Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Antiseptica niet noodzakelijk om kleine wondjes te verzorgen

30 november 2016
antiseptica-niet-noodzakelijk-om-kleine-wondjes-te-verzorgen

De heersende opvatting is dat ontsmettingsmiddelen nodig zijn om kleine wonden te verzorgen. Het belangrijkste is echter om ze schoon te maken met water.

Hoe verzorgt u uw wonden? 

Stelp het bloeden. Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden  normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Zo nodig kunt u gedurende een tiental minuten  een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond daarna blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter. Maak de wond schoon. Reinig de wond met water en zeep. In theorie kan zeep de wond irriteren en dus mogelijk de genezing vertragen. Maar als er echt vuil in de wond zit, moet u niet aarzelen om toch water met zeep te gebruiken. Zolang u de zeepresten maar goed afspoelt. Maak de wond dan goed droog met een schone, niet-pluizende doek (geen watten), een kompres of huishoudpapier.

Antisepticum niet noodzakelijk

Normaal gezien hoeft u geen antisepticum aan te brengen. Wilt u dat toch doen, gebruik dan een product met een goede antibacteriële werking. Wij raden een antisepticum op basis van water aan, bij voorkeur in eenheidsdosissen en met één enkele werkzame stof, hetzij chloorhexidine, hetzij povidonjood. Het is niet aangewezen om verschillende antiseptica tegelijkertijd te gebruiken, want die zijn niet allemaal onderling verenigbaar, waardoor hun werking kan afnemen.

Bescherm de wonde

Breng een pleister of verband aan. Vroeger werd aangeraden de wond bloot te laten opdat ze zou kunnen uitdrogen. Vandaag raadt men echter aan om de wond wél te bedekken met een pleister of verband, zodat ze vochtig blijft (en er geen korst wordt gevormd). Dat blijkt namelijk de beste manier om te genezen. Dit advies is gebaseerd op de beschikbare gegevens over relatief ernstige en chronische wonden. Maar ook bij lichte letsels is het wellicht veiliger om een pleister of verband aan te brengen, al was het maar om de wond zuiver te houden.

Ververs regelmatig de pleister of het verband. Vervang de pleister of het verband telkens als het nat geworden is en anders dagelijks of zeker om de twee dagen. Net als alle andere producten voor zelfverzorging bewaart u verbanden het best op een droge en donkere plaats.