Dossier

Reflux

03 maart 2020

Iedereen kan nu en dan eens last hebben van brandend maagzuur. Maar als die branderigheid vaak voorkomt, kan dat niet alleen pijnlijk maar ook zeer storend zijn. Hoe kan die reflux worden behandeld?

Aandoening

Wanneer je last hebt van zure oprispingen ("reflux"), komen de maagsappen via je slokdarm naar boven. Die sappen bestaan voor bijna 99 % uit water en slechts een heel klein deeltje uit zoutzuur. Maar dat maagzuur is erg sterk en agressief. 

Reflux is meestal niet te wijten aan een overproductie van maagsappen, maar aan een probleem met de sluitspier die zich bevindt op de plaats waar de slokdarm met de maag is verbonden. Die spier is normaliter gesloten en gaat alleen open om het eten naar de maag door te laten wanneer we slikken. Zo voorkomt hij dat de maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm. Maar soms opent hij zich te pas en te onpas, bijvoorbeeld na een zware maaltijd, of sluit hij niet meer. 

Er zijn nog andere elementen die kunnen bijdragen tot reflux: een vertraagde lediging van de maag (“luie maag”), een verslapte sluitspier die bij een overvolle maag wordt opengeduwd, een slechte peristaltiek (ritmische samentrekking van de slokdarm, waardoor de voeding naar de maag wordt gestuwd en het grootste deel van de maagsappen wordt teruggedrongen), te weinig aanmaak van speeksel.

We spreken pas van gastro-oesofageale refluxziekte (afgekort GORZ), wanneer dat fenomeen zo frequent en zo ernstig is dat het:

  • een impact heeft op je dagelijkse leven. Zure oprispingen zijn erg vervelend wanneer je het woord moet nemen, wanneer je je net naast je partner had neergevlijd, wanneer de ober je in het restaurant vraagt of je een dessert wilt … Soms verstoort dat ook je slaap en ben je overdag doodmoe;
  • leidt tot een slokdarmontsteking (oesofagitis).