Nieuws

Handgels: vermelding van alcoholpercentage is een minimum

02 juli 2020
alcoholgel

Desinfecterende gels vliegen overal over de toonbank als zoete broodjes: in de krantenwinkel, de supermarkt, de apotheek, het tankstation … Wij wilden weten of al deze producten je wel voldoende beschermen tegen het coronavirus en kochten er 15 aan. Het resultaat stelt ons gerust, al is er qua etikettering nog werk aan de winkel.

Om een besmetting van het coronavirus te voorkomen, is een goede handhygiëne cruciaal. Water en zeep zijn daarbij de eerste keuze. Heb je die niet ter beschikking, dan zou een desinfecterende gel soelaas kunnen bieden. Althans als die voldoende alcohol bevat. Wij kochten 15 producten aan en analyseerden of het alcoholpercentage dat wij erin terugvonden overeenstemde met wat de producent vermeldde op de verpakking. We bekeken eveneens uitvoerig de rest van het etiket.

Voldoende alcohol is cruciaal

In het algemeen wordt aangenomen dat desinfecterende middelen op alcoholbasis effectiever zijn tegen virussen en bacteriën dan niet-alcoholische tegenhangers. Om effectief te zijn moet het alcoholpercentage tussen 60 % en 95 % liggen. De Belgische overheid hanteert een minimumpercentage van 70 %, verschillende andere vooraanstaande bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, leggen de grens echter op 60 %. Hoe lager dat percentage, hoe minder doeltreffend en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn. Bij een gel met een percentage tussen 60 en 70 % wrijf je dus het best wat langer. 10 van de 15 geteste producten bevatten meer dan 70 %, 3 strandden tussen 70 en 65 %, 2 tussen 65 en 60 %. Ze beschermen je dus allemaal, zij het in verschillende mate, tegen het coronavirus.

Informatie moet beter

Het alcoholpercentage van zo’n gel kun je onder verschillende benamingen terugvinden op het etiket: alcohol denat, isopropanol, ethanol of 1-propanol. Althans dat zou moeten.

Bij vijf producten (zie foto hierboven) vonden we dit percentage niet terug op de verpakking, hoewel bij allemaal het alcoholpercentage wel hoger dan 70 % lag. Die vermelding is nochtans een minimum volgens ons. Enkel zo kun je inschatten hoe goed de gel je zal beschermen.

Vier producten hadden zelfs helemaal geen ingrediëntenlijst, bij zes andere was deze dan weer zo klein dat hij haast onleesbaar was. Voor alcoholgels die tot de biocidewetgeving behoren, is een ingrediëntenlijst geen wettelijke verplichting. Toch is dat de enige manier om te achterhalen of het product stoffen bevat die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Aangezien drie producten uit deze test er ook effectief bevatten, blijft dit voor ons een vereiste.

Prijzen in dalende trend

Naast deze test, monitorden we ook zeven weken lang, in de meeste gevallen online, de prijs van ongeveer 30 verschillende handgels die werden verkocht in supermarkten, apotheken en cosmeticazaken. Zo konden we vaststellen dat de prijzen in dalende trend gaan. Terwijl je voor een liter desinfecterende gel met minimum 70 % alcohol eind april nog gemiddeld € 57,48 betaalde, is dat nu nog € 38,6. Uiteraard kan het zijn dat de BTW-verlaging van 21 % naar 6 % daar een rol in heeft gespeeld. Handgels waarbij het alcoholpercentage niet duidelijk werd vermeld, daalden eveneens in prijs, als was het verschil hier minder groot. Eind april betaalde je voor dergelijk product € 34,98 per liter, vandaag € 30,81.