Zwangerschap en voeding

Zwangerschap en voeding
Tijdens de zwangerschap is er nood aan extra voedingsstoffen. Een gezond voedingspatroon zou echter voldoende moeten zijn om het lichaam van deze extra noden te voorzien. Het is belangrijk om regelmatig, gezond en gevarieerd te eten. Dit vergroot de kans op een vlot verloop van de zwangerschap en verhoogt de kans op een goed herstel na de bevalling. Voor de baby heeft dit ook voordelen, het bevordert de groei en ontwikkeling. Daarnaast kent een gezonde leefstijl bij de zwangere mama ook een positieve invloed op de gezondheid van het kind, zelfs op latere leeftijd. Gezonde zwangere vrouwen hoeven dus niet standaard supplementen te slikken. Een uitzondering hierop is foliumzuur. Daarnaast kun je sommige voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap beter mijden of beperken. Algemeen is het advies: ‘verhit, schil of spoel voldoende af’ van toepassing. Door goed op te letten kan je het risico op bijvoorbeeld miskraam, vroeggeboorte en hersenafwijkingen verlagen.
Veelgestelde vragen over eten en zwangerschap
Wat is een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap?
Het is allereerst belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Daarbij kun je de voedingsdriehoek als uitgangspunt nemen.
Daarnaast is regelmatig eten essentieel, bijvoorbeeld rond 8 uur, 12 uur en 19 uur. Sla vooral geen maaltijden over! Als je veel last hebt van misselijkheid en braken, kun je eventueel extra tussendoortjes nemen, rond 10 uur en 16 uur.
Concreet betekent dit elke dag:
- 1,5 tot 2 liter water
- 300 gram groente
- 2 tot 3 stuks fruit
- Volkoren graanproducten en/of aardappelen: de hoeveelheid is per individu verschillend
- 4 porties melkproducten (bijvoorbeeld gepasteuriseerde melk, yoghurt of kaas)
- 125-150 gram vlees, vis, gevogelte, eieren of vleesvervangers
- Maximaal 35 tot 45 gram (plantaardige) vetten
- Een handvol noten, zaden of pitten
Moet ik eten voor twee?
Word ik (veel) zwaarder tijdens de zwangerschap?
Overigens kan wat gewichtsverlies tijdens het eerste trimester normaal zijn, zeker als je frequent moet braken. Contacteer een arts als je geen water kunt binnenhouden, je meer dan 3 keer per dag moet overgeven, je minder plast, je urine donker is of vaak duizelig bent.
Kan ik diëten tijdens de zwangerschap?
Een tip is om vóór je zwangerschap overtollige kilo´s kwijt te raken. Dit zal je vruchtbaarheid ten goede komen en een vlottere zwangerschap geven.
Wat doe ik tegen ´food cravings´?
Wat als ik de verleiding echt niet kan weerstaan? Je kan bijvoorbeeld een kleinere portie eten van de ongezonde snack. Of kies voor een gezond alternatief als tussendoortje zoals fruit, yoghurt, geroosterde kikkererwten, noten of snackgroenten. Kies dus bewust en geniet. Daarnaast kun je je menu op voorhand plannen, zodat je geen onverstandige beslissingen maakt op basis van je cravings. En een gouden tip: zorg voor afleiding! Bel naar een vriend(in), ga buiten wandelen of drink een glaasje water bij het opkomen van een craving.
Kan ik veganistisch eten?