Dossier

Antiseptica niet nodig voor kleine wondjes

24 maart 2022
antiseptica-niet-noodzakelijk-om-kleine-wondjes-te-verzorgen

Kleine wondjes hoef je niet per se te ontsmetten. Het is belangrijker dat je ze schoonmaakt met water.

Hoe verzorg je thuis wonden? 

  • Was je handen.
  • Stelp het bloeden. Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Zo nodig kun je een tiental minuten lang een kompres of schoon (niet-pluizend) doekje tegen de wond drukken. Blijft de wond bloeden, ga dan naar de dokter.

Wanneer ga je beter naar de dokter?

  • Maak de wond schoon met water. Als er vuil in de wond zit, kun je ook zeep gebruiken, zolang je de zeepresten maar goed afspoelt. Maak de wond daarna goed droog met een schone, niet-pluizende doek, een kompres of huishoudpapier. Gebruik hiervoor geen watten.
  • Breng regelmatig een schone pleister of nieuw verband aan, zodat de wond zuiver blijft en kan genezen.
  • Als je laatste inenting tegen tetanus langer dan tien jaar geleden is en het gaat om een risicowond (bijtwonden, diepe wonden vervuild met aarde of dierlijke uitwerpselen, prikwonden opgelopen bij het tuinieren, ...), dan ga je beter langs je huisarts voor een herhalingsprik.

Ontsmetten is niet noodzakelijk

Normaal gezien heb je geen ontsmettingsmiddel of antisepticum nodig. Wil je dat toch, gebruik dan een product met een goede antibacteriële werking. Wij raden een antisepticum aan op basis van water, bij voorkeur in eenheidsdosissen en met één enkele werkzame stof: hetzij chloorhexidine, hetzij povidonjood.  

Andere "ontsmettende stoffen", zoals alcohol, zuurstofwater, eosine, zilversulfadiazine en ether, zijn niet of minder geschikt.

Gebruik geen verschillende ontsmettingsmiddelen door elkaar. Niet alle antiseptica zijn onderling verenigbaar, waardoor hun werking kan afnemen.

Bescherm de wonde

Vroeger werd aangeraden de wond bloot te laten opdat ze zou kunnen uitdrogen. Tegenwoordig raadt men echter aan om de wond wél te bedekken met een pleister of verband, zodat ze net vochtig blijft (en er geen korst vormt).

Ververs de pleister of het verband regelmatig: dagelijks of zeker om de twee dagen, én elke keer als het nat geworden is. Bewaar verbanden het best op een droge en donkere plaats.