Gids

Groenten- en fruitkalender

01 maart 2019
légumes de printemps

Het is niet altijd gemakkelijk voor de consument die “duurzaam” wil kopen om het bos door de bomen te zien.  Om je te helpen bij het maken van een duurzame maar betaalbare keuze hebben we een kalender opgesteld van seizoengroenten en -fruit. 

Als we verder blijven consumeren zoals we dat al jarenlang doen, kan onze planeet de druk weldra niet meer aan. Ook jij kunt je steentje bijdragen tot een duurzaam consumptiepatroon.

Kies duurzamer met onze kalender

Met financiële steun van de Vlaamse overheid, hebben we deze kalender opgemaakt. In deze leidraad vind je een overzicht van de verschillende seizoensgebonden groenten en fruit in België. Gebruik dit om bij te dragen tot een duurzamere voedselketen zonder daarvoor dieper in de buidel te moeten tasten. Seizoensgroenten en -fruit zijn immers duurzamer en goedkoper dan de alternatieven die worden ingevoerd uit het buitenland.

Consument kan druk uitoefenen

Willen we duurzaam gaan consumeren, dan moét er namelijk iets veranderen, zowel van bovenaf als van onderen uit. Aangezien ons economisch systeem steunt op het principe van vraag en aanbod, heeft elk individu een belangrijke rol te vervullen. Lokale en seizoensgebonden producten kiezen is daarom uitermate belangrijk. Maar ook minder vlees, zout, suiker en vet eten, fair trade kopen voor al wat buiten Europa wordt geproduceerd, voedselverlies en -verspilling vermijden, minder verpakkingen kopen, duurzame vis kopen, kleine producenten ondersteunen enz.

Alle beetjes helpen en duurzaamheid is een optelsom van onze individuele keuzes.

Groenten- en fruitkalender

Het is niet altijd gemakkelijk voor de consument die “duurzaam” wil kopen om het bos door de bomen te zien. Om je te helpen bij het maken van een duurzame maar betaalbare keuze

Download gratis onze seizoensgroenten- en fruitkalender in pdf-formaat hieronder.

Seizoensgroenten- en fruitkalender