval is voedsel dat niet werd opgegeten! Probeer niet meer te kopen dan je nodig hebt en let op de vervaldatum van producten. Gebruik  een boodschappenlijstje om te vermijden dat je dingen koopt die u niet (echt) nodig hebt. Bekijk onze tips om voedselverspilling tegen te gaan.