Hoe kies, brouw en bewaar je je thee en infusies

Theesoorten
Grands cru's
Twee theesoorten uit dezelfde streek zullen nooit dezelfde smaak hebben, daarvoor zijn er te veel factoren die de smaak beïnvloeden (weersomstandigheden, hoogte, bodemtype …). Net zoals bij wijn staan sommige streken bekend om hun "grand cru". Een voorbeeld is Darjeeling, een Indiase streek aan de voet van de Himalaya. De Darjeeling-thee wordt trouwens de champagne onder de thee genoemd.
Verwerking en soort thee
Het type thee hangt af van de wijze waarop de blaadjes worden verwerkt. Dit zijn de voornaamste theesoorten:
- Witte thee: deze soort wordt langzaam gedroogd in de zon, wat een zoete en bloemrijke smaak oplevert. Deze thee is zeldzaam en uiterst verfijnd. Hij wordt geproduceerd op basis van de knoppen en de mooiste blaadjes van de theestruik. De witte thee is niet gefermenteerd.
- Groene thee: deze variant is evenmin gefermenteerd, maar wel meer bewerkt dan de witte thee. Groene thee heeft een licht bittere smaak.
- Gele thee: weinig voorkomende Chinese thee met een milde en verfrissende smaak, die wordt geoxideerd bij een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad.
- Zwarte thee: door de theeblaadjes en –knoppen na de oogst te verflensen, te kneuzen, te fermenteren en te drogen ontstaat de donkere kleur en de typische krachtige smaak van zwarte thee. De variëteiten worden meestal genoemd naar de plaats van oorsprong, bijvoorbeeld Assam, Ceylon, Keemun of Darjeeling.
- Rode thee: sterke smaak. Rode thee is in feite een type zwarte thee, maar dan nog meer gefermenteerd.
- Oolongthee of halfzwarte thee: de smaak en geur van deze soort ligt tussen die van de groene en zwarte thee. Oolongthee is halfgefermenteerde thee met een fruitige en verfijnde smaak.
Blends, parfums en infusies
Vandaag vind je in de handel nog zelden thee die afkomstig is van een en dezelfde plantage. Vaak gaat het om blends. En met dat mengen gaat het helaas van kwaad naar erger! Want de fabrikanten hebben de neiging om theesoorten van middelmatige kwaliteit te mengen met het oog op een goedkoper eindproduct.
Zo moet de melange "English Breakfast" in principe bestaan uit Darjeeling en Ceylon (= thee uit Sri Lanka, Ceylon is de oude naam van dat land). Maar in de praktijk blijken talloze goedkope versies samengesteld uit variëteiten uit Afrika en Zuid-India.
Thee heeft ook andere namen, afhankelijk van de regio waar het geteeld wordt. De populaire matcha is bijvoorbeeld een Japanse groene thee. Het is een thee in poedervorm waarvan de blaadjes volledig vermalen worden en die dus anders wordt geconsumeerd dan gewone thee. Het poeder wordt snel opgelost in een vloeistof zoals water of melk.
De thee kan ook worden geparfumeerd met jasmijn, vanille, vruchten, bergamot – de beroemde Earl Grey – munt enz.
Kruidenthee, infusies van bloemen, kruiden, specerijen, planten of vruchten (rozenbottel, linde, kamille, verbena, munt enz.) worden vaak ten onrechte "thee" genoemd, ook al bevatten ze niet het geringste blad van de plant camelia sinensis en bijgevolg geen cafeïne. Voorbeelden hiervan zijn kamille-infusies.