Nieuws

Belg kookt meer en verspilt minder

24 april 2020

Door de crisis zegt 34 % van de Belgen vaker te koken en 28 % minder te verspillen. Dat blijkt uit onze laatste enquête over de impact van de COVID-19-epidemie.

We verzamelden meer dan 1 000 antwoorden van een representatieve steekproef van personen tussen 18 en 74 jaar. Deze enquête leert ons meer over de impact van de lockdown op ons privéleven, ons werk en ons voedingspatroon.

Geplande maaltijden

Nu alle restaurants gesloten zijn, eet de Belg al zijn maaltijden thuis. 34 % van onze respondenten bevestigt veel vaker dan gewoonlijk zelf te koken. En ze doen dat op een georganiseerde manier! Zo zegt 30 % zijn maaltijden op voorhand te plannen en 26 % maakt vaak een boodschappenlijstje. Of het nu is uit verveling of omdat al dat lekkers gewoon dichter bij de hand staat, 29 % zegt ook méér te eten dan gewoonlijk.

Vergis je daarentegen niet: dat we meer tijd steken in onze maaltijden betekent niet dat we gezonder eten. Nauwelijks 19 % zegt gezonder te eten, terwijl 23 % geeft toe meer zoetigheid en zoute snacks te hebben gekocht.

Dat is jammer, want je kunt profiteren van de lockdown om gezondere tussendoortjes zoals gedroogd fruit of noten te ontdekken. Denk aan walnoten, amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten of pistachenoten (zonder zout of zoet omhulsel). In partjes gesneden fruit en groenten zijn ook een goede snack, net zoals yoghurt en andere zuivelspecialiteiten.

Hoe je nieuwe ritme er ook uitziet, hou het bij drie maaltijden per dag en één à twee tussendoortjes. De verleiding is misschien groot, maar vermijd om de hele dag door te snacken. En luister naar je lichaam. Als we minder bewegen, heeft ons lichaam minder calorieën nodig. Door je te concentreren op honger en verzadiging, voorkom je dat je uit gewoonte of verveling eet. Je zult je sowieso verzadigd voelen binnen de 20 minuten na het starten van je maaltijd, of je nu snel of langzaam eet. Als je de tijd neemt om aan tafel te eten, goed te kauwen en water te drinken tijdens de maaltijd, voel je je voldaan zonder overdaad.

Minder vaak boodschappen, maar een vollere kar

44 % van onze respondenten gaan minder vaak naar de supermarkt dan voor de lockdown. Delhaize en Colruyt hebben daarentegen hun onlinediensten zien boomen. Evenveel mensen bestellen meer als net minder door deze crisis. Dit komt waarschijnlijk doordat de sites volzet zijn.

Wat betreft de frequentie van aankopen in lokale winkels (zoals supermarkten, bakkerijen, slagers ...) en netwerken/platforms van lokale producenten (zoals Boeren&Buren). Zelfs al hebben lokale winkels en producenten wel een gestegen verkoop opgemerkt, dan vertaalt zich dat niet in de resultaten van onze enquête. Uit een rondvraag vanuit de campagne "Ik ben meer dan mijn kassaticket" (een partnership van Rikolto met o.a. Test Aankoop) bij korteketeninitiatieven (Voedselteams, Boeren&Buren en hoevewinkels) blijkt nochtans wel degelijk dat zij sinds de coronacrisis een sterke stijging zien in zowel volumes als nieuwe leden.

De prijs van voedingsmiddelen blijft een belangrijk gegeven voor heel wat huishoudens: 23 % let meer op de prijs dan normaal. Dat is wellicht te verklaren door de hogere prijzen in de supermarkten en de daling in het inkomen van heel wat gezinnen.

Universiteit Antwerpen, UGent en KU Leuven voerden met de Corona Cooking Survey trouwens een gelijkaardige enquête uit onder 5 000 consumenten (niet-representatieve steekproef), en hun bevindingen bevestigen de onze.

Minder eten in de vuilnisbak

Een betere organisatie in de keuken betekent minder verspilling. Koken met restjes is een stuk makkelijker wanneer men de maaltijden kan plannen. 28 % van onze respondenten bevestigt minder weg te gooien en 60 % zegt dat er (bijna) geen eten meer wordt weggegooid. Eenpersoonshuishoudens hebben de neiging minder voedsel te verspillen, 69 % geeft aan dat (bijna) geen voedsel wordt weggegooid. Dit percentage is lager bij huishoudens van twee (63%) en vooral bij meer dan twee personen (52 %).

Wij hopen dat dit verantwoord gedrag om minder voeding te verspillen ook na de lockdown een goede gewoonte blijft. Jaarlijks verspillen we in België per persoon namelijk zo'n 345 kilo voeding. Dat is niet enkel een financieel probleem, ook de milieu-impact is enorm. Een gewone steak van 200 gram die in de vuilnisbak belandt, is goed voor ongeveer 3 200 liter water verspild.

Het is een goed idee om je voedingswaren een tweede leven te geven. Maak gebruik van de lockdown om creatief te zijn in de keuken. Ontdek welke producten zich gemakkelijk laten combineren en experimenteer met overschotjes. Tik de overgebleven ingrediënten in je koelkast in in Google en kijk met welke recepten je aan de slag kunt.

Geef minder vers voedsel waar mogelijk nieuw leven: croutons voor soep of wentelteefjes met droog brood, soep of puree met verwelkte groenten, salade of confituur met oud fruit, maak de gootsteen schoon met een halve gebruikte citroen enz.