Nieuws

Nieuw pictogram tegen verspilling gelanceerd

29 september 2021

Ter gelegenheid van de Internationale dag van bewustzijn van voedselverlies en voedselverspilling van de Verenigde Naties, introduceert Too Good To Go een pictogram om houdbaarheidsdatums te verduidelijken en zo onnodige verspilling te beperken.

Helaas blijkt dat 75% van de Belgische bevolking het verschil niet kent tussen "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot". Deze verkeerde interpretatie leidt onvermijdelijk tot voedselverspilling aangezien 1 op de 3 mensen voedsel weggooit, omdat het volgens hen niet meer houdbaar is. Too Good To Go lanceert daarom een pictogram om te voorkomen dat producten met een minimale houdbaarheidsdatum ("ten minste houdbaar tot") worden verspild.

Kijk, ruik en proef alvorens een product weg te gooien

Voor producten met een uiterste consumptiedatum ("te gebruiken tot"), zoals vlees en vis, moet de datum worden gerespecteerd. Maar producten met een minimale houdbaarheidsdatum ("ten minste houdbaar tot"), zoals chocolade of gedroogde pasta, kunnen vaak na die datum nog worden geconsumeerd.

De truc? Kijk, ruik en proef.

 

Vraag jezelf af of de smaak, geur en textuur nog zoals gewoonlijk zijn. Als dit het geval is, kun je het product veilig consumeren. Too Good To Go heeft het pictogram getest bij 1.000 Belgische consumenten, waaruit bleek dat de meerderheid (92%) het pictogram duidelijk vond en deze correct interpreteerde.

Pictogram duidelijker dan tekst

Ons onderzoek toont aan dat duidelijkheid over houdbaarheidsdatums noodzakelijk is. Uit een enquête die we in 2020 hebben gehouden, bleek dat bijna 70% van de consumenten vindt dat beelden duidelijker zijn dan tekst om het verschil te begrijpen tussen de datums "te gebruiken tot..." en "ten minste houdbaar tot...". Daarom steunen wij de Too Good To Go-campagne als stap in de goede richting.

NAAR ONS DOSSIER VOEDSELVERSPILLING