Eerste hulp bij kleine ongevallen thuis

De meeste ongevallen, klein of groot, gebeuren thuis. Het is dus van belang dat je een zekere basiskennis van eerste hulp hebt. Ook al omdat je, wanneer je niet het juiste doet, de gevolgen nog kunt verergeren. Zorg daarbij ook dat je huisapotheek in orde is. Wij helpen je op de goede weg.
De meeste ongevallen gebeuren thuis. Jij en je familie hebben er dus alle baat bij dat er iemand in huis is die de eerste hulp op dat moment kan toedienen. Als je daarvoor een cursus wilt volgen, dan kan dat bij het Rode Kruis. In Vlaanderen is dit gratis, in Wallonië en Brussel kost het amper € 45. Vooral wie samenwoont met mensen die iets kwetsbaarder zijn, zoals kleine kinderen of ouderen, zal hier zeker baat bij hebben, en misschien zelfs levens kunnen redden.
Nuttige telefoonnummers
Maak een lijst met alle noodnummers en leg dit bij je telefoon, of programmeer ze in je gsm: het antigifcentrum (070 245 245), je huisarts, je apotheker, het internationaal noodnummer (112), een nummer dat je altijd kunt bellen (vrienden, familie).
Breng je huisapotheek op orde
Een pijnstiller en ontsmettingsmiddel zijn absoluut noodzakelijk in een huisapotheek. Tandpijn, hoofdpijn en andere pijnen stil je met een middel op basis van paracetamol (bv. Paracetamol Teva, Dafalgan, Pe-Tam). Deze stof geniet de voorkeur omdat ze het minst bijwerkingen veroorzaakt en ze doeltreffend is, op voorwaarde dat je de dosis niet overschrijdt en je het middel niet te lang neemt. Ontstekingen en pijnlijke maandstonden behandel je het best met een ontstekingsremmer met bijvoorbeeld ibuprofen zoals Nurofen of Ibuprofen Teva.
Kleine wondjes moet je in eerste instantie schoonmaken met water en indien nodig zeep. Pas dan mag je eventueel een ontsmettingsmiddel aanbrengen. Onze voorkeur gaat uit naar chloorhexidine op waterbasis (bv. Hibidil, Cedium chlorhexidine) of naar het bruinkleurende povidon-jood, eveneens op waterbasis (bv. Iso-betadine). Maar veel belangrijker dan het aanbrengen van een ontsmettingsmiddel is ervoor te zorgen dat de wonde schoon is.
Eventueel kun je ook de volgende producten in je huisapotheek bewaren: een middel tegen diarree, iets tegen maagpijn, brandend maagzuur of reflux, een middel tegen braken en misselijkheid en een fysiologisch serum of zoutoplossing. Echter, meestal zijn de klachten die je met deze middelen behandelt van voorbijgaande aard of kun je ze met simpele zaken zoals voldoende water drinken en aangepaste voeding ook verzachten. Heb je ergens vragen of twijfels over, raadpleeg dan je arts en/of apotheker.
Handige toebehoren zijn:
- Een koortsthermometer
- Steriele kompressen
- Gaasverband
- Elastische windels
- Veiligheidsspelden en verbandhaakjes
- Kleefpleisters op rolletje
- Pleisters
- Koude kompressen (coldpack)
- Steristrips
- Schaar met afgeronde punten
- Pincet
- EHBO-gids