Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Brandwonden

30 november 2016
Brandwonden

Brandwonden (zowel eerste-, tweede- als derdegraadsbrandwonden) zijn één van de vaakst voorkomende verwondingen bij ongevallen thuis. Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje, en u kunt zich dan ook op allerlei manieren verbranden. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar wat als het toch zover komt?

Beter voorkomen dan genezen

Om dat devies in daden te kunnen omzetten, geven we u enkele preventietips:

 • Voorkom brand. Plaats rookdetectors en kijk deze na plaatsing ook regelmatig na. Hou aanstekers en lucifers uit de buurt van uw kinderen. Oudere kinderen kunt u leren hoe ze deze veilig kunnen gebruiken (bv. de lucifer van het lichaam weg strijken). Voorzie in een branddeken in de keuken. Laat potten en pannen nooit onbeheerd op het vuur of in de oven achter. En laat de frituurpan staan tot ze volledig is afgekoeld!
 • Zorg voor veilige elektriciteit. Laat uw elektrische installatie regelmatig nakijken en verzeker u ervan dat elektrische snoeren goed geïsoleerd zijn. Denk eraan dat oude elektrische bedrading vaak niet geaard is. Schakel toestellen alleen aan en uit met droge handen, nooit met natte handen. Water en elektriciteit gaan niet samen: hou elektrische toestellen dan ook ver weg van water. Als u een toestel wilt reinigen, trek dan eerst het snoer uit het stopcontact. Dit doet u niet door aan de draad te trekken! Herstel elektrische toestellen niet zelf, tenzij u ervoor gekwalificeerd bent. Blus vuur veroorzaakt door een elektrische vonk nooit met water, wel met een CO2-, schuim- of poederbrandblusser. Wees voorzichtig met contactdozen: er is een kans op overbelasting. En: sluit de elektriciteit af alvorens een lamp te vervangen!
 • Wees voorzichtig met chemische producten. Maak een keuze uit de minst schadelijke producten, met voldoende informatie op het etiket. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen. Bewaar chemische producten nooit op dezelfde plaats als voedingsmiddelen en laat ze altijd in de originele verpakking, buiten het bereik van kinderen. Dat betekent: hoog en droog achter slot en grendel. Is de verpakking beschadigd, label het product dan duidelijk. Gebruik beschermende handschoenen en een bril als u met deze producten werkt, zowel thuis als op het werk.
 • Bescherm u tegen zonnebrand. Blijf tussen 11u en 15u uit de zon: dan staat ze bij ons het hoogst aan de hemel en zijn de stralen het schadelijkst. Gebruik beschermende kleding en een aangepaste zonnecrème, ook als u in de schaduw blijft. Breng een dikke laag crème minstens om de twee uur aan en telkens als u uit het water komt.

Hoe ernstig is de brandwonde?

De ernst van de brandwonde wordt bepaald door de diepte (eerste-, tweede- of derdegraadsbrandwonden) en de oppervlakte.

 • Eerste graad. Deze brandwonden zijn het minst ernstig. Ze beschadigen enkel de buitenste lagen van de opperhuid: die kleurt rood en is droog. Dit veroorzaakte matige pijn.
 • Tweede graad. Deze brandwonden, waarbij de opper- en lederhuid verwondingen oplopen, zijn erg pijnlijk. De huid kleurt rood, is vochtig en er ontstaan blaren.
 • Derde graad. Dit zijn de meest ernstige brandwonden. Ze beschadigen de volledige huid: opper-, leder- en (soms) onderhuid, en soms zelfs ook de spieren, pezen en beenderen onder de onderhuid. De huid heeft een perkamentachtige beige, bruine of zwarte kleur en lijkt droog. Deze wonden zijn gevoelloos aangezien de zenuwuiteinden volledig beschadigd zijn. De omliggende tweedegraadsbrandwonden kunnen echter wel erg pijnlijk zijn. Derdegraadsbrandwonden genezen traag doordat er zich littekens vormen.
  Om de oppervlakte van de brandwonden te berekenen, kunnen artsen verschillende methoden gebruiken.
 • De Lund-Bowder grafiek is de meest nauwkeurige. Deze methode drukt elk deel van het lichaam uit in een percentage dat voor iedereen gelijk is, enkel de benen en het hoofd krijgen een ander getal toegewezen bij kinderen dan bij volwassenen.
 • Wallace's Regel van Negen deelt het lichaam op in verschillende zones die allen 9% - of een veelvoud daarvan- van het lichaam omvatten.
 • De open hand met de vingers bijeengehouden zou overeen komen met ongeveer 1% van het totale lichaamsoppervlak.

De eerste zorgen

De stelregel blijft "eerst water, de rest komt later"! Brandwonden moeten meteen gekoeld worden onder koud (geen ijskoud!) stromend water en dit gedurende minstens 20 minuten. Probeer juwelen, dassen enz. (niet de kleding, dat zou net meer schade kunnen aanrichten) te verwijderen alvorens de wonde begint te zwellen. Lichte brandwonden kunt u zelf verzorgen, maar bij tweede- en derdegraadsbrandwonden is de hulp van een arts aangewezen. Vochtige, koelende doeken kunnen een kalmerend effect hebben. Kies voor steriele, niet-pluizende verbanden. Raak de wonde zo weinig mogelijk aan om infecties te vermijden. Treden die toch op, dan kunnen antibiotica soelaas bieden.