Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

2018


Als we verder blijven consumeren zoals we dat al jarenlang doen, kan onze planeet de druk weldra niet meer aan. Ook jij kunt je steentje bijdragen tot een duurzaam consumptiepatroon.

Kies duurzamer met onze kalender

Om deze kalender op te maken, hebben wij de handen in elkaar geslagen met de Vlaamse minister van Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege. In deze leidraad vind je een overzicht van de verschillende seizoengebonden groenten en fruit in België, en recepten met “vergeten groenten”. Gebruik dit om bij te dragen tot een duurzamere voedselketen zonder daarvoor dieper in de buidel te moeten tasten. Seizoengroenten en -fruit zijn immers duurzamer én goedkoper dan de alternatieven die worden ingevoerd uit het buitenland. 

Consument kan druk uitoefenen

Willen we duurzaam gaan consumeren, dan moét er namelijk iets veranderen, zowel van bovenaf als van onderen uit. Aangezien ons economisch systeem steunt op het principe van vraag en aanbod, heeft elk individu een belangrijke rol te vervullen. Lokale en seizoensgebonden producten kiezen is daarom uitermate belangrijk. Maar ook minder vlees, zout, suiker en vet eten, fair trade kopen voor al wat buiten Europa wordt geproduceerd, voedselverlies en -verspilling vermijden, minder verpakkingen kopen, duurzame vis kopen, kleine producenten ondersteunen enz.

Alle beetjes helpen en duurzaamheid is een optelsom van onze individuele keuzes.

Download gratis onze seizoensgroenten- en fruitkalender in pdf-formaat hieronder.

Seizoensgroenten- en fruitkalender