Dossier

Invriezen: de kneepjes van het vriesvak

22 april 2020

Een diepvriezer helpt ons vaak uit de nood: om overschotten te bewaren of om net snel een maaltijd op tafel te toveren. Maar kunnen we alle soorten voeding er gewoon in opbergen, om ze ettelijke maanden later tevoorschijn te halen?

Basisprincipes

Het overschot van de spaghettisaus, het niet-verwerkte gehakt uit het maxipack, een brood ... Geregeld vriezen we voeding in zodat het nog een (hele) tijd houdbaar zou blijven. Handig! Toch zijn er bepaalde regels die gelden, en die verschillen tussen soorten voeding.

Wees er snel bij

Haast en spoed zijn zelden goed, behalve als men invriezen moet. Kleine temperatuursschommelingen (van 3° tot 5°C), tussen de supermarkt en je diepvries bijvoorbeeld, kunnen ervoor zorgen dat schadelijke micro-organismen opnieuw aan het werk gaan. Schadelijk niet zozeer voor je gezondheid, maar wel voor de smaak van het product. 

Bovendien wacht je ook het best niet te lang met het invriezen van de voeding waarvan je weet dat je ze niet gaat opeten. Wacht zeker niet totdat de vervaldatum in zicht komt, want de aangroei van micro-organismen in de voeding wordt in de diepvriezer slechts tijdelijk gestopt. Als de voeding dus al op het randje van vervallen is, kan ze na het diepvriezen snel over dat randje gaan.

Let er ook op dat je product snel genoeg wordt ingevroren (en  -18°c bereikt). Een lauw gerecht invriezen zal meer tijd vragen dan een afgekoeld gerecht. Daarom is het belangrijk steeds te wachten tot het is afgekoeld. Wanneer het invriesproces te lang duurt, zullen de ijskristallen die worden gevormd groter zijn. Die zouden de structuur van de voedingsproducten kunnen aantasten. Daardoor zal bij het ontdooien samen met het dooivocht ook intracellulair vocht verloren gaan dat minerale zouten en voedingstoffen bevat. Het product zal daarom op nutritioneel vlak minder goed zijn alsook zijn oorspronkelijke consistentie verliezen. Het zal vezeliger zijn en de smaak zal veranderen. Het invriezen kan ook te lang duren als de diepvriezer overbelast is of als de capaciteit niet geschikt is (meer hierover in "Wat vertellen de sterren?"). 

Ontdooien: niet op kamertemperatuur

Als je ingevroren voeding opnieuw gaat ontdooien om te gebruiken, dan is het belangrijk dat je het product in de koelkast legt of in de magnetron ontdooit. Op kamertemperatuur loop je het risico dat het product wordt aangetast, en dat de buitenkant ontdooit terwijl het product aan de binnenzijde nog bevroren is. Hierdoor kan de geur en de aanblik veranderen. Gebruik het ontdooide product binnen de 24 uur en vries het zeker niet opnieuw in, tenzij het intussen in een gerecht is verwerkt.